Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Jak najlepiej podnieść tluszcz? Zjechał mi na 3,8 i krowy zaczęły trochę lać przez ogon. Wcześniej był 4,1 ale dorzuciłem po 200 g soji na sztukę. Mleko poszło w górę ale żeby zaraz kwasicy nie było 

A coś jeszcze się zmieniło ? soja idzie do wozu ? Sprawdzić mocznik czy jest w normie. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, slawek74 napisał:

10.4 x15 m dłuższych raczej nie polecam problem przy składaniu jak się pryzmy kończą

a sa 25m długie...

10.4 x 15m na ustawienie 4321 to wystarcza mi na 100 belek. Belki 130

Jak najlepiej podnieść tluszcz? Zjechał mi na 3,8 i krowy zaczęły trochę lać przez ogon. Wcześniej był 4,1 ale dorzuciłem po 200 g soji na sztukę. Mleko poszło w górę ale żeby zaraz kwasicy nie było 

Prawdopodobnie młodsza trawa wjechała na stół i jest miękka, lekka w trawieniu i ma dużo białka a mało włókna dlatego poszedł w dół. Lać mogą bo może być za dużo białka w dawce.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
56 minut temu, leszek1000 napisał:

A coś jeszcze się zmieniło ? soja idzie do wozu ? Sprawdzić mocznik czy jest w normie. 

Tylko soja doszła. Mocznik zbiorczy 250-270 z ostatnich udojow. Soja idzie do wozu. Idzie jeszcze rzepak w takiej samej ilości. 

37 minut temu, Rolniik122 napisał:

10.4 x 15m na ustawienie 4321 to wystarcza mi na 100 belek. Belki 130

Prawdopodobnie młodsza trawa wjechała na stół i jest miękka, lekka w trawieniu i ma dużo białka a mało włókna dlatego poszedł w dół. Lać mogą bo może być za dużo białka w dawce.

Właśnie nic się w belkach nie zmieniło. Krowy są wypasane. Poszły na inną kwaterę ale to już końcówka wypasania więc trawy mało 

2 godziny temu, Eliot napisał:

Naczytałem się takich artykułów. Chodzi o praktykę 

Opublikowano
5 godzin temu, Miran napisał:

Panowie krowa dostała biegunki. Nie chce jeść siana wgl. Czy są jakieś dobre preparaty aby krowa zaczęła jeść siano ? 

Stricte żeby zaczęła jeść siano to nie ma, zbadaj temperaturę, zadzialaj objawowo na biegunkę.

Opublikowano
3 minuty temu, lukasz2623 napisał:

Stricte żeby zaczęła jeść siano to nie ma, zbadaj temperaturę, zadzialaj objawowo na biegunkę.

Temperatura w porządku, co na biegunkę podać , jaki preparat ?

Opublikowano
17 minut temu, krzychu121 napisał:

Co radzisz dodać lub ująć ? Na stacji jedzą 26 białka i dla najlepszych finezja 22 białka 

Dodałeś tej soi, to ona zwiększyła mocznik. Soja ,też w dużej części jest trawiona w żwaczu. Ma po prostu wszystkie potrzebne aminokwasy. Możesz jeszcze dołożyć energii, pytanie czy krową brakuje tej energii. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko soja doszła. Mocznik zbiorczy 250-270 z ostatnich udojow. Soja idzie do wozu. Idzie jeszcze rzepak w takiej samej ilości. 

Właśnie nic się w belkach nie zmieniło. Krowy są wypasane. Poszły na inną kwaterę ale to już końcówka wypasania więc trawy mało 

Naczytałem się takich artykułów. Chodzi o praktykę 

I tłuszcz zmalał, mocznik wypakował ponad 200, i zaczęły lać po dodaniu tej soi ? Jak tak to musisz też energii dodać, fachowcem nie jestem ale coś tam sie zna po praktykowaniu. Najlepiej to po żywieniowca zadzwonić i zaprosić na kawe. Tylko typowego żywieniowca a nie takiego co ma na wizytówce "Specjalista żywienia" i co 2 zdanie to jego pasza najlepsza i cenami odrazu wachluje

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano

Chyba tak trzeba będzie zrobić z tym zywieniowcem. Wcześniej mocznik też był raz większy raz mniejszy i wachał się 200-250. Ale parametry były 3,4 i 4,1-4,3 a teraz białko zostało 3,4 a tłuszcz zjechał na 3,8 i zauważyłem że zaczęły laksowac 

Opublikowano
17 godzin temu, szymon09875 napisał:

Może ktoś polecić jakiś fliz do słomy ? Baloty 120 na 4 ustawiane stogi czyli trochę ponad 10 metrów szeroki by był potrzebny dobrze liczę?

Ja mam chyba już 6 szt z geocover. 13x25. Trochę ciężkie do zwijania. Ale im dłuższy tym mniej zakładek gdzie wiatr może podwiać.

Opublikowano
Miran napisał:

3 minuty temu, lukasz2623 napisał:

Temperatura w porządku, co na biegunkę podać , jaki preparat ?

stop

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Chyba tak trzeba będzie zrobić z tym zywieniowcem. Wcześniej mocznik też był raz większy raz mniejszy i wachał się 200-250. Ale parametry były 3,4 i 4,1-4,3 a teraz białko zostało 3,4 a tłuszcz zjechał na 3,8 i zauważyłem że zaczęły laksowac 

Też tak nie dawno miałem identyczna sytuacja. Tłuszcz zmalał, białko zostało, i zaczęły lać. Żywieniowiec mi powiedział, że nowa sianokiszonka ma mało włókna i dużo białka. Kazał zmniejszyć korektora białkowego z dawki. Już tak nie leją, ale tłuszcz nadal niski, wziął sianokiszonke na próbe do laboratorium. Będą wyniki będziemy ustalać nową dawke żywieniową

Opublikowano
12 godzin temu, krzychu121 napisał:

Właśnie dziś ograniczyłem białko i zobaczę czy przestaną lać. Jutro też dzwonię do zywieniowca 

Kurka musi im brakować suchego, my z dnia na dzień na wiosnę kosilismy żyto i dawaliśmy zielone z przyczepy i było wszystko dobrze, o dziwo praktycznie zero zmiany ale na wieczór dostawały trochę suchego siana.

Opublikowano
11 minut temu, danielhaker napisał:

Chcę zmienić kurki w przewodówce na kombi. Powiedzcie, czy to jest cały komplet potrzebny na jedno stanowisko? https://allegro.pl/oferta/kombikurek-dojarki-przewodowej-fi52-kurek-komplet-10175186184

Rozrzut cen jest dość duży, od 59zł na allegro po 90-100zł  w lokalnych sklepach, nie mówiąc o oryginale DeLavala 120-160zł

Podwójna rórka, wtyczka jest potrzebna w takiej ilości jak liczba aparatów udojowych 

Weź też i do bańki i coś na zapas 

Ja mam takich 7

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Chcę zmienić kurki w przewodówce na kombi. Powiedzcie, czy to jest cały komplet potrzebny na jedno stanowisko? https://allegro.pl/oferta/kombikurek-dojarki-przewodowej-fi52-kurek-komplet-10175186184

Rozrzut cen jest dość duży, od 59zł na allegro po 90-100zł  w lokalnych sklepach, nie mówiąc o oryginale DeLavala 120-160zł

Ja kupiłem te tanie i nie jestem zadowolony. Zmieniłem wszystkie na zwykle z firmy gea/westfalia

Jak krowa poruszyła wężem to się przekrecalo i już były nieszczelności 

• Sad 1