Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Ktoś z Was tu robi lucerne w bele w czystym siewie? Jak to się kisi bez traw?

Robiłem bez żadnych zakiszaczy czystą lucerke, powiedzmy dziś koszona jutro od rana zbiór, zawsze luks sie kisiła, jak przedmówcy nie można jej przesuszyć

Opublikowano
19 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Ktoś z Was tu robi lucerne w bele w czystym siewie? Jak to się kisi bez traw?

Jeśli mokra i ilość cukrów dobra, to I pokos zakiśnie, ale nie ryzykowałabym reszty. Amoniak zabija krowy powoli i nieubłagalnie.

Opublikowano

Hej. Czy ktos z Was w Mlekpolu próbował zmienić numer telefonu do smsów o wynikach mleka na probki antybiotyku??? W piątek dalam pismo kierowcy, a o sobotnie wyniki musialam dzwonić, bo panie z laboratorium nic nie wiedzą 🙄

A jedna pani z laboratorium, to chyba po usłyszeniu mojego głosu kolejny raz, rzuci słuchawką 😆 

Opublikowano

W  Baranowie też jakieś stare wredne z głosu siedzą jakby za karę pracowały. 

Opublikowano

U nas jedna młodsza super babka, a druga starsza zabija na odległość. Ostatnio tak zamilkła (ze złości?), że myślałam, że już słuchawkę odłożyła jak usłyszała numer dostawcy 😆 Ale nie nie, ona przygotowywała się do ataku😁 dowiedzialam się, iż bedziemy podwojnie za próbki płacić...🤪 kocham ją, następnym razem na zleceniu próbek serduszka i kwiatki jej chyba namaluję 🥰🥰🥰🥰

Opublikowano

Z której wyceny (genomowa/konwencjonalna) wybierać buhaje? Do tej pory inseminator robił mi konwencjonalnymi (sam wybierał) a gdy przedstawiciel zrobił mi dobór na genomach i teraz sam wskazuję czym kryć to ten śmieje się że testami kryję, bo dopiero po wycenie na córkach będzie rzetelna ocena i twierdzi że to co teraz na 1 miejscu to po konwencjonalnej często jest na szarym końcu i odwrotnie. Od czego to zależy? Przyznam że nigdy nie śledziłem wahań w rankingach...

Opublikowano

Ja biorę z konwencjonalnej :) jeszcze do genomowania się nie przekonałam ;) jak na 300 corkach jest buhaj oceniony to do mnie przemawia :) % powtarzalności 98.

Ale może kiedyś...przeciwnikiem nie jestem, wszak w DNA zapisane wszystkie potencjalne mozliwości , szybszy możliwy postęp genet.

Opublikowano

Witam. Będę kupował wóz paszowy i mam dwie firmy do wyboru Falke i Fider Zamet ok 9 m3, ciekawi mnie rozwiązanie firmy zamet taka ilość noży 9 na slimaku, 3 na ścianie paszowozu i 14 szt małych okrągłych noży na slimaku. Ceny podobne Zamet trochę droższy 

woz-paszowy-fider-5-1.jpg

Opublikowano
17 godzin temu, emtec123 napisał:

Z której wyceny (genomowa/konwencjonalna) wybierać buhaje? Do tej pory inseminator robił mi konwencjonalnymi (sam wybierał) a gdy przedstawiciel zrobił mi dobór na genomach i teraz sam wskazuję czym kryć to ten śmieje się że testami kryję, bo dopiero po wycenie na córkach będzie rzetelna ocena i twierdzi że to co teraz na 1 miejscu to po konwencjonalnej często jest na szarym końcu i odwrotnie. Od czego to zależy? Przyznam że nigdy nie śledziłem wahań w rankingach...

Testy to były kiedyś i to fauszowane na krowach z dobrych stad o lepszych cechach niż byki. 

Genomowanie to szybki postęp. Trzeba przynajmniej 3 lat, żeby potwierdzić cechy na córkach, więc konwencjonalna mocno do tyłu. Mam krowy po genomowanych buhajach i same genomowane i zacielane do otrzymanych wyników. Jestem zadowolona, bo u mnie się to sprawdza, ale może dlatego, że biorę byki tylko z czołówki i jakimś cudem się jej trzymają.

Insyminator chyba ma duże zapasy, które mu nie schodzą i temu takie rzeczy opowiada

Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Witam. Będę kupował wóz paszowy i mam dwie firmy do wyboru Falke i Fider Zamet ok 9 m3, ciekawi mnie rozwiązanie firmy zamet taka ilość noży 9 na slimaku, 3 na ścianie paszowozu i 14 szt małych okrągłych noży na slimaku. Ceny podobne Zamet trochę droższy 

woz-paszowy-fider-5-1.jpg

U mnie w wiosce trzech testowało zameta i podobno słabo miesza, dwóch wzięło euromilka trzeci rmh 

Opublikowano

No właśnie dlaczego słabiej miesza.... Widać chyba to co mówią przedstawiciele ma jakiś sens nie wystarczy byle lej i ślimak, wszystko musi być wyliczone. Nie wiem nie miałem nie chwalę, mówię to co u znajomych było. Każdy z nich testował po 5 wozów te same i ten był najgorszy. A interesowałem się na bieżąco tematem bo sam miałem kupować wóz

Opublikowano

Przy tylu nożach to mement przekręci tmr. Nikt nie stosuje czegoś takiego jak tutaj na zdjęciu. Poerdylion noży tylko nie wiem po co jak 9 noży radzi sobie dobrze z mokrą sianokiszonką a przy pryzmie to w ogóle aż nadto.

Opublikowano

Tak najlepiej. Pryzma lub prasa z rotorem i moment się za paliwo zwróci.