Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ubogiwladek napisał:

Jakim fb ? :D zacząłeś już ten długi weekend chyba wczoraj :D

Łój sorki miało być AF a co to jest długi weekend bo przy krowach niema czegoś takiego.

Poprawione .

Qwazi ; co wycielenie i co krowa to inny przypadek , a to że u ciebie się udało to tylko łut szczęścia.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
42 minuty temu, Qwazi napisał:

Leszek, ile masz kamer? Przestawianą też masz?

Niestety nie. W całym gospodarwie chyba 6 kamer 

Mama nawet przed dzwiami, kazała sobie zamontować 😂

43 minuty temu, Niespokojny napisał:

Super dobrostan. Jeszcze tak z 5 ha wybiegu i będzie raj na ziemi😁

To jest ta nowa obora?

Już nie nowa, 2 lata ma 😄

18 minut temu, MajsterMarian napisał:

Jakiej firmy kamer używasz? 

Muszę sprawdzić, znajomy elektryk zakładam z kolegą. Wszystko idzie po kablu do urządzenia. On łączy sie z wifi. Nawet jak wyjadę, to mogę sprawdzać co się dzieje w oborze. 

Opublikowano
4 minuty temu, leszek1000 napisał:

Niestety nie. W całym gospodarwie chyba 6 kamer 

Mama nawet przed dzwiami, kazała sobie zamontować 😂

A dobra rzecz. Mój syn montował u brata, to na całe gospodarstwo poszło 10 plus ta przestawna w oborze. Po 3 miesiącach brat se jeszcze zażyczył 3, ale w kombajnie😉

Się mamie nie dziw, jak ją ktoś teraz zdenerwuje, to może go potrzymać przed drzwiami na deszczu🤷...

• Like 1
Opublikowano

Tak też myślałem. Po roku czekałem na fakturę. Nie doczekałem się więc zadzwoniłem. Powiedziano mi, że jak przyjdzie, to zapłacę. Prawdopodobnie osoba, z którą rozmawiałem zrozumiała, że chodzi mi o pierwszą fakturę, która uregulowałem rok wczesniej. Już 3 lata i żadna kolejna nie przyszła. Więcej nie dzwoniłem. Tak to wygląda w moim przypadku. Nie wnikam dalej. Program działa. Dlatego napisałem, że jednorazowo 

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Tak też myślałem. Po roku czekałem na fakturę. Nie doczekałem się więc zadzwoniłem. Powiedziano mi, że jak przyjdzie, to zapłacę. Prawdopodobnie osoba, z którą rozmawiałem zrozumiała, że chodzi mi o pierwszą fakturę, która uregulowałem rok wczesniej. Już 3 lata i żadna kolejna nie przyszła. Więcej nie dzwoniłem. Tak to wygląda w moim przypadku. Nie wnikam dalej. Program działa. Dlatego napisałem, że jednorazowo 

Właśnie jestem na etapie wyboru jakiegoś programu, bo darmowy zagraniczny program zablokował mi dodawanie nowych cieląt jak nie kupię pełnej wersji. Myślałem o samym SOLu bez oceny bo chyba tak można, chyba niewiele droższy od Wirtualnego Zootechnika, tyle że federacja o fakturze nie zapomni...

Opublikowano (edytowane)

Sorry. Wkleiło mi się nie tu, gdzie trzeba. To nie do tego tematu

12 minut temu, niesamowity90 napisał:

Właśnie jestem na etapie wyboru jakiegoś programu, bo darmowy zagraniczny program zablokował mi dodawanie nowych cieląt jak nie kupię pełnej wersji. Myślałem o samym SOLu bez oceny bo chyba tak można, chyba niewiele droższy od Wirtualnego Zootechnika, tyle że federacja o fakturze nie zapomni...

Wirtualny Zootechnik moim zdaniem jest lepszy od SOL. Nie pamiętam szczegółowo, ale jak porównywałem, to miał większe możliwości jeśli chodzi o monitoring rozrodu. Ma też parę innych rzeczy, których nie ma SOL

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Qwazi napisał:

Jakbyś tak pomagał krowie w obecności mojej córki, to być po uszach dostał. 

Nowonarodzony cielak uciekinier to norma. Przez jednego takiego to mnie nawet pastuch pokopał🤦

No.😆 Dla mnie to tylko lepiej. Bo tak łatwiej.

A z ta orka  to masz dobrze... U mnie 170 km ciągnie 4 skiby i później 5 razy bronami na miejscu by rozbić ta skalę. Ale zmienię to. Wapno poprawia strukturę i więcej bezorkowo 

Edytowane przez kampl
Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Qwazi ; co wycielenie i co krowa to inny przypadek , a to że u ciebie się udało to tylko łut szczęścia.

Pewnie i szczęście miało w tym swój udział, ale nie pilnuje krów i jakoś się cielą regularnie. A cielaki do najmniejszych nie należą. 2023 rok, to 21 porodów. Widziałem 2. Pomogłem przy jednym, o ile to można nazwać pomocą, bo odciągnąłem tylko cielaka, dlatego, że krowa leżała zadem między nogami drugiej krowy

1 godzinę temu, kampl napisał:

No.😆 Dla mnie to tylko lepiej. Bo tak łatwiej.

A z ta orka  to masz dobrze... U mnie 170 km ciągnie 4 skiby i później 5 razy bronami na miejscu by rozbić ta skalę. Ale zmienię to. Wapno poprawia strukturę i więcej bezorkowo 

To nie było moje. Zamiarem było pokazanie jednemu z kolegów sposób zamocowania kolczatki na takim pługu. Ziemia na tym losowo wybranym filmiku, to, przy mojej, jest super🤦

Opublikowano

Słyszeliście że suszowego coś maja dawać?

Tak z ciekawości bo u mnie z bydla jest 0% , czy jest ktoś kto dodawał jakieś faktury i czy to dalo jakiś % w bydlę? Roślinnej mam 44 a z zwierzęca razem 10

Opublikowano

Ja kilka procent dostałem jak faktury na pełnoporcjówkę wrzuciłem. Niestety z roślinnej 22% a susza stulecia. Na użytkach zielonych pół pokosu co zawsze a później to tak już tylko kępy kupkówki, kostrzewy trzcinowej i chwasty. Szacowanie: kukurydza 4 metrowa super zaziarniona 35 procent, trawa na GO 6 procent. A Tuzy ponad 30 procent. Gdzie na GO trawy szlachetne które zdechły bez wody a na tuzach coś tam było. Paradoks i patologia.

Opublikowano
57 minut temu, ChiquitaB napisał:

Słyszeliście że suszowego coś maja dawać?

Tak z ciekawości bo u mnie z bydla jest 0% , czy jest ktoś kto dodawał jakieś faktury i czy to dalo jakiś % w bydlę? Roślinnej mam 44 a z zwierzęca razem 10

Do pomocy suszowej biorą tylko produkcję roślinna. Zwierzęca się nie wlicza w to 

Opublikowano

U mnie z roślinnej tylko 2%. I tu akurat prawda, bo rok na zboża i rzepaki był rekordowy. Prędko 10t w pszenicy nie przekroczę

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Taki prawdziwy, kompleks żytnio jałowcowy

świerkowo-jałowcowy 🤔😛

Opublikowano

U nas ozime ladnie oddawały jak na tą susze. Ale jare tragedia. Lucerny miałem po 75% 2 pokos a 3 20% gdzie był gorszy jak drugi. Qq u nas 50-60%. Najgorsze ze sam o dopłaty składałem tyłki polowe tego co mam bo reszte koles składał co dzierżawie,  w tym roku juz sam na wszystko o dopłaty składam.

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

U mnie z roślinnej tylko 2%. I tu akurat prawda, bo rok na zboża i rzepaki był rekordowy. Prędko 10t w pszenicy nie przekroczę

świerkowo-jałowcowy 🤔😛

Klasy wpół do dziewiątej 🤷