Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, danielhaker napisał:

xD

Mówiłem że jak przyjdzie czas sianokosów to przyjdą deszcze... Teraz jak przydałoby się na dniach skosić część traw bo kupkówka puszcza kłos, to w prognozach nie ma okienka by zdążyć sprzątnąć

Musisz narzekać? Ledwie co popadało i już lament. W prognozy wierzysz? Wcześniej też miało padać, bo tak przewidzieli i nic.

Opublikowano

To koś jak nie padało i zbieraj jednego dnia. 😁

Opublikowano

Rapicid? Jest bezpieczny, zresztą najlepiej dokladnie wyczyscic stanowisko prysnąć i zascielić. Ale u nas czasem na sciolke idzie oprysk i nic się nie dzieje.

@poziomka zobacz czy nie doicie "do sucha", jak odpinacie aparat to jeszcze leci mleko? Czy nic nie leci w momencie odłączenia?

1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

A jest bezpieczny dla Strzykow? Mam kilka sztuk z różnymi rankami na wymionach, chciałem porobić czasem dezynfekcje wapnem ale boję się żeby nie pogorszyć tych ran

Wapno jest zrące, ale trzeba dawać pod ściółkę, wtedy jest Ok. Do tego dobry dipping.

Opublikowano (edytowane)

Nie doi się do sucha bo jeszcze tata zdaja.  Ma taki nawyk , a wiem że podobno nie powinno się doic do końca. Czym pryskac to Bo ten środek jest w butelce chyba   

A co zrobić jak byśmy chcieli zrobić trawę ś pryzme a są nie równe jedne za ok tydzień będą się zaczynać klosowac a inne mogą jeszcze postać? Kosicie większe i mniejsze a drugi pokos równy czy jak ?   

Edytowane przez poziomka
Opublikowano

@poziomka oducz tatę tego nawyku. W strzyku i zatoce mlekonośnej (powyzej strzyku) MUSI zostać mleko, bo to amortyzuje, nie pozwalajac sciankom strzyka się ocierac o siebie (stad urazy wewnetrzne). Rapicid rozrabiac z wodą i oprysk.

Opublikowano

Czyli przykładowo doisz dojarką sciągacz sciąga aparat i juz nie zdajać ? tylko diping ? Nie dostanie zapalenia jak nie zdoi sie do konca ?

Opublikowano

ÓTylko ze jak masz sztuki ktore teraz zdajasz to juz zdajac trzeba chyba ze po ocieleniu probowac nie zdajac bo zapalenie beda lapaly. Co do dipingu to jak w lato na dwor wypuszczasz to rano zalecaja uzywac diping bez jodu bo wysusza skore. Ja rano jade na salvodip b a wieczorem luxdip 50b a przed dojem kenopure.

U mnie mam 3/4 lucerny to ladnie sie zapowiada, trawy tez nie najgorzej.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

A po co tak kombinujecie? Wybierz jeden dobry dipping dobrze chroniący strzyk i koniec. Drugi możesz stosować w drugiej połowie roku.

Rapicid jest w płynie, ale robi się roztwór do opryskiwacza. Opryskujemy legowiska :)

W jakiej proporcji rapicid rozcieńczasz do legowisk?A wapno to zwykle budowlane?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, danielhaker napisał:

Tomek, ale u mnie jeszcze nie padało... 😂

Ta kupkówka to w jakich mieszankach Ci sie kłosi?

Są tu osoby użytkujące przyczepy zbierające? Jakie zapotrzebowanie na moc? 110 km w 4 cyl poradzi z zbierka 23m3 32 noże? Czy może model wyżej, 27m3?

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano (edytowane)

@DanielFarmer rozcieńczenie mozesz robić jakie chcesz, wszystko jest na etykiecie, ja daję 10ml na opryskiwacz bodajże 10litrowy. Jest bardzo wydajny. 

Wapno normalne, bez udziwnień :)

6 godzin temu, tumiwisizm napisał:

A jest bezpieczny dla Strzykow? Mam kilka sztuk z różnymi rankami na wymionach, chciałem porobić czasem dezynfekcje wapnem ale boję się żeby nie pogorszyć tych ran

A od czego te ranki na wymieniu??? Może sucha skóra wymienia?

1 godzinę temu, Dawid151599 napisał:

Czyli przykładowo doisz dojarką sciągacz sciąga aparat i juz nie zdajać ? tylko diping ? Nie dostanie zapalenia jak nie zdoi sie do konca ?

A po co jeszcze zdajać? Aparaty na hali są tak ustawione, ze nie trzeba juz nic robic, sciaga apart,zasklepiasz dippingiem i do widzenia, zdajając ręcznie po odłączeniu aparatu (na hali czy na przewodówce) mozesz wprowadzić niepotrzebnie bakterie z dłoni, a poza tym mleko w zatoce i sytrzyku musi zostać, bo to naturalna bariera dla bakterii, zdajajac do pustego zostawiasz otwarte wrota dla patogenów. Najlepiej jeszcze jak po doju 20minut krowa sie nie kładzie, wtedy kanał strzykowy moze się obkurczyć przed polozeniem wymienia na posadzce.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
27 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Są tu osoby użytkujące przyczepy zbierające? Jakie zapotrzebowanie na moc? 110 km w 4 cyl poradzi z zbierka 23m3 32 noże? Czy może model wyżej, 27m3?

Jak teren w miarę płaski i nie podmokły to spokojnie poradzi nawet w 27m3. Kolega ma Faro właśnie takie i NH T6010 chodzi już kilka sezonów, może jakiś zawrotnych prędkości nie rozwija i na większy silos trzeba pomóc ale da się tym zestawem całkiem komfortowo pracować. Ja przynajmniej brałbym większą.

Opublikowano
31 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Słabo to widzę. Moją i mengelkę obie po 21 m ciągały jd 6 cyl 120 i 130 KM. Radziły sobie dobrze na płaskim, nie było słachać, żeby mocy brakowało. Za mały gabaryt ciągnika do tej objętości i wagi towaru.

Opublikowano

Paulina1985 napisał: A od czego te ranki na wymieniu??? Może sucha skóra wymienia? Niee, sama skóra jest ok. Po prostu zdarzają się takie odciski na wymionach, tak jakby krowa albo sąsiadka je czymś, kopytem przycisnela albo po prostu przygniotla Wymiona wycoeram tylko sucha szmatką i po dojeniu dipping ioshield.

Opublikowano

Jakąś dezynfekcję legowisk trzeba robić :) jesli się zdecydujesz na to wapno to po prostu zasyp je słomą czy sieczką. Jakies preparaty też są dezynfekcyjne w formie proszków, ale my nie stosowaliśmy.

Opublikowano

Witam chciałem się zapytać bo mam zbiornik mullera i jest dziura pomiędzy łączeniem r rurki miedzianej z kwasowko co wchodzi do zbiornika czy to się da zespawac i czy będzie trzymac

Opublikowano

Tylko lutowanie. Gaz już spier.. ł więc trzeba nabijać. Znajdź kogoś od chłodnictwa, klimatyzacji to naprawi.

Opublikowano
Dnia 14.05.2019 o 12:14, damianzetor9540 napisał:

Znajomy kupuje nową przyczepe strautmana 60m3 na 110 konny ciągnik :D

Opublikowano

Widziałem takie zestawy nie raz. Trochę biednie to wygląda ale da się pracować.  Oczywiście w dobrych warunkach na polu i każdorazowym wciąganiu na pryzmę.

Opublikowano

Pewnie ma w planach zaraz kupić większego konia a u Damiana chyba nie prędko to nastąpi?