Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

W kamińskich Mc budownictwo za 1.5tys netto budują

Czyli aktualnie budowy tanieją i to mocno. W lutym 2020 znajomy prowadził przetarg na oborę 1040m2 i niecałe 1400m3 zbiornik na gnojowicę oczywiście na rusztach to kosztowało go niecałe 1300netto. A zwrócić trzeba uwagę, że jeszcze prawie 2 lata temu to 2tys było mało. Kosztorys na byki mam lekko ponad 1600zl, ale w razie czego to jeszcze można gdzieś pod domem ułożyć parę metrów kostki albo utwardzić troche plac w tej cenie. Ciekawe jak po nowym roku stawki sie utrzymają jak pójdzie do góry pensja minimalna 

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Czyli aktualnie budowy tanieją i to mocno. W lutym 2020 znajomy prowadził przetarg na oborę 1040m2 i niecałe 1400m3 zbiornik na gnojowicę oczywiście na rusztach to kosztowało go niecałe 1300netto. A zwrócić trzeba uwagę, że jeszcze prawie 2 lata temu to 2tys było mało. Kosztorys na byki mam lekko ponad 1600zl, ale w razie czego to jeszcze można gdzieś pod domem ułożyć parę metrów kostki albo utwardzić troche plac w tej cenie. Ciekawe jak po nowym roku stawki sie utrzymają jak pójdzie do góry pensja minimalna 

Na byki to na głębokiej ściółce czy ruszta ten kosztorys i ile metrów kwadratowych? Ja mam w planie na same krowy na rusztach, zbiornik, hala i młodzież w starych budynkach...

Opublikowano

Ja znowu myślę chyba można powiedzieć odwrotnie niż obecna moda i myślę o oborze na glebokiej ściółce z korytarzem przy stole paszowym też na słomie 😜 hala udojowa swing over bez typowych aparatów na hale tylko rura przewodoówki po środku i tyle co najwazniejsze to dobra drabina zatrzaskowa przy obsłudze rzecz nieoceniona. Fakt nie będzie to budynek +100 tylko w max 50 w doju dla mnie wystarczy do tylu szt wydaje mi się że słoma ma jak najbardziej sens tym bardziej że cała młodzież mam już na głębokiej to budowa nowej na ruszt plus przeróbka obecnych to koszta by mnie zaje..

Opublikowano
24 minuty temu, niesamowity90 napisał:

Na byki to na głębokiej ściółce czy ruszta ten kosztorys i ile metrów kwadratowych? Ja mam w planie na same krowy na rusztach, zbiornik, hala i młodzież w starych budynkach...

Na rusztach. Nie ma opcji abym budował na ściółce. Nie będę latał jak pies po wioskach i prosił aby ktoś sprzedał słomę. Na taką ilość to trzeba rocznie zrobić około 1,5tys bel słomy.Budynek 40x15. Powierzchnia ruszt 400m2 a zbiornik pod całym budynkiem łącznie z korytarzem paszowym

Opublikowano

Mam 2 samochody wyslodków wysyłane w jednej pryzmie i trzeci samochód osobno. 

Te 2 samochody brałem miesiąc wcześniej. 

Mogę zrobić taki manewr żeby otworzyć Pryzme, przez miesiąc dac połowę tej pryzmy, później zakryć i dawać tą gdzie był jeden samochód?

Będą jakieś konsekwencje?

Opublikowano
2 godziny temu, michalcium napisał:

Ja znowu myślę chyba można powiedzieć odwrotnie niż obecna moda i myślę o oborze na glebokiej ściółce z korytarzem przy stole paszowym też na słomie 😜 hala udojowa swing over bez typowych aparatów na hale tylko rura przewodoówki po środku i tyle co najwazniejsze to dobra drabina zatrzaskowa przy obsłudze rzecz nieoceniona. Fakt nie będzie to budynek +100 tylko w max 50 w doju dla mnie wystarczy do tylu szt wydaje mi się że słoma ma jak najbardziej sens tym bardziej że cała młodzież mam już na głębokiej to budowa nowej na ruszt plus przeróbka obecnych to koszta by mnie zaje..

Masz aż tyle słomy?  Bel setkami będzie potrzeba. Mi dość że cała młodzież będzie na słomie to i tak dużo jej trzeba. Koszt ruszt jest na start duży, ale wolę dłużej budować niż raz zaoszczędzić a później bieda bo słoma droga. Wywóz też łatwiejszy, jeden ciągnik z beczką, a tak to ładowacz i rozrzutnik, dwie maszyny chodzą. Też jest w planie maleńki budynek jak na dzisiejsze standardy, 24x18 z możliwością wydłużenia, poszerzenia, dołożenia kiedyś robota...

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Troker1979 napisał:

Pisałeś wyżej o problemach z sianokiszonką. Ja w sytuacjach stresowych zwiększam dawkę witamin a w ostateczności środek na myco

No ale co ma do tego zaleganie antybiotyku w ćwiartce ?, myco idzie już od poniedziałku 

15 godzin temu, Marco98 napisał:

Panowie mam mieszankę gorzowska sianą na początku września i wyrosła na wysokość jak gumiak. Mogę ją teraz ściąć i zebrać czy zostawić na zimę ? Boje się że jak zetnę to wyleci wyka i koniczyna i na wiosnę będzie tylko sama życica... Więc proszę o porady.

No jeśli jak gumiak to ma około 20cm, mogłeś kosić wcześniej... Teraz jak skosisz i potoczy się dobrze jesień to wyka i koniczyna odbije, jeśli nie to zostanie sama życica ...

Edytowane przez ThePerkins
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, ChiquitaB napisał:

Trzeba się na żartach znać

Na pewno coś się zepsuję ale ile to nie wiadomo

U mnie na oborze na legowiska idzie 6 balotów slomy na miesiąc na 45 stanowisk. Myślę że że sloma bedzie coraz gorzej dostać

Można zazartowac ale później wtrącić coś konstruktywnego do rozmowy. W innym przypadku to się nazywa pajacowanie. 

Dziękuję za późniejszą odpowiedź 

Opublikowano

Raz że co roku trzeba konkretna kasę wydawać na słomę a dwa że dużo pracy potrzeba na pracę przy tej słomie. Jechać zbelowac, zwieść, ułożyć, później na oborze ścielić i wywozić. Jak sobie pomyślę o tym to aż krów się odechciewa. Mając na rusztach zapinam raz w miesiącu beczkowozów i w ciągu jednego dnia mam temat ogarnięty. Ruszta są droższe w budowie ale przeliczając to na kilka lat to z sam zakup słomy wychodzi drożej. A nawet mając swoją słomę to lepiej ją sprzedać albo zostawić nic polu. No i najważniejsze wygoda na rusztach i mało pracy 

Opublikowano (edytowane)

Od prawie 20 lat są dojone na hali udojowej i nie ma problemu z brudem. Chyba że myślisz że krowy na tych rusztach leżą. 

Może i obornik łatwiej przechowac ale gnojowicę daje.pod każdy pokos a obornik na łąki tylko jesienią. Dzięki tej gnojowicy kupę kasy zaoszczędziłem na nawozach przez ostatnie lata bo szła pod każdy pokos 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

No ale co ma do tego zaleganie antybiotyku w ćwiartce ?, myco idzie już od poniedziałku 

Środek na myco to powinien iść cały rok i na tym się nie oszczędzi. Róże są kiszonki