Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Paulina1985 przejrzałem wyniki z ostatnich 12 miesięcy u nas i jeżeli zazwyczaj były niskie moczniki to krowy się nie zacielały , choć nie zawsze zaraz wstawie screena ze sztuką która miała mocznik na niskim poziomie i zaskoczyła w pierwszym kryciu. Te wyniki są poszczególno z: kwiecień maj czerwiec 2018r krycie było 30.05.2018r
Także nie wiem co mogę powiedzieć więcej chyba jest to loteria albo coś może zakłamane wyniki z federacji97575827191198743072.jpg

A to z źródła agrofoto.pl
Odpowiedni poziom mocznika w mleku krów to wartości 200-250 mg/litr – świadczy to o równowadze białkowo-energetycznej w żwaczu, czyli o poprawności zbilansowania dawki pokarmowej.

Niski poziom mocznika jest mniej niebezpieczny niż jego nadmiar, który jest powiązany z toksycznym działaniem amoniaku na organizm zwierzęcia. Brak jakiejkolwiek reakcji ze strony hodowcy przyczynić się może do wystąpienia podobnych symptomów, co w przypadku jego nadmiaru, czyli możliwości wystąpienia chorób metabolicznych, pogorszenia się wskaźników rozrodu oraz obniżonej produkcyjności zwierząt.

Stany takie pojawiają się w przypadku wystąpienia niedoborów związków azotowych łatwo ulegających rozkładowi w żwaczu w stosunku do dostarczonej energii. Poziom ten można zwiększyć podnosząc ich podaż w żwaczu (przez dodatek do dawki komponentów typu: sianokiszonka lub kiszonka z traw i lucerny, poekstrakcyjna śruta rzepakowa lub makuch, ewentualnie mocznik), przy ewentualnej redukcji podawania pasz energetycznych.

Ograniczenie udziału pasz energetycznych w dawce powinno nastąpić jedynie w przypadku wysokiej zawartości białka w mleku (białko w mleku pochodzi z przemian energetycznych).

Zawartość mocznika w mleku powinna być monitorowana na bieżąco, ale nie jako jeden czynnik. Zawsze należy rozpatrywać razem poziom zawartości białka i mocznika w mleku (dostępne w tabulogramach raportów wynikowych – w przypadku oceny przez PFHBiPM lub przynajmniej z analiz mleka zbiorczego z mleczarni) i w miarę możliwości i konieczności korygować do poprawnych wartości.

Poziom mocznika w mleku krów jest cechą osobniczą, wysoko odziedziczalną, dlatego też niektóre sztuki w stadzie są predysponowane do jego wysokich lub niskich wartości. Nie mniej jednak każda krowa reaguje na zmiany w równowadze białkowo-energetycznej w żwaczu, poziomem mocznika w mleku.

Z mocznikiem powiązane są również cechy jak: wiek krów (pierwiastki mają nieco niższy jego poziom), czy pora roku (w okresie zimowym poziom mocznika wzrasta ze względu na skarmianie kiszonki z kukurydzy, latem poziom ten wzrasta wraz z wprowadzeniem zielonki pastwiskowej do dawki).

Zawartość mocznika w mleku zmienia się również w zależności od fazy laktacji. Początkowy okres jest dość newralgiczny, a niski poziom mocznika świadczyć może o niedoborach zarówno białka jak i energii w dawce. Środkowy okres laktacji (między 100 – 200 dniem) jest okresem najwyższej koncentracji mocznika w mleku (150-250 mg/l), natomiast w późniejszej fazie laktacji (powyżej 250 dnia) zazwyczaj ilość mocznika przy prawidłowym zbilansowaniu białkowo-energetycznym jest nieco niższa i spada poniżej poziomu 150 mg/l.

Ze względu na uzyskiwane wysokie wydajności mleczne często występują trudności w pokryciu potrzeb energetycznych krów. Hodowcy by sprostać temu problemowi starają się wprowadzać do dawki pasze wysokoenergetyczne jak kiszonka z kukurydzy o wysokim ładunku energetycznym (uzyskana przez podwyższenie wysokości cięcia kukurydzy), kiszone ziarno kukurydzy oraz wszelkiego rodzaju dodatki do pasz treściwych (np. tłuszcze chronione).

Podawanie tych pasz w znacznych ilościach, zwłaszcza w późniejszych fazach laktacji prowadzić może do niskich zawartości mocznika w mleku oraz wystąpienia innych powikłań na tle metabolicznym (powiązanych z np. nadmiernym zatuczeniem zwierząt w końcowej fazie laktacji).

Opublikowano (edytowane)

Wow super :) Jak tak popatrzę na swoje stado to faktycznie mam więcej sztuk z niskim mocznikiem... Ale nic złego się nie dzieje. Tzn mam problem że czasem puchną stawy skokowe ale to dosłownie na kilka dni, jeden. Krowa słabiej wstaje itd. ale u mnie to raczej wina krótkich stanowisk, nie robionych korekcji racic i stania na betonie. Wyniki mleka są słabe ale mam bardzo biedne pasze objętościowe i ciezko mi nagonić parametry od razu po wycieleniu... Ostatni udój ogólnie był słaby jeśli chodzi o tłuszcz bo wjechały nowe bele z tego roku, mało włókna ale już jest oki, ostatnie wyniki z mleczarni przyszły normalne. Raczej to nie podkwaszenie bo wszystkie jedzą elegancko, nie ma żadnych biegunek, żwakują ok. 6,5kg treściwej dostaje.

Sztuka poniżej w pierwszej laktacji, pokryta 27 kwietnia czyli w okresie  gdzie miała mocznik 75-135. Ta akurat nie ma spuchniętych stawów i stoi bardzo ładnie, miała tylko założoną wkładkę i hormony bo nie miała rui

image.png Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

@tumiwisizm. Na przodzie wygladaja tak samo tylko bardziej rozlane w gore i w dol czasem podchodzące az do lopatki😒

20190716_091256.jpg

20190716_091218.jpg

Opublikowano

Ogólnie przy niskim moczniku teraz mialam badanie na cielność i pozacielane dobrze, jajniki w porzadku. Ale czuję, że te stawy i biegunki u mnie to albo wirus albo jak Thomas wspomniał bakteria, moze jutro bede miala jakies wyniki z kału i krwi 😔😔 mamy duze stado i nigdy przenigdy problem nie byl taki spory ze stawami 🤔 a teraz na 300sztuk mam z 12szt z takim problemem 😭

Opublikowano

Tak to u mnie wygląda. Tej czarnej spuchł jakoś 2 tygodnie temu i jest codziennie coraz mniejszy, u tej drugiej w sobotę czy niedzielę i jeszcze pobolewa ale mam nadzieję że będzie lepiej. Ale one mają normalne moczniki, powyżej 150. 

67495186_2401948846703986_3394172161353580544_n.jpg

67359507_492041738212879_8723486698853367808_n.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Tak to u mnie wygląda. Tej czarnej spuchł jakoś 2 tygodnie temu i jest codziennie coraz mniejszy, u tej drugiej w sobotę czy niedzielę i jeszcze pobolewa ale mam nadzieję że będzie lepiej. Ale one mają normalne moczniki, powyżej 150. 

Zapalenie kaletki maziowej czasami mają jednocześnie zapalenie achillesa. U mnie szła maść na bazie ichtiolu opatrunek z waty i bandaż na tydzień po zdjęciu bandaża jak nie zebrało i nie strzeliło sama maść. Ogólnie wet mówił że jak ktoś zaniedbał to i brakowania były takich sztuk. 

Opublikowano

No tak, ale ogólnie chodzi o to, że jakas przyczyna musi byc tego jesli pojawia się w większej skali i wyłączamy dlugosc legowisk, maty itd.

Opublikowano

Brałeś cos stamtąd czy jesteś moze z okolic? Ogólnie wychodzę z założenia ze nikt dobrych jałówek nie sprzedaje Wiec wszedzie powinno być to samo. Przynajmniej teoretycznie

Opublikowano
1 godzinę temu, Morfek napisał:

Ogólnie sporo osób poleca Wiec czy Ty tez byś je polecił?

Ogólnie to polecam jałówki z mojej hodowli 😂🤣 w większości sztuki pochodzą od sztuk z importu (niemcy holandia dania)po dobrych buhajach  i są tańsze o 1000zł sztuka ale kolejka ustawia się tam nie u mnie o dziwo😅                 magia ,,ZAGRAMANICY"😎

Opublikowano

taka magia zagramanicy że rolnicy na zachodzie nie kombinują z oceną jak u nas. Często w papierach super a jak popatrzysz na tą jałówkę to wygląda jak z pierwszej lepszej łapanki po swoim byku. A takich jak KARGO co sprzedają konkretny towar jest mało.

Opublikowano
Morfek napisał:

Brałeś cos stamtąd czy jesteś moze z okolic? Ogólnie wychodzę z założenia ze nikt dobrych jałówek nie sprzedaje Wiec wszedzie powinno być to samo. Przynajmniej teoretycznie

Kargo sam sprzedaje to co będzie cudze chwalił wal do niego podawal link z olx ma na sprzedaż

Opublikowano
Dnia 8.07.2019 o 14:01, marcinffff napisał:

Jałówki Kargo super szkoda ze daleko o demnie a inne pytanie jakie maty polecacie bo u mnie też stawy czasem puchną ale to od lezenia na betonie jak słomę po as ciągają spod siebie i czy mata na całe stanowisko czy ma się kończyć 5cm przed końcem

Opublikowano
Dnia 14.07.2019 o 14:18, mat2 napisał:

Pamiętam jeszcze jak  za brzdąca mieliśmy konia, który służyl w lesie i dziadek, czy ojciec w pojedynkę przeprowadzali korekcję z kuciem, a to prosci ludzie byli. To byl dopiero majstersztyk. Noga na kolano, bez niczyjej pomocy, żadnego poskromu finezja robota, a ile k**ew przy tym leciało.Nie tam jakas głupia krowa zeby studia konczyc jak ci polecani przez kolegę ojciec zootechnik, syn magister weterynarii...i wielcy fachowcy bo raczke zestrugali, śmieszne.

Oj lorawioczek tylko konto założyłes i już gledzisz swoje farmazony.... 😂 Oj nie lubisz ty tych magistrów co ? 

Opublikowano

w środę powtórka szczepienia na beztlenowca była, sytuacja ze spuchniętymi stawami uspokoiła się 👍 dodatkowo dopieru co wymieniłem kraty na nowe, stare żeliwne pękały :( skasowałem różnice poziomów na równo stanowisko -krata , stanowisko jest wyżej od krat o 3 cm ze względu na grubość materaca, też dałem nowe maty ,dla największego kalibru 180 cm długości, te to konie...

Opublikowano

te stawy to od betlenowca? miales jeszcze jakies objawy? duzy procent stada Ci złapało?