Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@Adamqq3 przykra sprawa, w czwartek byłem u weta pogadać o zasuszaniu 1 ćw, dał mi dwie duże strzykawki chyba 100 ml każda, naczerpnął kwasu jakiegoś przezroczystego hialuronowy czy cos podobnego (musze dopytać) , po podaniu jednym , zdoiłem po 36 h , miała 5 litrów w ćwiartce, podałem 2 porcję, minęło kolejne 36 h i mleko czuć ze jest, ale nie kazał zdajać... zobaczymy. Mówił że rivanol za słaby

trawy 2 pokos na wysokich gruntach ornych też d..py nie urywają, 2 bele /ha . Na niższych i nadrzecznych ponad 10 bel / ha po mchale

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano
20 minut temu, radekz200 napisał:

A to widzisz u mnie przez weekend 4mm napadało 😛 i mówię nie wiadomo skąd bo słońce świeciło i deszcz padał 

Ostatni tydzien dookoła mnie padało , a tu tylko po pare kropli... nawet kostki przed domem calej nie zmoczylo...

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

za taką qq płacić 5 tyś za ha to lepiej ogarnąć 2 tiry wysłodków

W tamtym roku były u nas drogie, gospodarze na koniec po 4 tysiące chcieli płacić, a i tak nie było wysłodków dla nowych klientów, dzwoniłem do gościa co mówił że z okolic Garwolina chłop chciał 20 łudek i musiał mu odmówić bo w cukrowni nie było.

@bialy2005 miał 27 grudnia wolne składy tylko nie można było u mnie wiechać tirem , było mokro.

Opublikowano
1 godzinę temu, mk9422 napisał:

Tomek tych kilkudziesięciu kropel nie ma co nazywać deszczem.  Takie deszcze były że jadąc rowerem się kurzyło :).  W piątek ciąłem drugi pokos na torfach to trawę można było zbierać za 3-4 godziny mimo iż temperatura powietrza była w granicach 20 stopni.    Na pniu już była w 50% uschnieta 

Aż niemożliwe. Dzieli nas w lini prostej może 20 km i u mnie za kilka dni napadało może nawet kilkanaście litrów. Byłem we wtorek czy środę w Baranowie i tam też w drodze powrotnej ładnie padało. Więcej niż u mnie. W sobotę przeszła chmura i kilka minut popadało a 3 km dalej nic. Znów na łące 5 km od domi jak kończyłem siać trawę popadało kilka minut a u mnie w domu nic.

Opublikowano

A u nas to jest tak sucho ze lucerna sobie rady dac nie moze, kukurydza moze z 2,5 m ma ale ta po zycicy to szkoda gadac po kolana wczoraj 3 km ode mnie to 20 l/m spadlo a u nas to jak ksiadz kropidłem....

Opublikowano
56 minut temu, Thomas2135 napisał:

Aż niemożliwe. Dzieli nas w lini prostej może 20 km i u mnie za kilka dni napadało może nawet kilkanaście litrów. Byłem we wtorek czy środę w Baranowie i tam też w drodze powrotnej ładnie padało. Więcej niż u mnie. W sobotę przeszła chmura i kilka minut popadało a 3 km dalej nic. Znów na łące 5 km od domi jak kończyłem siać trawę popadało kilka minut a u mnie w domu nic.

Najgorsze są właśnie te punktowe opady.  Gdzie trafi to zleje a w innym miejscu nic. W tamtym roku jak belowałem u znajomego to na łące 300 m długiej na jednym końcu lało a na drugim piękne słońce.   Mogłem pooglądać chmury nad Wielbarkiem i Szczytnem i posłuchać ludzi jak opowiadają że lało u nich.   Jadąc nad jezioro to od Wielbarka kukurydza czy trawa jest zielona a u nas żółta.  

Opublikowano
1 godzinę temu, karol6130 napisał:

W tamtym roku były u nas drogie, gospodarze na koniec po 4 tysiące chcieli płacić, a i tak nie było wysłodków dla nowych klientów, dzwoniłem do gościa co mówił że z okolic Garwolina chłop chciał 20 łudek i musiał mu odmówić bo w cukrowni nie było.

@bialy2005 miał 27 grudnia wolne składy tylko nie można było u mnie wiechać tirem , było mokro.

ale to do cukrowni dzwoniłeś ? my teraz mamy numer do kierowcy i on tam załatwia wysłodki i jak coś to mówi żeby do niego o wysłodki dzwonić

a co do qq to chyba bedzie trzeci rok w którem bedzie trzeba kupić qq z pnia... oczywiście w normalnej cenie bo jak ktoś zaśpiewa 5 tyś za qq mojego wzrostu to go wyśmieje ...

Opublikowano

My kupiliśmy 5 ha za 22 tys na ten rok kukurydza na dobrej ziemi i równa coś z tego będzie. Facetowi kasa była potrzebna i połowę chciał teraz a połowę po skoszeniu. Też wyjściowa cena to było 5 tys

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

ale to do cukrowni dzwoniłeś ? 

Tylko do kierowców co wożą.

@Farmer6820 ja nie miałam zbytnio wyjścia bo dużo dużych gospodarzy ją oglądało, i wziąłem na razie 2,5 ha resztę może kupię na jesieni jak nie będzie klientów, wtedy cena będzie niższa.

Wysłodki w balotach były po 155 zł netto, tylko rok 2016 w Stoczku Łukowskim się ogłaszał facet.

Teraz zobaczę jak da kukurydza plon, jak będzie słabo to będę szukał wysłodków.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Karol jest jakaś firma co sprzedaje w balotach i luzem wyslodki oni biorą z Krasnystawu. W tamtym roku 1800 zl brutto za patelnie placilismy z dowozem na podwórko a 2 lata temu było 1500.

Opublikowano
6 godzin temu, mk9422 napisał:

Tomek tych kilkudziesięciu kropel nie ma co nazywać deszczem.  Takie deszcze były że jadąc rowerem się kurzyło :).  W piątek ciąłem drugi pokos na torfach to trawę można było zbierać za 3-4 godziny mimo iż temperatura powietrza była w granicach 20 stopni.    Na pniu już była w 50% uschnieta 

U mnie też tak popadalo, że 15minut później było sucho na podwórku. Jeszcze nadawali kilka dni a tylko raz padało. 

Opublikowano

Miał ktoś kiedyś bardzo niski mocznik w mleku? poniżej 150? jakieś skutki uboczne??

Opublikowano

Ja mam jedną sztukę, ostatnie 3 próby mocznik 114,159,75 przy tłuszczu 3,8 białko 3, mleko 36, 37 kg. Dostaje to samo co inne, dzisiaj przyszły wyniki więc zacznę podbijać soja i rzepakiem. Ale miała niedawno w miarę normalna ruje, pokrylem bykiem. Zobaczymy co będzie, generalnie żyje i nie wygląda źle

Opublikowano

A tak a propos mojego mocznika. Pierwszy raz tam mamy, zaczęly krowom puchnąć stawy skokowe(z tyłu) i nadgarstkowe (z przodu), myslalam, ze moze od tego??? ktos ostatnio pisał o stawach, ale nie pamietam czy coś tam wyszło. Jakas bakteria???

Opublikowano

Ja miałem problem ze stawami. Dostały antybiotyki i się zatrzymało narazie. Zobaczymy co dalej. Sam nie wiem od czego nigdy czegoś takiego nie było. Wet też był zdziwiony że takie zapalenie stawów się zrobiło. 

Opublikowano

@Thomas2135 a biegunki kwasiczne spienione tez miales w tej podklinicznej? ja dzis bede pobierala krew i kał do badania.

Opublikowano
23 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Od maja? Tydzień temu nie padało jak w całej Polsce padało? 

jak nie było śladu na ziemii. 5 km odemnie lało były kałurze na asfalcie a u mnie suchy

Opublikowano

Wczoraj był znajomy, który mieszka z Wielbarkiem w stronę Jedwabna to tam u nich pada. Kukurydzę podobno pięknie rosną a u mnie w drugim końcu gminy sucho dzieli nas 20 km. 

@Paulina1985 żadnych biegunek nie było. Wg parametrów z mleka też wszystko ok, apetyt bez zarzutu, mleko też. U mnie poszło w racice i porobiły się wrzody a u niektórych właśnie obrzęki stawów. Rok temu u Maxlera zauważyłem obrzęki jak wrzucił zdjęcie krwawiącej krowy. Po badaniu wyszła podkliniczna kwasica a przyczyną był źle pocięty tmr. Jednak oprócz tego coś więcej powodowało obrzęki. Pisał o tym niedawno i o szczepeniach chyba na beztlenowca.