Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Sól sypie na sianokiszonkę, jak niedojadow zostaje dużo. 

Zrób sobie eksperyment na kilku sztukach i próbuj jak chcesz dziwne metody sprawdzać. Drzewa tlenowe też miały być super hitem 🤷

Bo jednak widziałem u jedngeo hodowcy kró to on miał i sól kłodawską i kwasy tłuszczowe i bufor drożdze i witaminy i te krowy jakieś wielkie poteżne są stąd ten pomysł.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ja chciałbym żeby za pomocą niestandarowych metod osiagnac wybitne przyrosty 

Ja to czasami aby fakturę z ubojni dostanę i tyle ale waga na nich ale się zgadza bo czasami dzwonię do innych przedstawicieli i wiekszosc zgodnie mówi wagę i później samochód też pokazuje odpowiednie wskaźniki.

Ale korektor zamiast witamin bo sanbull classic ma także witaminy oraz drożdze niby na opakowaniach pisze że można osiagnac większe przyrosty aniżeli na samych witaminach.

Do treścwiej dołoż śruty rzepakowej, około 300kg na 1 t. Do tego jeden worek kredy i możesz drożdzy dołożyć. Daj im do 2-3 na dobe i kiszonki do oporu . U mnie na takim żywieniu dobijają do 850kg. A perełki do 900 kg. 

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał(a):

Do treścwiej dołoż śruty rzepakowej

A tak dopytam bo ostatni czas ekonomicznej wychodzi śruta sojowa czy nie jest lepiej przyswajalna ?  Ja stosuję  100 kg soi ,100 rzepakowej iże 150 łubin waskolistny

Opublikowano
4 minuty temu, michalcium napisał(a):

@krzychu121 Malbork ma lepsze wysłodki Glinojeck to doi do ostatniego grama cukru😀jeszcze jak z kierowcami się dobrze ugadasz czytaj zapłacisz to przywiozą świeże z leja a jak wożą z gromady to lepiej krówom gazetę dać poczytać niż te wysłodki 😂

Wziąłem transport z Glinojecka  bo kończyły mi się z tamtego roku a z Malborka nie mogłem jeszcze odbierać . To właśnie przyjechały dosyć brudne bo były brane z haldy. Nie dość że same w sobie były dość mokre bo 21.8 miały suchej masy to jeszcze wody z nieba dużo naleciało w nie. To też dodatkowo za wodę zapłaciłem. I niby 26 ton a ta kupka nie za duża była. W porównaniu do tego co mi teraz z Malborka wożą. A i zapłaciłem 3100. Sąsiad brał z Glinojecka ale z pod leja to już suchsze trochę miał. No ale 3500 zapłacił 

Opublikowano
16 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ja chciałbym żeby za pomocą niestandarowych metod osiagnac wybitne przyrosty 

Ja to czasami aby fakturę z ubojni dostanę i tyle ale waga na nich ale się zgadza bo czasami dzwonię do innych przedstawicieli i wiekszosc zgodnie mówi wagę i później samochód też pokazuje odpowiednie wskaźniki.

Ale korektor zamiast witamin bo sanbull classic ma także witaminy oraz drożdze niby na opakowaniach pisze że można osiagnac większe przyrosty aniżeli na samych witaminach.

To sobie poczytaj o żywieniu na sucho i daj sobie siana z kiszonkami i kombinowaniem z ,,ziołami" (chyba że chcesz hodować maryśkę), bo to ciebie nie satysfakcjonuje. Tam będziesz miał przyrosty od 1,3/1,4kg na hf do około 2kg jak będziesz miał ładne i dobrej genetyki bydło mięsne. 

Opublikowano
26 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Do treścwiej dołoż śruty rzepakowej, około 300kg na 1 t. Do tego jeden worek kredy i możesz drożdzy dołożyć. Daj im do 2-3 na dobe i kiszonki do oporu . U mnie na takim żywieniu dobijają do 850kg. A perełki do 900 kg. 

ja niby dokladam rzepakowki ale to na 100 kg 12,5 kg rzepakowki. Daje na sztukę około 5 kg jesli powyzej 1,5 roku mają i witamin 55 gram na sztuke dziennie.

19 minut temu, karol091193 napisał(a):

To sobie poczytaj o żywieniu na sucho i daj sobie siana z kiszonkami i kombinowaniem z ,,ziołami" (chyba że chcesz hodować maryśkę), bo to ciebie nie satysfakcjonuje. Tam będziesz miał przyrosty od 1,3/1,4kg na hf do około 2kg jak będziesz miał ładne i dobrej genetyki bydło mięsne. 

ile takiej sruty na sztukę na dzień można im dawac? bo obecnie daję 5 kg na najwiekszych sztukach. 

Opublikowano
23 minuty temu, pietruszka123456789 napisał(a):

ja niby dokladam rzepakowki ale to na 100 kg 12,5 kg rzepakowki. Daje na sztukę około 5 kg jesli powyzej 1,5 roku mają i witamin 55 gram na sztuke dziennie.

ile takiej sruty na sztukę na dzień można im dawac? bo obecnie daję 5 kg na najwiekszych sztukach. 

Do 10 kg możesz walić rzepaku 🤭😂

Opublikowano
7 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Mówi się, że około 3 ton śruty idzie na odchów byka od 150/200kg sztuki w górę. Zwierzę dostaje tylko słomę/siano i tą mieszankę do woli. Ja jechałem na zboże+koncentrat z deheus ale tylko 2/3 miesiące aby podgonić z paszą. Ale widać było że zaczynają nabierać mięsa 

Opublikowano
8 godzin temu, jarecki napisał(a):

A tak dopytam bo ostatni czas ekonomicznej wychodzi śruta sojowa czy nie jest lepiej przyswajalna ?  Ja stosuję  100 kg soi ,100 rzepakowej iże 150 łubin waskolistny

To dobrze. 50-50 to fajnie skomponawana pasza. Z rzepaku może mniej przyswoją aminokwasów, ale zawiera więcej metioniny oraz minerałów. Soja to przede wszystkim duża zawartność białka i paleta aminokwasów. 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Mówi się, że około 3 ton śruty idzie na odchów byka od 150/200kg sztuki w górę. Zwierzę dostaje tylko słomę/siano i tą mieszankę do woli. Ja jechałem na zboże+koncentrat z deheus ale tylko 2/3 miesiące aby podgonić z paszą. Ale widać było że zaczynają nabierać mięsa 

To bardzo dużo niestety 

Opublikowano
20 minut temu, pawelmf napisał(a):

Panowie mógł by mi ktoś podać wymiary wanny 1600l bo mam za mały zbiornik (1200l. Wanna) i muszę zmienić 

Wanna przy tej pojemności bez sensu, bierz samomyjący, roboty odejdzie 

Opublikowano
22 minuty temu, raven18 napisał(a):

To wychodzi prawie 7kg dziennie przez 15 miesięcy, przy 1kg na 100kg byka to te 3 tony może i przeje ale w 3 lata 

Ja daje teraz 4 lub 5 kg na sztukę dziennie. Plus kiszonka z kukurydza sianokiszonka witaminy 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Kurczaki brojlery chowaj. Będzie mniej paszy na sztukę szło 🤷

Ja chce zmaksymalizować zysk jednocześnie minimaluzyjac koszty i jeszcze żeby efekty były dobre. No i przyspieszyć wzrost. Według twojego zdania jeśli posiadasz 20 ha ziemi ile możesz znaczy chować bydla żeby to było logiczne twoim zdaniem .

Opublikowano
14 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Według twojego zdania jeśli posiadasz 20 ha ziemi ile możesz znaczy chować bydla żeby to było logiczne twoim zdaniem .

7 djp w dobrostanie i ekologi i więcej Zarobisz niz z 30 djp , a jeszcze rasa zachowawcza to już  na bogato 

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ja chce zmaksymalizować zysk jednocześnie minimaluzyjac koszty i jeszcze żeby efekty były dobre. No i przyspieszyć wzrost. Według twojego zdania jeśli posiadasz 20 ha ziemi ile możesz znaczy chować bydla żeby to było logiczne twoim zdaniem .

nie wiem jaka ziemia, jakie możliwości. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. 

Ile chcesz dokupować słomy/paszy. Ja bym jak najwięcej siał lucerny/trawy a resztę qq 

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

7 djp w dobrostanie i ekologi i więcej Zarobisz niz z 30 djp , a jeszcze rasa zachowawcza to już  na bogato 

Sam się zastanawiam czy kilka białogrzbietow nie wstawić 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

nie wiem jaka ziemia, jakie możliwości. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. 

Ile chcesz dokupować słomy/paszy. Ja bym jak najwięcej siał lucerny/trawy a resztę qq 

Sam się zastanawiam czy kilka białogrzbietow nie wstawić 

Opowiecie coś więcej o tym dobrostanie bo ja kompletnie zielony jestem.  Akurat te bialogrzbiety fajna rasa podobnie jak montbeliard kolorowa.

Ja nie chce nic dokupować chciałbym powiedzmy żeby połowa gospodarstwa była w zboza i rzepaku bo mam jakas podstawowa wiedzę o tym. Np z 2 ha trawy i 1.5 ha kukurydzy i 1.5 ha zboza dla opasów ile można maksymalnie mieć.