Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W próbce może będzie, ale do komory nie ma dostępu i zawsze można wytłumaczyć i zarządać kolejnej próby. U mnie nie ma nocnych odbiorów i jestem niemal od lat przy każdym. Nie ma mowy o kantowaniu.

Opublikowano
16 minut temu, kr9292 napisał:

Co to za mleczarnia? U mnie jest od dawna codzienny odbiór i jednego dnia było zawsze mniej. Jeden telefon i juz koles wiecej nie przyjechał, w skupie powiedzieli ze to nie pierwszy telefon. 

MLEKPOL. Śmieszne jest to ze jak w tamtym roku wpadłem z antybiotykiem w mleku to raptem przy każdym odbiorze się zgadzało, nawet bywało 2-litry więcej A z czasem znów wróciło do normy czyli braki 30-50 litrów przy 2000litrów mleka.

Opublikowano

@maxler Który kierowca? Taki starszy dziadek w halówkach? :) U nas też ostatnio zaczęły się różnić wyniki co 2 dni. Jeździ dwóch kierowców, jeden koło 40 lat i ten dziadek koło 60 pewnie i u niego zazwyczaj brakuje 20-30 litrów. Myśleliśmy że może jakaś słabsza belka się trafiła co jakiś czas ale też to wydawało się podejrzane że akurat u niego zawsze jest mniej. Mamy zbiornik z miarą i legalizacją więc jutro sprawdzę przed odbiorem bo widzę że jednak kradną 

Opublikowano

możecie mi doradzić jak czyścicie wymiona przed dojem?? U mnie higiena przed dojem trochę kuleje i chcę trochę to poprawić. Używacie pianki dezynfekującej lub nawilżanych ściereczek?? napiszcie jakich produktów używacie. Jak to zrobić żeby było czysto i ekonomiczne?? Dodam, że posiadam oborę uwięziową 

Opublikowano

Jak można mieć brudne wymiona na uwieziowce? Jak 1/10 jest brudna na dzień to już dużo u mnie. Wycieram sloma od picu i później papierem suchym jeden listek starcza na 2 krowy. No i oczywiście dużą ilość slomy pod krowy i po problemie 

Opublikowano
57 minut temu, ukaszProcho napisał:

Jak można mieć brudne wymiona na uwieziowce? Jak 1/10 jest brudna na dzień to już dużo u mnie. Wycieram sloma od picu i później papierem suchym jeden listek starcza na 2 krowy. No i oczywiście dużą ilość slomy pod krowy i po problemie 

Prędzej będą brudne na uwiezi niż na wolnostanowiskowej

Opublikowano
2 godziny temu, ukaszProcho napisał:

sorki kolego, ale tak właśnie robię i chcę o wymiona zadbać bardziej. Tego typu czyszczenie nie usuwa bakterii z wymion. A po za tym gratuluje czystości, na uwięziówce krowy robią pod siebie i często wymiona są brudne

Opublikowano

Moje mają dużą swobodę to ładują pod siebie. Do mycia ścierki kuchenne myte pod bieżącą ciepłą wodą z płynem. Bakterie 10 i nigdy nie da się zejść poniżej. Nie wiem jak oni to liczą, że w Mlekpolu zchodzi poniżej 10.

Opublikowano

Liczą pewnie tak samo. Ja ostatnio dla eksperymentu utrzymuje niską temp. w pomieszczeniu z dojarka, zbiornikiem do +4 to bakterie mialem z ostatniego odbioru 9 czego z 2 lata nie bylo. Co do kantowania to u mnie(Mlekpol) w październiku u jednego kierowcy tez brakowało po 7 l. Odbiór po północy to się nie chciało wstawać. Ale od listopada juz nie ma go na tasie i narazie jest spokój . Właściwie to za bardzo nie wiedziałem co z tym zrobic

Opublikowano (edytowane)

@thomas myjesz wszystkie krowy przed dojem i w międzyczasie któraś się położy i m.in. dla tego. Ponadto do każdej sztuki używasz osobnej szmatki? Też kiedyś myliśmy wymiona krowom i z bakteriami problemów nie było niby ale nigdy poniżej 10 tys nie dawaliśmy rady zejść. Kumpel wyciera szmatkami do naczyń krowy ale do każdej krowy jest jedna szmatka i na koniec wszystko idzie do pralko-suszarki i na następny dzień ma świeże.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

Ja tam nigdy nie mylem wymienia przed udojem, tylko poprostu reka przelece po strzykach. Czasami się trafi krowa ze się uwali ale to rzadko. Bakterie odkąd mam przewodowke sa nie większe niż 10 tys ale przeważnie 6-8 tys.

Opublikowano

A u mnie w uwięziówce krowy nad grzbietami mają drut naciągnięty i pod elektryzator podłączony i jak chcą się załatwić to muszą się cofnąć żeby móc się zgarbić do załatwienia się  i w ten sposób walą w rynsztok a nie pod siebie i są czyste i na ściółce troszkę się przyoszczędzi. Na czas doju czy tam jakiś zabiegów elektryzator wyłączany jest oczywiście.

Opublikowano (edytowane)

Jak na uwieziowce walą pod siebie to mozna zrobic tak: dajesz haki na jednej ścianie i na przeciwnej izolujesz je jakas guma puszczasz drut. Na ten drut wyginasz z cienszego druty w ksztalcie T zawieszasz je do "gory nogami" nad grzebietem krowy tak ze gdy chce narobic pod siebie grzbiet dotyla drutu ktory jest podlaczony pod pastuch. Oczywiście nie za mocny i podczas dojenia i rozdawania paszy ja wylaczam.

@Pablo16

Byłeś pierwszy ;-)

Edytowane przez tedek2
  • Like 1
Opublikowano

Moje do sr.... się nie garbią i takie coś nic nie da. Nie mam sumienia, żeby się tak nad zwierzakami znęcać. Lepiej pomyśleć o ograniczniku karkowym na odpowiedniej wysokości. Podkreślam na odpowiedniej a nie jak wielu 0.8 m od posadzki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kokoman0 napisał:

To o czym piszecie nazywa się treser i kosztuje 1000zł przy wizycie weterynarza powiatowego. 

U mnie już nie raz byli z kontroli i nic nawet nie wspominali na temat tresera :-)

Opublikowano (edytowane)

Serio jesteście w stanie na listwie zmierzyć do 2-3-5 litrów? Napięcie powierzchniowe wystarczy zeby sfałszować wynik o te  5l

U mnie w mlekpolu też 6-8tyś, jak przynajmniej raz w tygodniu nie pójdą szczoteczki to 10tyś. A właśnie szczotkujecie gumy silikonowe? Niby wszędzie doradzają, ze nie trzeba i skraca żywotność ja szczotkuje i najzwyklejsze raz na pół roku wymieniam 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano (edytowane)

U mnie na listwie ilość zgadza się co do 1-2 litrów co pokazuje wydruk. Ilość mleka 4 cyfrowa. :) 

Schładzalnik z oryginalną listwą, tabelą, ustawiony przez firmę która sprzedaje tego towaru setki sztuk więc czemu miałoby się nie zgadać. 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Tak zwane "brudasy" (bakterie badane w mlecZarni) łatwo zwalczyć jak najniższa temp mleka no i wiadomo higiena całego doju i sprzętu kiedyś miałem 5tyś to rodzice sie śmiali ze po rogach siedziały i na mieszadle jedna :) osm Sierpc ode mnie odbiera mleko :)