Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość łorawiok
Opublikowano
22 godziny temu, potrekk napisał:

Podoba się dla mnie ;)

Ty pewnie jesteś z Podlasia ? . Masz strasznie fajny dialekt , zupełnie jak " U Pana Boga za piecem " . 

Proboszcz do przyjezdnego ; - Żebym go jutro widział w kościele , - Kogo ? , - Jego samego . Mowy polskiej nie rozumie !? .

Opublikowano
20 godzin temu, karol091193 napisał:

ja miałem iść na kurs inseminacyjny. właśnie w poniedziałek czy tam wtorek się zaczyna w Łomży w schiuz, ale 12 mam do notariusza. mam w styczniu się z nimi kontaktować a chcę zacząć inseminować nasieniem sexowanym aby szybko powiększyć stado bo kolejne zakupy się szykują i lepiej mieć swoje jałówki na powiększenie stada jak kupić od kogoś gówno albo dać za krowę 7tys jak w tej cenie odchowam 2szt, a w razie czego to i na mięso tak nie szkoda. z resztą mam spory obrót stada bo krowy na uwięzi cały rok, więc jak młodsze sztuki to i komórki somatyczne są mniejsze i na nogach mają lżej

który shiuz organizuje bydgoszcz ? daj namiar na organizatora badz nr. kontaktowy do organizatora 

Gość łorawiok
Opublikowano

Bardzo koleżankę przepraszam , ale to wszystko wynikło z tego , że zbyt dosłownie potraktowałem rady kolegi który uczył mnie wpisywać nicka ( vide : dopłaty bezpośrednie str 133 ) . @Agrest ja cię zabije .

Opublikowano
23 godziny temu, karol091193 napisał:

ja miałem iść na kurs inseminacyjny. właśnie w poniedziałek czy tam wtorek się zaczyna w Łomży w schiuz, ale 12 mam do notariusza. mam w styczniu się z nimi kontaktować a chcę zacząć inseminować nasieniem sexowanym aby szybko powiększyć stado bo kolejne zakupy się szykują i lepiej mieć swoje jałówki na powiększenie stada jak kupić od kogoś gówno albo dać za krowę 7tys jak w tej cenie odchowam 2szt, a w razie czego to i na mięso tak nie szkoda. z resztą mam spory obrót stada bo krowy na uwięzi cały rok, więc jak młodsze sztuki to i komórki somatyczne są mniejsze i na nogach mają lżej

Od razu tak zacielal nie będziesz 😉 polecam na początek zwykle nasienie żeby kasy nie wywalić za dużo jak będziesz miał potwierdzenie paru tych zwykłych bierz się za seksowane

Opublikowano
mówisz że będę strzelał ślepakami? 😂 zakładam, że koszt nasienia seksowanego będzie niewiele droższy jak usługa inseminatora tj.70zl więc jak by nie było to i tak mam w plecy a czy 70zl czy 100 to już mniejsza z tym. na pewno w pierwszej kolejności kupie z 5słomek za jakieś 50-70zl a po miesiącu max 1,5 będę już wiedział co i jak
Opublikowano

chodziło mi o to, że po 1,5 miesiąca będę wiedział czy sztuki są cielne i wtedy decyzja czy dalej inseminować zwykłym nasieniem czy zacząć z seksowanym z resztą nikt nie ma 100% skuteczności a będę się cieszył jak średnio mi wyjdzie 2 słomki na skuteczne pokrycie

Opublikowano
33 minuty temu, karol091193 napisał:

mówisz że będę strzelał ślepakami? 😂 zakładam, że koszt nasienia seksowanego będzie niewiele droższy jak usługa inseminatora tj.70zl więc jak by nie było to i tak mam w plecy a czy 70zl czy 100 to już mniejsza z tym. na pewno w pierwszej kolejności kupie z 5słomek za jakieś 50-70zl a po miesiącu max 1,5 będę już wiedział co i jak

To półtora to razy 2. W 3 miesiącach powinieneś coś zadziałać 😂. Zależy jeszcze jakiej wielkości stado. Przyjmuje się że do wprawy potrzeba 30-50 sztuk. Reszta w tym przedziale to szczęście. A potem maszynowo szukasz szyjki i jedziesz 😁. U nas było 3 miesiące przestoju w wycieleniach dobrze ze byk wtedy z jalowkami chodził i dzieki temu mleko nie poleciało w dół. 

Opublikowano (edytowane)

Seksowanym to najlepiej jałówki robić bo jest najlepsze powodzenie ja tak sam inseminuje i na brak cieliczek nie  narzekam a kurs ze 4 lata temu robiłem w Ciechanowie i pierwszą sztukę którą zacielałem od razu załapał a a później to było różnie wszystko zależy aby dobrze rozpoznać ruje

Edytowane przez Jaro70
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 6.12.2018 o 15:12, karol091193 napisał:

z resztą mam spory obrót stada bo krowy na uwięzi cały rok, więc jak młodsze sztuki to i komórki somatyczne są mniejsze i na nogach mają lżej

Tobie powinno zależeć, aby stare doiły się jak najdłużej, a nie jak najszybciej wymieniać bo komórki niższe. Krowa dopiero w drugiej laktacji zaczyna zarabiać

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Jaro70 napisał:

Seksowanym to najlepiej jałówki robić bo jest najlepsze powodzenie ja tak sam inseminuje i na brak cieliczek nie  narzekam a kurs ze 4 lata temu robiłem w Ciechanowie i pierwszą sztukę którą zacielałem od razu załapał a a później to było różnie wszystko zależy aby dobrze rozpoznać ruje

A skąd jesteś może zmienię insyminatora ?

Opublikowano
1 godzinę temu, mazowszak napisał:

A skąd jesteś może zmienię insyminatora ?

Nie da rady , nie robię usługowo, tylko dla siebie i tak nadmiar obowiązków w gospodarstwie 

Opublikowano
Radku, wydawało mi się ze gdzieś już widziałem Twoja żonę. Czy ona nie gra w teledyskach dla Dejwa?
Opublikowano

danielhaker napisał:

Dnia 6.12.2018 o 15:12, karol091193 napisał:

z resztą mam spory obrót stada bo krowy na uwięzi cały rok, więc jak młodsze sztuki to i komórki somatyczne są mniejsze i na nogach mają lżej

Tobie powinno zależeć, aby stare doiły się jak najdłużej, a nie jak najszybciej wymieniać bo komórki niższe. Krowa dopiero w drugiej laktacji zaczyna zarabiać

słuchaj to nie tak. Mam oborę na 28 szt i więcej do niej nie wejdzie. krowy zasuszone również tam są trzymane bo nie mam takiego miejsca abym mógł je przestawić i trzymać. wszystkie jalowki które są w gospodarstwie zostają dla siebie i jak się zacielą to dobrze a jak nie to zostają aż do momentu kiedy wystarczająco urosną i sprzedaję do rzeźni. Nie sprzedaję jalowek cielnych bo mamy z tym złe wspomnienia i po prostu nie lubię jak obcy ludzie kręcą mi się po budynkach a szczególnie inwentarskich. Kolejna sprawa to obrót zwierząt w tym przypadku krów. likwiduje te sztuki które w pierwszej kolejności nie chcą się zacielić lub mają problemy ze stawami. Niestety są i choroby. Jeżeli leczenie nie przynosi skutku to nie będę patrzył jak krowa zdycha. W ubiegłym roku miałem z powodu choroby zwierząt prawdziwe apogeum. Odjechalo 6szt z rzędu po wycieleniu na porażenie poporodowe i 7 sztuka po cesarce bo miała skręt macicy. Jaki powód porażenia poporodowego??? podejrzewam że totalna zmiana żywienia bo właśnie stało się to po zakupie wozu paszowego. Chciałbym aby krowy nie chorowały i miały lepsze warunki niż ta uwięziówka ale na tą chwilę musi starczyć i jak sprawy spadkowe potoczą się pomyślnie i uda mi się w końcu kupić plac obok to będę stawiał nową oborę. Na tą chwilę już rezygnuje prawie ze wszystkich planów oprócz silosów na kukurydzę bo mam dość ludzkiej zawiści

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Prowadzący teleturniej pyta uczestniczkę ; - Pani przyjechała do nas z ?,  wzruszenie ramionami , - Pani przyjechała z Koła , Koło  koło Konina , taka miejscowość  Koło . - A wiem , mieszkam tam .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Kurcza jakby Pan Radek wstawił zdjęcia swojej blondynki w kabaretkach to łatwiej by dla mnie było zgadnąć. A tak ciągle nie wiem. A Wy jak myślicie, jest to Ona ?

Opublikowano
2 godziny temu, potrekk napisał:

.. A Wy jak myślicie, jest to Ona ?

no co ty, pewnie że nie , za mało pixeli by wyraźnie ujrzeć rysy twarzy 

3 godziny temu, potrekk napisał:

...Czy ona nie gra w teledyskach dla Dejwa?

niby w którym ? nie widze podobieństwa. 

5 godzin temu, danielhaker napisał:

z krowami jak z samochodami , wyciągnąć jak najwięcej w jak najkrótszym czasie i jak najszybciej opchnąć , ktoś wogle liczył kiedy zysk z mleka od krowy pokryje sie z kosztami odchowania jałówki od cielaka kiedy to mniej więcej następuje ? po ilu litrach około ?