Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Panowie a ja mam pytanie za 100 pkt 😁 macie jakieś sprawdzone sposoby na odwalanie piachu z pryzm oprócz łopaty? 😂 Siatki sprawdzają się? 

Siatki się sprawdzają, ale ja i tak stosuje je dopiero na sporą warstwę piasku... Zakup dobrą łopatę i tyle, a jak nie to szuflą próbuj zgarniać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Np taki sposób.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Pryzma to jednak ułatwienie do paszowozu, ale trzeba się trochę nalopatowac, z tych filmików to najbardziej chyba ten z ta guma wtedy może folia się nie zadziera, bo łychą na pryzmach z trawa gdzie sa bardzo nie równe to strasznie się zadziera 

Opublikowano

Polecam kłaść wszystko w rękaw, strat nie ma, bez problemu z odkrywaniem i super jakość. Koszty spore ale opłaca się. 

Opublikowano
8 minut temu, robcio90 napisał:

Polecam kłaść wszystko w rękaw, strat nie ma, bez problemu z odkrywaniem i super jakość. Koszty spore ale opłaca się. 

Ile u ciebie kosztuje nabicie

Opublikowano
1 godzinę temu, robcio90 napisał:

Drogo wyjdzie i trzeba dużo więcej miejsca.

Opublikowano

@kr9292 zależy co się pakuje, kiszonka z kukurydzy 3800-4500 ok. 300 ton, reszta od tony ziarno 40 zł, wysłodki 20, lucerna też 20 

@Primula94 drogo jak płacisz, ale w ciągu roku ile pieniędzy zaoszczędzasz na tym że pasza jest wysokiej jakości. Argumentów "za" jest mnóstwo ;)

Opublikowano

U nas rękaw to i tak trzeba przykrywać siatką bo te czarne ptaszyska o jeden poranek potrafią załatwić całą pryzmę a na łąkach to i belki owinięte . Ja na pryzmę to tylko folia razy dwa ,siatka i opony a piasek tylko na boki 

Opublikowano

A ja w tym roku piasek rzuciłem na pryzmę kukurydzy. Miła być siatka, wle nie chciałem pchać się w koszty. Żołędzi z dębu zrobiły ostrzał i miałem setki nakłuć to przysypałem piachem. Jakiś czas później gdzie piach spłynął gawrony czy kawki zrobiły kilkadziesiąt dziur w folii. Kukurydzy miałem mniej w tym roku, ubite ciągnikiem 8 T, dany zakiszacz z sano a i tak psuje mi się pas kukurydzy na śroku. Zakiszacz chyba gówno wart. 

Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

Suczkę Ci wypożyczę

Suczkie to mam ale dziadostwo siedzi w środku a suczka to gdy bym jaj pozwolił to by pryzmę rozniosła czuje to dziadostwo to i pod folie wchodzi a szczura nie sięga. 

Opublikowano
11 godzin temu, robcio90 napisał:

@kr9292 zależy co się pakuje, kiszonka z kukurydzy 3800-4500 ok. 300 ton, reszta od tony ziarno 40 zł, wysłodki 20, lucerna też 20

W takich cenach to ma sens. U mnie w okolicy nie ma nawet maszyny do pakowania kiszonek, a za wysłodke liczą 50 zł ziarno 60 i wszystko bez faktury. 

Opublikowano

U mnie też w sianokiszonkę dziury porobione. Kukurydza dobrze przykryta nie ma odpadu chyba że na brzegach trochę. Za rok siatkę kupie do sianokiszonki. Tylko czy trzeba kupić folie podkładową. 

My chcemy kupić używaną maszynę do pakowania. Bo te przepisy nowe wchodzą. Kiszonkę w tym samym miejscu możesz co 3 lata składować

Paranoja. Będzie potrzeba 2 ha ziemi żeby kiszonki robić. Brat był na zebraniu w sprawie OSN 

Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

A ja w tym roku piasek rzuciłem na pryzmę kukurydzy. Miła być siatka, wle nie chciałem pchać się w koszty. Żołędzi z dębu zrobiły ostrzał i miałem setki nakłuć to przysypałem piachem. Jakiś czas później gdzie piach spłynął gawrony czy kawki zrobiły kilkadziesiąt dziur w folii. Kukurydzy miałem mniej w tym roku, ubite ciągnikiem 8 T, dany zakiszacz z sano a i tak psuje mi się pas kukurydzy na śroku. Zakiszacz chyba gówno wart. 

Ja na siatce już nie oszczędzam bo wystarczy metr nie przykryty siatka i na drugi dzień podziurawione. W tym roku dałem zakiszacz z sano razem z konserwantem też od nich plus do tego folia podkładowa i odpadu nie ma nawet procenta