Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

36 w oborze stało to z 8-9 miało spuchnięte w miesiąc, nawet jałówke postawiłem z pastwiska na stanowisko i uwiązałem do zacielenia, po 4 dniach BANIA od kopyta do biodra nie staw a cała noga , krowa po cesarce nie goiła się wcale , inseminator mówił że też od tego

dodam jeszcze że jedna mi padła na zapalenie jelit krowa, 2 jałówki cielne też do spalenia poszły po wycieleniu, jedna z nich silny przykurcz przed wycieleniem (niedowład) nogi :/  druga silne porażenie , zimne jak lód nogi mimo wapna itp. w mleku po siarze b. wysoka somatyka , na antybiogramie coś dziwnego się rozwijało , mówili ze "jakiś beztlenowiec" Ale na antybiotyki każde jego załatwiały, generalnie do d...py 

obora bielona, stanowiska czyste i suche a i tak potrafi się rozwinąć niewidzialny przyjaciel  np . w paszy

stawy nie puchną też od beztlenowca, może  być początkiem zanokcicy/zapalenia palca racicy, podkwaszenia, zbyt małego ruchu

Opublikowano

@KARGO

Są jacys chętni na jałówki? Na ten moment za tą kase ciężko sprzedać, sam bym opchnął ze dwie trzy pierwiastki ale taniej jak za 6k nie oddam. W hosse byś sprzedał za 7k z pocałowaniem w ręke :D Btw. patrze wywiad był w kuleszach xD 

@tumiwisizm Odnośnie stawów u mnie żadna krowa nie stoi na gołym betonie, mają pod sobą zbitą ściółke i dopiero na to idzie świeża ściółka, sztuka która wydrze do gołego betonu np. na przednich nogach to podrzucamy obornik na przód, na tyle wydrze to na tył, nigdy nie stoją na betonie wiadomo musi być suchszy towar, ogólnie problemów nie ma żadnych z racicami, czasem się wrzód jakiś trafi a tak to dzięki Bogu spokój. No i odpowiednia długość stanowisk do gabarytu krów

Opublikowano

Jak nikt nie kupi to coś się wybrakuje i będzie miejsce 😁 

Co wywiadu to patrzę trochę zostałem wmanewrowany bo PIS to nie moja bajka 😅 pytanie było jak Pan myśli dlaczego tak wielu mieszkańców bierze tu udział w wyborach ? I dlaczego głosuje na prawicę?  Zapytałem kogo ma Pani na myśli mówiąc prawica bo raczej nie PIS 😅 Ja głosowałem na konfederację

Opublikowano

Do jasnej anielki, czy komuś z ABSu też przywozą słomki, ktore centralnie na srodku slomki mają bąbel powietrza? 😡

Opublikowano

@KARGO

Gorzej jak nie ma co wybrakować, u mnie pełna obsada + cztery sztuki chodzą po okolniku, dwie na sierpień, dwie na wrzesień, jedną sztuke z obory zapuściliśmy na trzy miechy przed, mleka nie miała za wiele a miejsce było potrzebne na gwałt :D Ahh ta manipulacja telewizyjna xD

@tedek2

Ja nie wystawiałem nic na olx, zazwyczaj wystarczało puścić poczte pantoflową do doktora wet i kupcy szybko się znajdowali, teraz miałem trzech chętnych ale im za drogo, jednego odprawiłem z kwitkiem bo kiedyś odwiózł mi krowe z którą wszystko było ok, tylko troche wypychała macice, wtedy poszła za jakieś 4,5-5 tys, 3 tyg przed wycieleniem. Wydajność miała fajną, bo ponad 10 tys, krowe odwiózł pewnie po jakichś 4 dniach, kase oddałem a ona dała nam śliczną jałoszke po supershocie którą w tym roku chcieli wziąć na wystawe jako pierwiastkę, później miała jeszcze byczka i bodajże w tamtym roku poszła na kiełbe

Opublikowano

Radek ten pulsator zamontuj na stałe do mlekometru , dwa urządzenia + aparat nosić to skomplikowane, inna robota. Urządzenie moim zdaniem niezbędne, łatwiej zauważyć czy choroba krowy nie bierze na podstawie  m.in. spadku mleka nagłego , ketozy w szczycie itp

Opublikowano

Zgodze się, z marcinem, wypowiedziałem się pod mlekometrem, jednak to samo miałem na myśli tj. żeby to było razem z pulsatorem, to jak najbardziej, a oddzielnie... Uciążliwe. Są mlekometry które można wpiąć w linię aparatu udojowego, ale pare groszy to kosztuje

Opublikowano

@tumiwisizm Twoja krowa od 5 miesięcy się doi a od 4 ma mocny niedobór energii (białko poniżej 3) dorzuć ziarna kukurydzy najtańsza pasza. Bo nie będzie rui po drugie mogą być torbiele też no i brak cielnosci długa laktacja 

Opublikowano

A jak jest ze strawnoscia takiego suchego ziarna? Mam parę sztuk z niskim białkiem, dawałem wcześniej wyslodki ale nie bardzo chciały to jeść w ilości większej niż 2 kg, dawałem też ziarno kukurydzy ale nie wiem czy to przez nie po prostu nie przelatywalo bo sensacji w Białku też nie było... Teraz jadą tylko na pelnoporcji 7 mj i uspokoił się mocznik ale energii dalej brakuje

Opublikowano

Tzn ja tym zamierzam tylko od czasu do czasu pomierzyć 😛 jakby pokombinowal to by zamontowam na jednym ale mam to dopiero od wczoraj, 

@artek27 wczoraj pojechałem do gościa żeby naprawił pulsatory i miał to wiec kupiłem 😛 mogę Ci odsprzedać za 250 😛

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, radekz200 napisał:

Tzn ja tym zamierzam tylko od czasu do czasu pomierzyć 😛 jakby pokombinowal to by zamontowam na jednym ale mam to dopiero od wczoraj, 

@artek27 wczoraj pojechałem do gościa żeby naprawił pulsatory i miał to wiec kupiłem 😛 mogę Ci odsprzedać za 250 😛

200 dam😉Dobrze wskazuje?

Edytowane przez artek27
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Ten gościu od dojarek twierdził ze jest bardzo dokładny 😛 ale ciężko to będzie sprawdzić 😛 jakbys chciał to miał jeszcze jeden 😛

A gdzie to jest?

Opublikowano

Stosowaliscie to cudo? Nowy vet namawia mnie na popryskanie calego stada tym 

IMG_20190717_133933.jpg

Opublikowano
15 godzin temu, KARGO napisał:

Ja głosowałem na konfederację

Z tego co pamiętam byłeś za Kukizem a temat dzików(nie wiem dokładnie o co chodzi) miałeś mu wybaczyć, bo mu się wymsknęło, nie wiedział co mówi. Na proteście w Warszawie też zdaje się byłeś jak pisałeś. Teraz piszesz, że za konfederacją. Aż musiałem sprawdzić co to za gówno partyjne a tam Mikke. Ten sam który mówi o pluciu rolnikom w gębę.

https://www.google.com/amp/s/wiadomosci.wp.pl/korwin-mikke-cytuje-wulgarny-wpis-o-rolnikach-osobiscie-napluje-im-w-geby-6385781755295873a%3famp=1

Osobiście nie głosuję i mam wyjebane, ale za taki tekst dostałby następną "kosę".