Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zycicy wielokwiatowej przy tej cenie i tak poszlo okolo 40kg, napewno zdominuje, bo to juz widac. Siane pierwszy raz, w formie testu. Inkarnatka rosnie duzo szybciej niz czerwona?

Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nic tam nie przemarznie to pierwszy pokos zapowiada sie grubo, ciekawe jak z odrostami. 

P.S Wielokwiatowa nadaje sie na zostawienie na kolejny sezon? Teoretycznie niby dwuletnia. 

Opublikowano

Chodzi ci o pierwszy czy o drugi "sezon" ? Teoretycznie jak nie wymarznie w pierwsza zime, to w druga powinna juz miec o wiele mocniejszy korzen, tylko pytanie jak z wydajnoscia w drugim sezonie. Widzialem, ze maja zycice 2 sezony, ale mowia na to rajgras i nie wiem czy to na 100% jest wielokwiatowa czy zycica trwala.

Opublikowano

Wielokwiatówka może wymarznąć przy mocniejszych zimach ale to też zależy od odmiany... Praktycznie jest to opcja dwuletnia tj. dwa sezony wegetacyjne, czyli siejąc jesienią już mamy jeden sezon...

Co do inkarnatki to rośnie ona szybciej jak czerwona albo inaczej... co ważniejsze szybciej startuje wiosną. Jest jednak praktycznie jednokośna, więc chcąc zostawić taki użytek do końca roku no to warto dać czerwoną. Po prostu pierwszy pokos będzie ciut później no ale i tak nie czeka się długo, bo wielokwiatówka szybko się kłosi i traci później na jakości.

Opublikowano

Prawdopodobnie mlekovita tak słabo płaci bo z zagranicy cofneli im bardzo duże ilości mleka w proszku za grube miliony w którym wykryto opiłki metalu z nowej proszkowni 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ASZv3 napisał:

Wielokwiatówka może wymarznąć przy mocniejszych zimach ale to też zależy od odmiany... Praktycznie jest to opcja dwuletnia tj. dwa sezony wegetacyjne, czyli siejąc jesienią już mamy jeden sezon...

Co do inkarnatki to rośnie ona szybciej jak czerwona albo inaczej... co ważniejsze szybciej startuje wiosną. Jest jednak praktycznie jednokośna, więc chcąc zostawić taki użytek do końca roku no to warto dać czerwoną. Po prostu pierwszy pokos będzie ciut później no ale i tak nie czeka się długo, bo wielokwiatówka szybko się kłosi i traci później na jakości.

Nie wiem jak mam to rozumiec. Czyli siejac jesienia wielokwiatowa wiosna juz mamy drugi sezon? Z takim mysleniem wszystkie zboza ozime moznaby nazwac dwuletnimi. 

P.S siejac we wrzesniu 2018, zbierajac powiedzmy 3 pokosy w 2019, mozna zostawic na caly 2020rok lub chociaz na jeden pokos przed kukurydza? Jezeli nie wytrzyma na 2020 to czy lepiej bedzie przeleciec scierniskowym I dosiac 1/2 lub nawet cala dawka nasion, czy orka I sie od nowa? 

Edytowane przez asus921
Opublikowano

dzięki Asus 261. O takie opinie mi chodziło. Walowales po siewie?

Opublikowano

Wlasnie nie walowalem, bo nie zdazylem ogarnac tematu kupna walu. Posiewnych nie mam, a lakowy pozyczony X lat temu i ktos nie oddal...

Wschody i tak bardzo dobre, siane poznaniakiem, wal by sie przydal pod wzgledem koszenia i zgrabiania. Tu moze byc troche makabra.

Opublikowano
10 godzin temu, Jaro70 napisał:

Prawdopodobnie mlekovita tak słabo płaci bo z zagranicy cofneli im bardzo duże ilości mleka w proszku za grube miliony w którym wykryto opiłki metalu z nowej proszkowni 

Ja mam 1,50 to tak marnie? Ja nie narzekam😉

Opublikowano (edytowane)

szklanka może być do połowy pełna , lub od połowy pusta  ,zalezy jak sie patrzy ok. 1,50 zł to cena w miare satysfaktujaca  trzeba wziac pod uwage ze niektórzy mają 1,3  zł  .asus921  jezeli wsiejesz trawe w sierpniu to na jesien jak bedą warunki to urosnie Tobie do skoszenia  a jak ją skosisz to prawie sezon .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Ja mam 1,50 to tak marnie? Ja nie narzekam😉

Cenę porównuje się do  cen które są w okolicy a u mnie to Piątnica, Mlekpol, President, na ich tle Mlekovita jest najsłabsza a jeszcze i Polmlek

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano
43 minuty temu, slawek74 napisał:

Tak w ogóle ci co mają 1,4 i więcej powinni się uczyć od tych 1-1,2 bo to oni są mistrzami ekonomi ☺ przetrwać i nie zbankrutować

Wegetować i nie  rozwijać się i być białym niewolnikiem -gdzie sens i logika 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
38 minut temu, slawek74 napisał:

Tak w ogóle ci co mają 1,4 i więcej powinni się uczyć od tych 1-1,2 bo to oni są mistrzami ekonomi ☺ przetrwać i nie zbankrutować

Kupować stare opony,zakup taczki odwleczony w nieskończoność,na leczenie krowy muszą znależdż się pieniądze,a na bluzkę już nie,i zapatrywanie żeby coś się nie potknęło , wiecznie brak,u sąsiada krowy dają tyle samo mleka i jest kasa,a tu nikt  cię nie chce.......i  o dziwo jak Sławek napisał -nie bankrutują i go kołem nie dobijesz, i rodzina do niego zajedzie,i z każdym rozmawia...

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Jaro70 napisał:

Cenę porównuje się do  cen które są w okolicy a u mnie to Piątnica, Mlekpol, President, na ich tle Mlekovita jest najsłabsza a jeszcze i Polmlek

Dopóki mam stabilną cenę, nie narzekam i nikomu nie zazdroszczę. Trzyma się już długo na tym poziomie. Zazwyczaj są małe podwyżki, ale i małe spadki. Jak sobie przypomne szaleństwo przy 1,80 i potem bankructwa przy kryzysie, bo na kredyt nie starcza, a policzony dochód przy najwyższej cenie...

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, przezuwaczka napisał:

Dopóki mam stabilną cenę, nie narzekam i nikomu nie zazdroszczę. Trzyma się już długo na tym poziomie. Zazwyczaj są małe podwyżki, ale i małe spadki. Jak sobie przypomne szaleństwo przy 1,80 i potem bankructwa przy kryzysie, bo na kredyt nie starcza, a policzony dochód przy najwyższej cenie...

Okej cenę masz stabilną ,tylko ile Ci z tej ceny zostaje przy rosnących kosztach produkcji , 6 lat temu co można było kupić za te same litry a co teraz , czyli dla kogo ta cena jest stabilna chyba tylko dla mleczarni , jaki jest morał-cena stabilna ale dochód już nie 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano

Ch*jowo ale stabilnie. Fakt koszty rosną bardzo mocno. Rzepak soja witaminy, nawozy paliwo wszystko w górę a cena jakoś niechętnie.   Co do gospodarstw które doją po 1,2-1,3 w mojej okolicy to widać z roku na rok jak odstają od reszty.