Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Karollorak93 napisał:

Jak postępujecie w przypadku zatrzymania łożyska? Ręczne odklejanie, antybiotyk czy to i to? Wycieliła mi się dziś jałówka z rana, bardzo ciężko było i do tej pory nic łożyska nie wychodzi, do tego trochę się porozrywała. Myślę żeby jej dać antybiotyk tak czy tak, tylko jaki konkretnie co było by najlepszego? Lekarz nie przyjedzie więc muszę coś sam ogarnąć i jechać z rana po leki. 

tak od razu się nie wyrywa... trzeba zaczekać ze dwa, trzy dni.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
Karollorak93 napisał:

Jak postępujecie w przypadku zatrzymania łożyska? Ręczne odklejanie, antybiotyk czy to i to? Wycieliła mi się dziś jałówka z rana, bardzo ciężko było i do tej pory nic łożyska nie wychodzi, do tego trochę się porozrywała. Myślę żeby jej dać antybiotyk tak czy tak, tylko jaki konkretnie co było by najlepszego? Lekarz nie przyjedzie więc muszę coś sam ogarnąć i jechać z rana po leki. 

odejmowanie ręką to jutro po południu ...

Opublikowano
dantur96 napisał:

13 minut temu, PiotrZet napisał:

To ile masz dojnych na taki areał kukurydzy i ile dajesz na sztukę dziennie?

Teraz jak tak wyliczam koledze to np niech ma 20 dojnych 23kgx20sztukx365dni=167t . Kukurydza niech nawet da z hektara te 70 ton ale to już musi być konkretna kukurydza to na moje coś mało tej kukurydzy musi chyba dawac mniej jak 23kg na sztukę 😃

jak wilgotna to i ponad 30 albo i 35kg jedzą... a z sieczkarni na wydruku miałem 67ton z ha qq konkret

Opublikowano
Karollorak93 napisał:

Ja bym się skłaniał do tej wersji żeby w ogóle nie odrywać tylko załatwić to antybiotykiem. 

to kup tabletki do środka i jakiś anty.. do mięśniowo a potem dobrze by było bolusa z overa matrisept podać działa na oczyszczenie

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

jak wilgotna to i ponad 30 albo i 35kg jedzą... a z sieczkarni na wydruku miałem 67ton z ha qq konkret

U mnie w tym roku była konkretna też to z hektara miałem 7.5 tych rozrzutników fortschrit z dużymi nadstawkami i mówią że średnio około 10 ton wchodzi takiej z normalną wilgotnością ale kukurydza praktycznie równa z sieczkarnia 😃😃

Opublikowano

U mnie na 30 dojnych przy dawce 25 kg  potrzebuje 300 ton czyli wychodzi ok 8 ha przy wydajności 40 ton z ha na 13 miesięcy. Lepiej liczyć tak, niż zakładać że da 60 a będzie suchy rok. Wiadomo w tym roku na jednym z pól miałem większa jak sieczkarnia case. Ale na te warunki w moim regionie, to muszą być opady w normie, a nie że miesiąc nie pada.

Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrZet napisał:

To ile masz dojnych na taki areał kukurydzy i ile dajesz na sztukę dziennie?

20sztuk w doju. 600kg dziennie na wóz. 

W 22 roku przegrałem konkurs na najlepszą kukurydze we wsi tylko 😀 ale okroiłam nawożenie, większość kukurydzy miałem bez polidapu i soli. Tylko obornik i mocznik. Słoma na polu została + poplon. W tym roku taki sam plan.

Opublikowano
15 minut temu, Dodi napisał:

20sztuk w doju. 600kg dziennie na wóz. 

W 22 roku przegrałem konkurs na najlepszą kukurydze we wsi tylko 😀 ale okroiłam nawożenie, większość kukurydzy miałem bez polidapu i soli. Tylko obornik i mocznik. Słoma na polu została + poplon. W tym roku taki sam plan.

No to 30 kg na sztukę to sporo. Jaka średnia że zbiornika i wydajność stada jeśli oczywiście można wiedzieć 🤭

To nawożenie ładne dajesz na QQ. Ale i tak dużo zależy od opadów niestety...

Opublikowano
6 godzin temu, martin0000 napisał:

Bela potrafi się zakleszczyc po między górnym a dolnym ślimakiem. Mieszam 3 rok, moim zdaniem mimo że jakość wykonania spawy, malowanie to dramat to sam system mieszania jest bardzo dobry, jak bym miał kupować drugi raz to na pewno tylko poziomy. 

Nie ma co się dziwić teraz zatrudniają słabych fachowców , wszystko na odwal aby szybciej i do domu , jednak skłoniliśmy się ku sgariboldi , dziś umowę podpisaliśmy , chodź i blattin to bardzo dobry wóz , bo też był u nas testowany .

Opublikowano
23 godziny temu, Marcin133 napisał:

Ile tam macie tej kuku i jaka okolica? U nas myślę ok 170 cza będzie brac

Od cholery wszędzie na okolice prawie sama qq. Okolica krowiarzy i tych co skupują więc jest bardzo dużo 

Opublikowano
3 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Jest co siać, jeszcze brakuje 8 worków qq co zostało z zeszłego roku ale gdzie indziej leżą

20230325_093405.jpg

Jak ci się sprawdza lucerna z barenbruga? Pioniera nie testowales czytałem to ponoć najlepsza lucerna 

Opublikowano (edytowane)

Miałem Moja pierwsza  z barenbruga pozniej z dsv to ta barenbruga lepiej u mnie wyglądała. Tu mam kupione alfa comfort plus do tego koniczyna jakas do domieszania. I sieje bez zboza. Chętnie najął bym jakiś apv do zasiania ale coś nie koge u siebie znaleźć nikogo

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Czym opryskać od chwasta lucerne i jaki termin najlepszy?

Opublikowano
20 minut temu, ChiquitaB napisał:

Miałem Moja pierwsza  z barenbruga pozniej z dsv to ta barenbruga lepiej u mnie wyglądała. Tu mam kupione alfa comfort plus do tego koniczyna jakas do domieszania. I sieje bez zboza. Chętnie najął bym jakiś apv do zasiania ale coś nie koge u siebie znaleźć nikogo

Widziałeś apv w podsiewie jaką to robote robi? Tak myślę nad apv a guttlerem w niedalekiej przyszłości.

Opublikowano

Miałem apv na testach i sialem i podsiewalem nim. Super robota tylko zbiornik na nasiona mały jak na moje. Po nim na polu jak na stole. Jedna rzecz to jak szybciej chce się śmigać to norma wysiewu się rozjeżdża chociaż jest ustawiona pod dana prędkość. Agromasz delikatniej wygląda ale pewnie robotę ta sama robi

• Like 1
Opublikowano

Podsiew w głównej mierze zależy od pogody i czym się podsiewa. Najlepiej radzi sobie w podsiewie koniczyna i życica. Przynajmniej u mnie na torfie były po tym jakieś efekty. I jak jest mocna stara darń to też sam siewnik roboty nie zrobi. Najpierw poruszałem to wszystko wloko chwastownikiem a potem dopiero podsiew. I też jak jest słaba pogoda to efekt mizerny 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, krzychu121 napisał:

Mam agromasza  i nie ustępuje mocno apv czy guttlerowi. Wiadomo jakby robił setki ha rocznie to pewnie różnica w wykonaniu by wyszła ale na moje potrzeby i jakieś usługi wystarcza agromasz 

Jaki koszt takiego siewnika z agromaszu?

Edytowane przez pawlak2507