Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mlekpol jedyna dobrze płacącą mleczarnia którą udało się ze i do mnie dojedzie. 30gr a może i ciutek więcej względem aktualnej mleczarni netto.

Mleczarka ma koncowke z gwintem czy nakrętka?

Opublikowano

Jakieś 20-25 lat temu jak jeszcze do Augustowa Tata oddawał to pamiętam że brali od góry. Pomimo że zawór pasował to się nie chciało kierowcom schylać🤣🤣🤣 Ale już wtedy mlekpol tylko z dołu brał.

Opublikowano
Dnia 12.05.2018 o 09:19, Bugii napisał:

Sili-vit ma rozne kolory foli. Roznia sie gruboscia i plastycznoscia. Czarno biala jest najciensza pozniej zielono czarno i srebno czarna najlepsza. Inni producenci nie odrozniaja grubosci foli kolorami. Ale tez napewno mozna kupic dobre folie. Mi sie te kolory podobaja bo sprzedawca ma ciezej cie orznac. Mialem kiedys przypadek ze kupilem 150 mikronow a okazalo sie ze to 125. Bo naklejki lachudra pozamieniala. A zaplacilem po 150zl wiecej na rolce.

Witam, mamy w ofercie czarno-białe, czarno-zielone metalizowane i bardzo grube 150 mikronów, siatki ochronne i worki obciążające, wszystko co do pryzm i silosów, sprowadzane bezpośrednio od producenta.

Kontakt: 784-458-064

Opublikowano

4.45 pobudka i 5 jestem w oborze I zaczynam doic krowy no chyba że jakaś robota przed wstaniem z łóżka dojdzie 🤣😂 jak po dojeniu nie idę na śniadanie to o 8 mam już po całej robocie.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

4.45 pobudka i 5 jestem w oborze I zaczynam doic krowy no chyba że jakaś robota przed wstaniem z łóżka dojdzie 🤣😂 jak po dojeniu nie idę na śniadanie to o 8 mam już po całej robocie.

To się szanuje 😄 😄

U mnie 4.35 pobudka i za jakieś 10-15 minut zaczyna się dojenie. 

2 minuty temu, Leszy napisał:

Dla mnie to nieludzka godzina 😜 Szczególnie zimą. Ja o 6.30 dopiero wychodzę z domu. 

Teraz jak paszowoz mieszam wieczorem przed dojeniem i rano trzeba tylko krowy wydoic i jalowiznie kiszonki dać to szybciej jestem w domu po obrządku niż Ty wstajesz. Zazwyczaj 6.10-6.15 już w domu :)

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

To się szanuje 😄 😄

Teraz jak paszowoz mieszam wieczorem przed dojeniem i rano trzeba tylko krowy wydoic i jalowiznie kiszonki dać to szybciej jestem w domu po obrządku niż Ty wstajesz. Zazwyczaj 6.10-6.15 już w domu :)

a o której się kładziesz spać wieczorem?  

Opublikowano

Roznie. Ostatnio koło 22 jak mecze były 😄 ale zazwyczaj 21.30-22. Czasami 23, później trzeba odespać to o 21 a i o 20 nieraz się zdarzy 

3 minuty temu, danielhaker napisał:

I idziesz dalej spać? xD

Parę razy  mi się zdarzyło ale to miałem ciężkie dni. Teraz jak wracam po 6 to wykąpie się i zjem śniadanie. Coś się obejrzy w tv i koło 7.30 narzeczona z córeczką wstają więc zajmuje się Małą wtedy a narzeczona ma czas się ,,ogarnąć '' (zjeść itd). 

Opublikowano (edytowane)

Ja już z przyzwyczajenia poza tym zona wstaje ze mną to wraca i po śniadaniu ogarnia dzieciaki do szkoły. No i zawsze jest więcej dnia na załatwienie czegokolwiek czy wyjazd gdzies. Wieczorem tylko dojenie i żarcie jalowką daje. Zona spi po obiedzie a obiad mamy 11.30😅 Ja jak przekimam w dzień to się źle czuje, zamulony całkiem. Jak zmeczony to poprostu ide spać o 19 i tyle. Zona potrafi do 22 siedzieć. Ja wolę rano zrobic tmr i wtedy popołudnie wolniejsze jest

No z dziećmi małymi takimi rocznymi to dramat. Syn budził się o 24 i potrafił 3godz buszować ale córka spala ladnie w nocy i tylko w łóżeczku swoim

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Wcześniej też musiałem dużo spać ale odkąd jest małe dziecko to tego snu aż tak dużo nie potrzebuję i nawet spanie z przerwami wystarcza a wcześniej musiałem minimum 8 godzin spać. Wiadomo że przychodzi taki dzień i zazwyczaj jest to niedziela że np o 10 się kładę i przesypiam do 14 :)

Opublikowano

Przez nocne wstawanie do dzieci to ja zasypiałem jadąc samochodem, kąpiąc się, a nawet robiąc traktorem w polu. Pewnie przez mój problem z zatokami zdarza się, że śpię i się nie wysypiam. Wiec od paru lat pilnuje, aby się wysypiać i nie zarywać nocy. 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

To się szanuje 😄 😄

2 minuty temu, Leszy napisał:

Dla mnie to nieludzka godzina 😜 Szczególnie zimą. Ja o 6.30 dopiero wychodzę z domu. 

sadysta 🤦‍♂️🤭

Opublikowano

Znam takich co o 8 soja krowy i chwilę przed dopiero pobudka i w sumie praktycznie cały dzień osprzęt.

U was US że zwrotami czeka zawsze do ostatniego dnia? Kwartalnie się rozliczam to rok temu 24 grudnia zwrot wpadł teraz pewnie powtórka z terminem. A wieksza suma i o dziwo bez kontroli bo w sumie poza ostatnim to kazdy kwartał miałem kontrole

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

sadysta 🤦‍♂️🤭

Powiem tak. Mama jest głównym dojarzem i to ona wybrała takie pory dnia na dojenie. A że ja ogarniam praktycznie sam wszystko w polu i na łąkach to zdarza się że mnie nie ma na dojeniu więc nie będę jej zmieniał przyzwyczajeń skoro od xxx lat tak jest przyzwyczajona i jej to pasuje . Sam bym wybrał bardziej 5.30 i wtedy przed 7 rano w domu a wieczorem doj o 17 i po 18 w domu. 

Opublikowano

Duzo z was prowadzi jeszcze gosp na spółkę z rodzicami? Zawsze się zastanawiałem jak to funkcjonuje jeżeli chodzi o $$. Młody na jakiejś ugadanej kwocie co miesiąc czy % od dochodu? Mam kilku znajomych to jeden wkoncu poszedl na swoje bo nie wytrzymał drugi jedzie na siebie na usługach, inny znowu kula się bo kula. No są tacy co robią z rodzicami ale ojciec twarda ręką wszystko prowadzi a oni tylko robią. Wiadomo duże gosp to inny pieniądz ale w takim mniejszym z krowami?