Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@krzychu121 A ja powiem Ci tak , że te resztki to też nie są takie dobre bo w tym mleku masz wszystkie bakterie , my kiedyś dolewaliśmy do mleka wodę z pierwszego płukania linii dojarki , to był dramat jeżeli chodziło o zdrowotność wymienia jałówek na tym odchowanych , cieliła się i już był problem , wyleczyć nie szło tego , także ja jestem za preparatem . Zawsze ten sam skład itp , a na mleku pełnym też to różnie może wyjść .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to w głowie mi się nie mieści jak mleko od krowy może mieć zły wpływ na odchów cieląt. Przecież to sama natura. Że tak powiem podstawa przetrwania gatunku. Jak cielęta się nie chcą na mleku odchowywac to muszą być jakieś poważniejsze choroby w stadzie 

• Like 2
Opublikowano

a co te nasze krowy mają wspólnego z naturą? Wymion w naturze nie ma, wydajności takiej też nie ma. Kiszonek, TMR-ów, dodatków białkowych itd. też nie ma. Jeszcze jakby cielak pił tylko mleko od matki, to ok. Tu zaś pije mleko zmieszane. Zawsze się może trafić jakiś utajony gronkowiec, albo paciorkowiec itd. Ja cielakom przez kilka dni doję specjalnie od matki mleko. Potem preparat i nie ma zmiłuj się. 

6 minut temu, krzychu121 napisał:

Szczerze powiedziawszy to w głowie mi się nie mieści jak mleko od krowy może mieć zły wpływ na odchów cieląt. Przecież to sama natura. Że tak powiem podstawa przetrwania gatunku. Jak cielęta się nie chcą na mleku odchowywac to muszą być jakieś poważniejsze choroby w stadzie 

Opublikowano
29 minut temu, Leszy napisał:

Jeszcze jakby cielak pił tylko mleko od matki, to ok. Tu zaś pije mleko zmieszane

Ja akurat dla cieląt doję jedną/dwie konwią (najczęściej pierwiastki), więc jest ciągle to samo mleko. Końcówki po dojeniu mam ledwo 1,5l bo blisko pompa mleczna od zbiornika. No i druga sprawa- byłoby za zimne 😛

Opublikowano
20 minut temu, Leszy napisał:

a co te nasze krowy mają wspólnego z naturą? Wymion w naturze nie ma, wydajności takiej też nie ma. Kiszonek, TMR-ów, dodatków białkowych itd. też nie ma. Jeszcze jakby cielak pił tylko mleko od matki, to ok. Tu zaś pije mleko zmieszane. Zawsze się może trafić jakiś utajony gronkowiec, albo paciorkowiec itd. Ja cielakom przez kilka dni doję specjalnie od matki mleko. Potem preparat i nie ma zmiłuj się. 

No mi właśnie o to chodzi , jak mi się wycieli krowa co miała problem z komórkami albo zapaleniami w poprzedniej laktacji to nie daje od niej mleka jak jest jałówka , bo jest ryzyko właśnie , a w mleku zbiorczym jest mleko od wszystkich krów , nie raz jest tak , że wymię jest po wydojeniu ok ,a po próbnym udoju jest np 5mln somatyki , i cielaczki to piją . Jak już dawać pełne to od zdrowych krów , które nigdy nie miały problemów z somatyką . 

Opublikowano

Za dużo rypania jeszcze doic osobno krowe, nie widzę tego u siebie. Ze zlewania resztek to samo bo po pierwsze zostaje 1.5-2l mleka a po drugie juz jest zimne i trzeba podgrzać. Grunt to trafić dobre mleko które będzie się u nas sprawdzało ale z tym ciezko. Preparaty teraz drogie w ch, chociaż myślę kupić chociaż dla testu cos dobrego co tu polecliscie i zobaczyć roznice

• Like 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

3 godziny temu, slawek74 napisał:

mi wygodniej mlekopan...

od lat na ,,mlekopanie,, i nigdy z niczym nie walczę zaraz bedzie 20lat jak wszystkie cielaki na sztucznym

Wytłumacz w czym wygodniejsze jest kupienie tego preparatu, przewalanie worka, dozowanie, przygotowanie ciepłej wody i dokładne wymieszanie od spuszczania resztek mleka z pompy w wiaderko które od razu podstawiam cielakom? 

a jak poisz 10 albo 5 cieląt to masz tyle w pompie 🤔 u mnie zostaje 0.5litra w wężu i pompie a wody ciepłej z odzysku to tylko kran odkręcan niektórzy do beczek zlewają bo nadmiar ciepłej wody dwa robię to kiedy chcę i do tego jest to tańsze 🤷‍♂️ mleko to max 10 dni dla byczka dopuki nie sprzedam a jałówce po tygodniu pół na pół mieszam i też po 10dniach już mlekozastępczy dla mnie lux 👍

Leszy napisał:

Wygoda to kwestia subiektywne. Ja tylko wlewam wodę(zawsze jest ciepła z odzysku) do wiadra, wsypuje ile trzeba zamieszam takim ustrojstwem co przypomina dużą trzepaczkę do piany czy śmigło  od miksera, i zrobione. Mogą pić. 

wypisz wymaluj 👍

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Za dużo rypania jeszcze doic osobno krowe, nie widzę tego u siebie. Ze zlewania resztek to samo bo po pierwsze zostaje 1.5-2l mleka a po drugie juz jest zimne i trzeba podgrzać. Grunt to trafić dobre mleko które będzie się u nas sprawdzało ale z tym ciezko. Preparaty teraz drogie w ch, chociaż myślę kupić chociaż dla testu cos dobrego co tu polecliscie i zobaczyć roznice

Jeśli chcesz naprawdę dobre to spróbuj sprayfo delta jak ktoś już wcześniej polecał, u mnie idzie od 3 dnia życia i cielaki się lśnią po nim. Wiadomo na drugi okres odpajania możesz dawać coś tańszego jeśli chcesz bo nie oszukujmy się 380 zł za 20 kg to nie mało ale coś za coś

Opublikowano
danielhaker napisał:

29 minut temu, Leszy napisał:

Jeszcze jakby cielak pił tylko mleko od matki, to ok. Tu zaś pije mleko zmieszane

Ja akurat dla cieląt doję jedną/dwie konwią (najczęściej pierwiastki), więc jest ciągle to samo mleko. Końcówki po dojeniu mam ledwo 1,5l bo blisko pompa mleczna od zbiornika. No i druga sprawa- byłoby za zimne 😛

no właśnie na sam koniec to zimne mleko . I teraz baw się z podgrzaniem jego to też trochę czasu schodzi. Przy kilku szt jeszcze można się bawić ale jak ktoś więcej odchowuje cieliczek to średnio

Opublikowano

Widzę tu duży wpływ handlowców głupot wam naopowiadali by tylko sprzedać,  a wy to łykacie jak bocian żabę  . A kolega co pisze ze mleko od krowy ma somatyke tu to chyba szczyt głupoty, albo trzeba porządek zrobić w stadzie jak się ma taką somatyke , a swoją drogą to jak mleko w mleczarni wychodzi jak go strach cielakom dać. 

• Like 3
Opublikowano

A później jak kos kupi odemnie byczka to następne już zamawia bo cielaka ładne i zdrowe ( i tu zacytuje ) panie te cilaki na mleku to się chowają ładnie nie jak się naraz kupi od takiego co na mlekopanie to takie toto siersciuchy często przesrane ,ale człowiek jak niema skąd kupić ładnego cielaka to kupuje te na sztucznym chowane ( koniec cytatu).

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Najważniejsze, żeby cielaki rosły i zdrowo się chowały 😉

👍👍👍

ja sprzedaję male to jeszcze są na mleku ,,dwa tygodnie,, 😉 a kupic nie raz wraca bo od pana to dużo wody pije a jak pije to i jee 👍😃

o jałówki też się pytają ....

wysokocielne...

robert1226 napisał:

ale Ty kłótliwy 😃 co do kota to dobrze wiem o co ci chodzi 🤭 a zwierzęta bardzo lubię i kot potrzebny a jeszcze taki co myszy łapie to skarb 👍

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Też lubie zwierzęta mam dwa labradory do zabawy i myszy łapania,  a jak saba wyczuje szczura to szału dostaje by posadzkie zerwała , kot to tylko w zborze nasra .

Sławek kot też na mlekozastępczym. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

29 minut temu, robert1226 napisał:

Widzę tu duży wpływ handlowców głupot wam naopowiadali by tylko sprzedać,  a wy to łykacie jak bocian żabę  . A kolega co pisze ze mleko od krowy ma somatyke tu to chyba szczyt głupoty, albo trzeba porządek zrobić w stadzie jak się ma taką somatyke , a swoją drogą to jak mleko w mleczarni wychodzi jak go strach cielakom dać. 

Do TMR-u też handlowcy wozów przekonują. Co z tego? Preparaty wychodzą przede wszystkim taniej, a jak cielaki się na tym dobrze odchowują to jaki problem?

Opublikowano
robert1226 napisał:

Bo to moje nie dla ciebie .

i wicewersa 🤷‍♂️ nie oddam łobuza i za ,,milion,, w zeszłym roku za leczenie ,,kici,, 1250 zapłaciliśmy i padła a dali byśmy i więcej żeby żyła ...

Opublikowano
robert1226 napisał:

Teoretycznie taniej , a naprawdę to policz wszystko to zobaczysz to taniości i to że ten cielaka dłużej rosnie i już robi die tanio .

jaką masz wydajność ? w jakim wieku kryjesz i w jakim się cielą .... można by tak wymieniać i gdybać rób jak robisz obyś miał z tego satysfakcjię i pieniądze 👍 podadał bym z tobą na żywo 👍😀

ChiquitaB napisał:

Mialem huskyego to sąsiadowi kury wybierał a innemu króliki 🤣 teraz mam akite to zająca potrafi przynieść albo gołąbka w locie czapnie

u nas wszystko ogrodzone ruchliwa droga ....

Opublikowano
27 minut temu, robert1226 napisał:

A później jak kos kupi odemnie byczka to następne już zamawia bo cielaka ładne i zdrowe ( i tu zacytuje ) panie te cilaki na mleku to się chowają ładnie nie jak się naraz kupi od takiego co na mlekopanie to takie toto siersciuchy często przesrane ,ale człowiek jak niema skąd kupić ładnego cielaka to kupuje te na sztucznym chowane ( koniec cytatu).

Byczki staram się sprzedać jak najwcześniej, bo różni ludzie kupują. Są tacy co do krowy potem dostawiają, wiec nie ma sensu przyzwyczajać do preparatu. Dłużej niż 3 tyg. nigdy nie trzymam. Jak ktoś chętny to i tygodniowy pójdzie. Tyle to można mlekiem odpoić. Zaś jałoszki dla siebie to trochę mlekiem, czasem stopniowo przestawiam na preparat, niech sobie radzi.