Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekaw jestem jak te młode trawy będą wyglądać jak już miesiąc leza pod śniegiem a śniegu wszędzie na polach równo z gumakiem. Patrzyłem to gleba zmarznięta pod śniegiem 

Opublikowano

Liczę na to że nie powinno być źle bynajmniej na ten moment zależy jeszcze jak ten śnieg będzie schodził. Mam sporo gorzowskiej takiej trochę przerośniętej była za mała by kosić a za duża na zimę ale została no i pokusiło mnie na jęczmień ozimy a kilka lat nie miałem ale na razie jest ok 

Opublikowano

Dokładnie tak i to mocno zamarznie a później znów szybko ciepło się zrobi to może być różnie ale trzeba być dobrej myśli. No i trochę wody może się nazbiera 

Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Ciekaw jestem jak te młode trawy będą wyglądać jak już miesiąc leza pod śniegiem a śniegu wszędzie na polach równo z gumakiem. Patrzyłem to gleba zmarznięta pod śniegiem 

To u mnie 2 rozkrzewienia miała dopiero xD, kiedyś było git zobaczymy czy nie wymarznie teraz

Opublikowano

Słuchajcie mam problem z krową. Ze 3 tygodnie temu nagle rano miala opuchnięte oczy i strzyki, niską temperaturę i brak mleka, przestała jeść.2 dni przed dostała biegunki. Wet powiedział że niby wirus i podał kroplówki, cos domieśniowo i preparat na biegunke. Przeszło jej ale mleko zaczęła normalnie oddawać po 4-5 dniach i wszystko było w porządku. Przedwczoraj poza tym że miała lekkie zapalenie w jednym strzyku wszystko było ok. Wczoraj rano zero mleka, nie pobiera paszy i temperatura 39,3. Przyjechał wet i podał leki na zapalenie bo miało to być przyczyną. Cały dzień nic nie ruszyła paszy. Dzisiaj od rana to samo. Zero reakcji na jedzenie. Przyjechał wet. Dał kilka kroplówek i zrobił wlew do żołądka żeby go ruszyło. Ale krowa dalej nie pobiera paszy. Co jej może być??

Opublikowano
8 godzin temu, czaro napisał(a):

Skąd się to mogło wziąć bo reszta stada na razie jest ok? Jak jej pomóc?

Jednym słowem uszkodzona wątroba   wlewy z drożdży i ziół na apetyt i energia z dodatkiem na wątrobę czyli np hepadetoxi  i rokowania 50/50 jak zacznie jeść chociaż siano trzeba się przemęczyć i że dwa tygodnie podawać te specyfiki ...

Opublikowano

przy niewydolnościach narzadowych zazwyczaj nie ma goraczki. najlprosciej i najtaniej jest pobrac krew i zrobic dobry panel z biochemia. taniej wyjdze niz podawanie w ciemno przez 2 tyg specyfikow. to co mozna wyklucza sie badaniem. po drugie uszkodzenie watroby u krowy mialoby przyczynę w zywieniu, a tutaj jest 1 sztuka w stadzie. krowa ma goraczke, niby jedna, ale okres inkubacji trwa jakis czas. jesli to wirus pojawi sie u innych, tylko to z poslizgiem czasowym. najprosciej jest pobrac krew w poniedziałek, dobry panel, powykluczac narzadowki. ten wlew ladnie pomogl, dlatego kolega zasugerowal watrobe ,ktos wczesniej toksemie. co jedno i drugie sie nie wyklucza, toksemia czesto uszkadza watrobe i nerki. na wirus sobie poczekasz do konca tygodnia. masz czas na namowienie lekarza by pobrał krew do badania. mozna sie pokusic o pobranie 2 probówek. zostawienie jednej z surowica. do badania wirusow sie przyda. my tylko mozemy podyskutowac. diagnoze musi jednak postawić lekarz 🤔

Opublikowano

Czasem trzeba samemu wcześniej reagować zanim wet dojedzie bo może być za późno...nie jedną sztukę odratowałem bez lekarza lub tylko przez telefon doradzał...

Weterynarze też potrzebują jak najwięcej informacji co gospodarz zauważy bo krowa nie powie co i gdzie ją boli ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

przy niewydolnościach narzadowych zazwyczaj nie ma goraczki. najlprosciej i najtaniej jest pobrac krew i zrobic dobry panel z biochemia. taniej wyjdze niz podawanie w ciemno przez 2 tyg specyfikow. to co mozna wyklucza sie badaniem. po drugie uszkodzenie watroby u krowy mialoby przyczynę w zywieniu, a tutaj jest 1 sztuka w stadzie. krowa ma goraczke, niby jedna, ale okres inkubacji trwa jakis czas. jesli to wirus pojawi sie u innych, tylko to z poslizgiem czasowym. najprosciej jest pobrac krew w poniedziałek, dobry panel, powykluczac narzadowki. ten wlew ladnie pomogl, dlatego kolega zasugerowal watrobe ,ktos wczesniej toksemie. co jedno i drugie sie nie wyklucza, toksemia czesto uszkadza watrobe i nerki. na wirus sobie poczekasz do konca tygodnia. masz czas na namowienie lekarza by pobrał krew do badania. mozna sie pokusic o pobranie 2 probówek. zostawienie jednej z surowica. do badania wirusow sie przyda. my tylko mozemy podyskutowac. diagnoze musi jednak postawić lekarz 🤔

Dzięki. Chociaż wiem o co pytać weta. Zobaczę co on na to. Mam drożdże, zrobię jej wlew. Dam trochę energii. Dzisiaj zauważyłem że jedynie na co reaguje to własna śruta i troche siano. Wodę pije, ruszyły się w niej gazy to może zaczyna coś pracować. 

Opublikowano

Dołóż wodorowęglan sodu - spozywcza sodę, najlepiej je to zrobi. Jesli jest atonia żwacza , to obrzeki mogly powstac z uwolnienia endotoksyn, jak ktos wyzej zauwazył. Czy jest to na tle kwasicy żwacza, tego nikt Ci nie powie, póki nie włożysz sondy. Z dwojga złego lepiej to niż wirus :)

Opublikowano
W dniu 24.01.2026 o 10:47, dantur96 napisał(a):

Ciesz sie, że śnieg jest bo nie wszędzie jest tak kolorowo.

Śniegu brak to i wilgoci u mnie nie bedzie 

Opublikowano

neopropiovet oparty jest na dextrozie, to taki preparat dosc stary, zanim na wsi zrozumiano, ze ketoza to problem, przy jej wystapieniu, neopropiovet byl jak dotkniecie czarodziejska różdżką:) masz racje, to dorby preparat, ale nie nalezy go podawac w kwasicy. Propiosan jest bardziej uniwersalny. Na rynku teraz tak duzo fajnych dodatkow, ze mozna sie pogubic. Kiedyś ojciec nawet kupował sodę spożywczą w worku 25 kg :) 

Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

neopropiovet oparty jest na dextrozie, to taki preparat dosc stary, zanim na wsi zrozumiano, ze ketoza to problem, przy jej wystapieniu, neopropiovet byl jak dotkniecie czarodziejska różdżką:) masz racje, to dorby preparat, ale nie nalezy go podawac w kwasicy. Propiosan jest bardziej uniwersalny. Na rynku teraz tak duzo fajnych dodatkow, ze mozna sie pogubic. Kiedyś ojciec nawet kupował sodę spożywczą w worku 25 kg :) 

Zanim zaczęli sprzedawać zwykłą sól paszową w workach kupowałem w markecie na zgrzewki a ludzie na mnie patrzyli jak w wózku 30kg albo więcej chłop bierze 🤣 soda to już dość dawno jest na worki paszowa sprzedawana ...

• Like 1
Opublikowano

Trzeba zrobić zapas tych specyfikow bo zawsze taki pech że wszystko choruje jak jak wolne jest. Teraz żebym jeszcze przyczyne tego znalazł bo wczesniej takich problemów nie było. 

Opublikowano

bez pobrania krwi, morfologia, biochemia, metabolika, nic sie nie dowiesz. najpierw mmusisz to wykluczyc, wtedy bedziesz mial pewnosc ze przyczyna moze byc wirusowo-bakteryjna. powinien to jednak ogarnac lekarz, by nie wygladalo, ze madrosci czerpiesz z internetu 🤕

Opublikowano

moze to wszystko ma swoje konsekwencje w zarobkach typu, 50 zl za dojazd, badanie, odklejenie lozyska? nie mowie akurat o Twoim przypadku, ale takie podejscie tutaj bylo rozwazane. potem nie chce sie lekarzowi nic zrobic, bo to duzo pracy, a zarobek marny? nie wiem, moi rodzice zawsze brali jednego lekarza. wiele sie zmienia, ceny uslug wzrosly, wszystkich! a za pszenice placa jak 30 lat wczesniej. lekarzy ciagna psy i koty, uciekaja w lecznice malych zwierzat, a przy duzych malo kto chce robic. co starsi ,ktorzy w to weszli dociagna, nawet na jałmużnie, ale nowi jesli nie zacheca ich poeniadze nie pojda w bydlo. tak samo jest z rolnictwem, male gospodarstwa zostaja, bo mlody idzie na etat, a te 5-10 ha uprawia jako ogrodek .Ci wieksi maja obecnie problem z dochodem,a molochy zawsze wyjda na swoje 😎