Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tego w bród, gorzej z byczkami. 

Sęk w tym że nie sztuka kupić byle karakana bo gówno w pazłotku nadal gównem będzie. Dużo znajomych mam krowiarzy, po okolicy się pokręcę, pogadam z ludźmi żeby jakąś stałą współpracę nawiązać. Jakoś poradzę 

Opublikowano

Daniel pisałem Ci już o co chodzi jak tylko zacząłem sprzedaż. Ludzie są leniwi, niedbali,cielak się o$ra to leży "a może przejdzie samo". 

Tosamo z krowami leczenie czy żywienie przede wszystkim, wszystko lezy. Brak rui w 4 laktacji to już wyrok "a h... stara to nie szkoda" 3-4 laktacja to dopiero prawdziwa krowa. Długo by opowiadać, ludzie nie dbają i aby jak najtaniej. A potem trzeba bulić. Jeden przyjechał zadatkował krowę 5800, sprzedał swoje dwie i akurat mu starczyło ☺️

Opublikowano
pedro2 napisał:

Daniel pisałem Ci już o co chodzi jak tylko zacząłem sprzedaż. Ludzie są leniwi, niedbali,cielak się o$ra to leży "a może przejdzie samo". 

Tosamo z krowami leczenie czy żywienie przede wszystkim, wszystko lezy. Brak rui w 4 laktacji to już wyrok "a h... stara to nie szkoda" 3-4 laktacja to dopiero prawdziwa krowa. Długo by opowiadać, ludzie nie dbają i aby jak najtaniej. A potem trzeba bulić. Jeden przyjechał zadatkował krowę 5800, sprzedał swoje dwie i akurat mu starczyło ☺️

A ja jestem zdania że albo robić coś dobrze albo wcale i zająć się czymś innym.Szkoda zdrowia i pieniędzy robic na odwal i mieć z tego marny zysk.

Opublikowano

Siał ktoś może mieszankę gorzowska sporządzona samemu ? Kupno gotowej wychodzi sporo drożej. A jeżeli niebyloby różnicy to po co przepłacać

Opublikowano

10 zł za kg dobrego materiału to nie jest dużo. My sialismy z DSV jesienią po kukurydzy jednego roku. Z nawożenia było zastosowana gnojowica w ilości 40  tyś litrów na hektar i w październiku listopadzie wyglądala super rozkrzewila się i urosła na 7 cm. Jednak nie wytrzymała zimy i wymarzla. Jedyny plus jaki został to taki ze trochę zmiany w tej monokukturze wprowadziłem tym poplonem

Opublikowano

Mocny był mróz ? Może za duża wyrosła ? Wychodzi więcej niż 10 a więc dużo i niedużo. Jakby samemu zrobić to zawsze taniej.

Opublikowano

odpowiedzi tego Pana to ja jestem już pewnien. Teraz szukam praktyków ☺

Opublikowano

Akurat jestem jednym z niewielu rzeczywistych praktyków handlujących materiałem siewnym z ukierunkowaniem na mieszanki traw... ;) więc jednak jednego już znasz ;)

Sprawa pierwsza... jeśli wymarzła to na pewno nie w taką ot sobie lekką zimę, bo to fizycznie niemożliwe. Aczkolwiek przy powiedzmy średnich zimach wchodzą w grę różne aspekty lokalne więc to nie jest takie proste. A uogólniając i tak znam wiele osób mówiących, że jak wymarznie raz na 5-6 lat to i tak średnie jest dobra tj. opłacalna.

Co do zrobienia swojej mieszanki... jeśli masz identyczne gatunki i odmiany, czysty materiał etc. no to oczywiście, że się opłaca tzn. osiągniesz identyczny plon robiąc ten sam skład. Natomiast jeśli ktoś nie ma pojęcia jak wyglądają dane nasiona (czyli zaczynamy od gatunku), kupi gdzieś okazyjnie od gościa, który nie zna odmiany... do tego materiał będzie zanieczyszczony... no to zwykle nie ma szans powodzenia lub po prostu takie mieszanie się nie opłaci, bo plon nie odda tego...

Są na rynku różne zamienniki, które zwłaszcza poprzedniej jesieni sprzedawały się bardzo dobrze (bo nie było oryginalnej Mieszanki Gorzowskiej) i myślę, że tej wiosny będzie z nich sporo wniosków / porównań.

DSV czy Barenbrug czyli firmy z najwyższej półki cały czas pracują ulepszając swoje mieszanki, więc też trzeba brać to pod uwagę... jest pewny skład, czystość, kiełkowanie etc. Siejesz 50kg, a nie np. 60. Wtedy już robi się na równo zwykle.

A tak z ciekawości to skąd te pytanie pod koniec stycznia? ;)

Opublikowano
13 godzin temu, slawek74 napisał:

konteno to ile dojnych i ile młodzieży i na jakim areale posiadaliście? pedro2 może nie trzy ale chociaż dwa razy tyle co mlecznych ☺

najwięcej było 8 dojnych w uwięziówce z 11 stanowiskami przy kwocie mleczniej rzędu 24tys l  ale to lata temu było , do tego 1-2 jałowki na remont i w zalezności od urodzaju 2-3 opasy

ha to 4 ornej przy czym co roku około ha qq , 4ha łąk 

były jeszcze 2-3 maciory i tuczniki w zalezności od koniunktury na rynku żywca wieprzowego  

ojciec za życia dzierżawił jeszcze 6ha ornej kilka km od domu od brata który ze względu na chorobę zrezygnował z prowadzenia gospodarstwa to było w tym średnio 4ha mieszanki i 2ha pszenżyta ale wokół pól były jeszcze łąki/smugi ,lasy i siedlisko co były dzierżawione na wypas dla sąsiadów i grodzone pastuchem to zawsze były problemy z dojazdem do pól na prace polowe

po śmierci ojca musieliśmy zrezygnować z produkcji mleka i ogólnie zwierzęcej  bo i ja poza pracą zawodową nie dawałem już  rady przy tym chodzić i brakowało czasu, rodzina też już nie chciała przy tym pomagać no i ciężko było pogodzić wynajem usług w takim gospodarstwie gdyż większośc usługodawców to tez hodowcy bydła mleczniego i robili kiedy im pasuje,  hop siup aby szybciej i więcej przy czym też mówili że przy tym areale to nieopłacalne oraz za mleko zawsze brakowało na rozwój , inwestycje modernizacje mechanizację czy poprawę dobrostanu ,genetyki i wydajności 

Opublikowano
28 minut temu, potrekk napisał:

odpowiedzi tego Pana to ja jestem już pewnien. Teraz szukam praktyków ☺

Jak chcesz samemu zrobić taki sam skład? Wątpię abyś miał dostęp do identycznych odmian życic itp. Niby życica to życica ale odmiana robi robote, tak samo by można zasiać qq na ziarno i jedna ziarnowa fao 280 a druga kiszonkowa fao 220. Z której masz lepszy plon? Na pozór to qq i to qq, tak samo z trawami. Więcej nie chce mi się tłumaczyć bo albo zrozumiesz albo nie 

Opublikowano

Zycica wielokwiatowa plus inkarnatka plus wyka ozima. Proporcje są ogólnie znane. Pytanie tylko czy ktoś robił własną mieszankę i najlepiej miał porównanie z "oryginalem" ? Pytam teraz ponieważ zastanawiam się nad wprowadzenieniem tej mieszanki w uprawie przed Kukurydza.

Opublikowano

https://m.olx.pl/oferta/mieszanka-miedzyplon-agropoplon-nasianokiszonke-mieszanka-gorzowska-CID757-IDncHc4.html#position=5&page=1 link od naszego przyjaciela. Mamy podane nawet konkretne odmiany. Tylko czy one mają jakieś duże znaczenie.

Opublikowano

Czyli nie zrozumiałeś mojego porównania i przekazu. Pozdrawiam 

I żebym nie był "gołosłowny", pracowałem na kombajnie i rok rocznie kosilem i zbierałem sporo traw nasiennych, głównie życica wielokwiatowa/westerwoldzka i kupkówka. 

Niby trawa, niby ten sam gatunek a nie masz pojęcia jakie były różnice w wyglądzie, plonowaniu poszczególnych odmian (wszystko szło na centrale nasienne także lipy nie odstawiano)

Opublikowano

zajrzyj w link. Masz podane konkretne odmiany. Jeżeli je zdobede w niższej cenie oddzielnie i sam wymieszam to już wg Ciebie nie urośnie ? dlaczego ? bo na worku nie jest napisane DSV? Różne firmy robia te mieszanki pod różnymi nazwami a Ty się tutaj uparles przy swoim.

Opublikowano

damianzetor9540 napisał: 28 minut temu, potrekk napisał: odpowiedzi tego Pana to ja jestem już pewnien. Teraz szukam praktyków ☺ Jak chcesz samemu zrobić taki sam skład? Wątpię abyś miał dostęp do identycznych odmian życic itp. Niby życica to życica ale odmiana robi robote, tak samo by można zasiać qq na ziarno i jedna ziarnowa fao 280 a druga kiszonkowa fao 220. Z której masz lepszy plon? Na pozór to qq i to qq, tak samo z trawami. Więcej nie chce mi się tłumaczyć bo albo zrozumiesz albo nie  Zazwyczaj jest tak że kukurydzę ziarnowa sieje się na ziarno a odmiany kiszonkowe dla bydła. Także trochę dziwne porownanie. Albo to zrozumiesz albo nie. Chyba nie do końca rozumiesz że mieszankę gorzowska uprawia się jako poplon i nie zamierzam jej kosic na "ziarno" dotarło ?

Opublikowano

No to napisałem, że jak zdobędziesz identyczne no to będzie identyczny temat, proste :)

Natomiast w kwestii odmian to są ogromne różnice na wielu frontach... może akurat w tych składnikach niekoniecznie jest aż tak dużo odmian ale biorąc pod uwagę trawy wieloletnie no to są znaczne rozbieżności zaczynając od trwałości, zdrowotności, tempie wzrostu itd. a kończąc na jakości paszy / parametrach. Spójrz w nowy katalog DSV, gdzie w każdej mieszance są podobne odmiany. Nie ma tego u innych producentów. A u większości sypie się to co jest...

W DSV zdarzało się, że nie było np. Country 2013 czy 2014, bo nie mieli określonych odmian miękkolistnych kupkówki czy kostrzewy trzcinowej. I po prostu nie klepali czegoś tylko po to aby sprzedać...

Opublikowano

Posiałem w tym roku 16 lipca po pszenżycie ozimym 1ha futtertrio z Dsv oraz 1ha zycicy wesrerwoldzkiej z Olx cena 4zl za kg. Różnicy 0 :) trawe skosiłem w październiku, ładnie odrosła i mam nadzieję na pokos wiosną i siew kukurydzy

Opublikowano

Nie, nie robiłem. Wyszło tyle samo bel z obu. Jeśli tak bardzo tego pragniesz mogę na wiosnę zrobić badania w PFHIPM. Albo możesz sam mi wyjaśnić czym mogą się różnić życice. Towar był czysty. To nie kostrzewa że ważne jest aby była miękkolistna

Opublikowano

Pierwsza sprawa jest taka, że Futtertrio to mieszanka różnych odmian. Zwykle trzech. Różnią się między sobą różnymi cechami, które krótko mówiąc powodują ich wzajemne się uzupełnianie dla wyższego plonu / bardziej zagęszczonego łanu. Nie jest możliwe zwłaszcza w niełatwych / niejednakowych warunkach żeby jedna odmiana dała lepszy plon jak trzy.

Zrobiłeś jeden pokos. W drugim myślę, że różnica byłaby większa zaczynając od tempa odrostu.

Co do różnic to jest ich wiele i widoczne są bardziej w życicach trwałych... aczkolwiek w westerwoldzkich czy bardziej wielokwiatowych rozwija się to bardzo, bo coraz więcej stawia się na miedzyplony ozime / poplony czy użytki krótkotrwałe.

Nie mam siły o tej porze opisywać wszystkiego szerzej, więc pozwól, że wrzucę tu skrina który pokaże podstawowe parametry jakie bierze się pod uwagę w porównywaniu odmian :)

Screenshot_7.png

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, potrekk napisał:

Siał ktoś może mieszankę gorzowska sporządzona samemu ? Kupno gotowej wychodzi sporo drożej. A jeżeli niebyloby różnicy to po co przepłacać

Ja w tym roku zasialem cos ala mieszanka gorzowska. Glownie zycica + troche wyki + troche koniczyny czerwonej (w oryginale jest inkarnatka, ale inkarnatka wypada w wiekszosci po pierwszym pokosie, a ja planuje zostawic na caly sezon) zdjecie z jesieni w mojej galerii + dodalem troche zyta ale doslownie 10-15kg

Zycice udalo mi sie tanio kupic 3zl/kg, koniczyna chyba 8-9zl/kg, wyki nie pamietam ale chyba w okolicy 4zl/kg, wiec srednio raczej ponizej 5zl/kg wyszlo

Edytowane przez asus921