Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Ok ale to tandemu dętki nie są za dobre gdzie przy zawracaniu prawie zsadza oponę z felgi, w jednej była dętka ale gruba jak opona to kilka lat wytrzymała a teraz te nowe dętki cienkie jak kondony roku nawet nie wytrzymują chyba zainwestuje w nowa 🙂 

Aa to racja, może szczypać dętkę. 

Opublikowano

Mam problem z krową. Za ok 10 dni ma termin porodu (z 3-im cielęciem). Z trudem się podnosi, bardzo źle chodzi (jak Chaplin), i strasznie trzeszczą jej nogi. Nie ma to raczej nic wspólnego z ciążą, bo praktycznie od zawsze ma takie objawy, ale teraz to już jakiś dramat. Co to może być, brak  jakiejś witaminy?, bo jedyny rarytas jaki ma to sól lizawka. Nie oczekuje rad  w stylu; wezwij weta.

Opublikowano
7 minut temu, marcinxxxx napisał:

Mam problem z krową. Za ok 10 dni ma termin porodu (z 3-im cielęciem). Z trudem się podnosi, bardzo źle chodzi (jak Chaplin), i strasznie trzeszczą jej nogi. Nie ma to raczej nic wspólnego z ciążą, bo praktycznie od zawsze ma takie objawy, ale teraz to już jakiś dramat. Co to może być, brak  jakiejś witaminy?, bo jedyny rarytas jaki ma to sól lizawka. Nie oczekuje rad  w stylu; wezwij weta.

Nie chcesz weta to dzwon po handlarza 😅

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, leszek1000 napisał:

Zbadaj poziom wapnia potasu i fosforu. 

pobierz krew i do labolatorium. Co dostaje krowa tylko sól ?? 

Sól i na pastwisku w sezonie , zimą samo siano.  Żeby tylko szczęśliwie się wycieliła i robię jak Radek każe. Nic nie będę badał. Mówię, że od zawsze tak ma. Jako cielaka miałem ją uwiązaną na zbyt długiej lince i kiedyś na mój widok bardzo się ucieszyła wykonując gwałtowny skręt, linka podbiła jej nogi, ta się wywaliła i od tego czasu była jakaś apatyczna i z większym trudem się podnosiła. Skojarzyłem to z kręgosłupem, ale dlaczego teraz trzeszczą jej nogi?

Edytowane przez marcinxxxx
Opublikowano (edytowane)

kup jej 2-3 bolusy witaminowe i jednego kextona, do wycielenia powinna wytrzymać. Zbadaj jej temp i czy z płodem wszystko w porządku, skręt macicy, martwy płód wszystko może pogłębiać jej stan, nie ma nigdy  100% pewności że wszystkie wycielą się szczęśliwie, niestety trzeba brać to pod uwagę w hodowli i więcej na remont mieć niż się wylicza

dodam że miałem "wraka" z 2 cielakiem w zasuszeniu, nogę tylną prawą ciągała po pastwisku 3 miesiące , poród 7 dni przed terminem , płód żółty martwa jałoszka ale normalnych rozmiarów, doiłem jeszcze 2 miesiące ale za każdym razem pomóc trochę przy wstawaniu trzeba było za ogon, poszła później za grosze

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Kurde, właśnie miałem nieprzyjemną akcje porodową. Cielak ułożony tyłem, ciężko było wyciągnąć, ale żył. Jednak po paru minutach zaczęła mu intensywnie lecieć spieniona krew z pyska. Musiały płuca pęknąć. Kolejne kilka minut patrzenia jak zdycha w konwulsjach.  

Opublikowano

Jak tyłem szedł to wiadomo że duże ryzyko napicia się, trzeba było od razu po wyciągnięciu , za nogi i do góry może by mu się cofnęło wszystko

Ostatnio krowa się wycieliła miała bliźniaki LM i oba nieżywe wyszły i też nie wiadomo czemu, może gdzieś się walnęła albo któraś ją uderzyła na pastwisku 

Sąsiad mówił że mogły też na wzajem się po dusić

Opublikowano

Już widziałem kilka cielaków zakrztuszonych wodami płodowymi, ale tu była różowa piana. 

Opublikowano

Zdarza się. Porody tyłem to zawsze większe ryzyko, pępowina szybko się urwie i cielak bierze oddech już w środku 🤷‍♀️ Po pierwsze to trzeba szybko taki porod zauważyć i bedzie Ok.

Opublikowano (edytowane)

Ma ktos jakis patent na sieczke ze slomy ? Na internecie sa dwa tematy, ze podobno mozna przez srutownik BAK przepuscic. Mam takiego "dziadka" jeszce gdzies tylko troche wiekszy 11kw na 4 worki.

Nie mam narazie Wozu i po zwiekszeniu dawki juz jakis czas temu jest ostra segregacja i zauwazylem, ze duzo krow slomy praktycznie nie rusza i to jest jednym z powodow biegunek (za malo wlokna). Te starsze krowy jeszcze slome zjedza, ale mlodsze lub dwie kupne co na TMR byly utrzymywane to nie rusza slomy wcale. Za duzo maja lepszych rzeczy pod nosem :)

Myslalem, taka sieczke wymieszac z kuku 1kg dziennie na krowe. Czy macie lepsze pomysly na wlokno ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Też wam krowy ucinają tak mleko od tygodnia mam już spadek 150 l, czy to może być spowodowane chłodnymi i ciemniejszymi dniami? Do tej pory dostawały TMR w oborze i wychodziły na okolo5-6 godz na pastwisko, od dawna nie ma na nim za duzo trawy ale trochę cos tam poskubały, teraz nic się nie zmieniło wiec skąd taki spadek? W dawcę TMR nic sie nie zmieniło można powiedzieć ze dostają nawet lepsze bele nicnwczesniej 

Opublikowano
3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Zdarza się. Porody tyłem to zawsze większe ryzyko, pępowina szybko się urwie i cielak bierze oddech już w środku 🤷‍♀️ Po pierwsze to trzeba szybko taki porod zauważyć i bedzie Ok.

Dzis rano szło tyłem  i martwe bylo....

Opublikowano

U mnie był żywy, i nawet zaczął oddychać i meczeć, a potem krew się pojawiła, i różowa piana. 

Opublikowano

U mnie cielak wypił siarę i kolejnego dnia nic nie chciał pić. Dostał mleko sondą i dałem mu antybiotyk. Dzisiaj jest lepiej ale nadal nie wiem co mu było. 

Przez dwa dni prawie nic nie pił. 

Miałem stary antybiotyk penicilin i mu dałem wieczorem przyjechał wet daliśmy mu sondą mleko i jeszcze raz dałem antybiotyk. Rano wypił 2l mleka.