Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 23.11.2022 o 08:55, radekz200 napisał:

Daniel kupuj EM i nie wymyślaj 😛

No u mnie 60 tka ma 😛

Miałem na testach EM 16 poziomy i 2 slimakowy. To niestety porażka.  W poziomym wszystko wieszało się na przedniej ścianie i nie szło tego wyrwać,  a z tyłu już był miał,  przedstawiciel mówił że niby to zmieniają,  ale klapa po całości. Pionowy na dwa slimaki znowu wgl nie ciał paszy tylko ganiam ją po paszowozie. Nie wiem jak te jestno slimakowe chodzą, ale te dwa co ja miałem to porażka. 

Od 11 lat mam alima i zero awari, oprócz taśmy czy walka, ale to normalne, bo taśmy trzeba też pilnować. Teraz biorę alima 21 pro, bo do starej obory mi wchodzi. Jakbym miał nieograniczone wymiary to raczej byłby Zachodni. Choć na alime nie narzekam.

Opublikowano

Jutro zadzwonię do niego, zobaczymy co tam powie. Ogłoszenie z Ostródy a mam tam tylko 25 km to można się przejechać zobaczyć co i jak.

Tylko też czy w tych workach będzie nawóz czy jakieś białe granulki z plastiku 🤷

Primula94 napisał:

Dnia 23.11.2022 o 08:55, radekz200 napisał:

Daniel kupuj EM i nie wymyślaj 😛

No u mnie 60 tka ma 😛

Miałem na testach EM 16 poziomy i 2 slimakowy. To niestety porażka.  W poziomym wszystko wieszało się na przedniej ścianie i nie szło tego wyrwać,  a z tyłu już był miał,  przedstawiciel mówił że niby to zmieniają,  ale klapa po całości. Pionowy na dwa slimaki znowu wgl nie ciał paszy tylko ganiam ją po paszowozie. Nie wiem jak te jestno slimakowe chodzą, ale te dwa co ja miałem to porażka. 

Od 11 lat mam alima i zero awari, oprócz taśmy czy walka, ale to normalne, bo taśmy trzeba też pilnować. Teraz biorę alima 21 pro, bo do starej obory mi wchodzi. Jakbym miał nieograniczone wymiary to raczej byłby Zachodni. Choć na alime nie narzekam.

Skoro alima Ci się bardzo dobrze sprawuje to według mnie nawet nie ma co myśleć o zachodnim. Trzeba dać ludziom pracę u nas a nie w Niemczech. I tak już Man zwalnia 850 ludzi, Velux 200 itd. Jak pójdą wszedzie zwolnienia masowe to i mleko w cenie spadnie bo nikogo nie będzie stać na masło po 8 zł.

Opublikowano
PolonezAtu napisał:

Interesował ktoś się takimi ogłoszeniami ? Witam. Sprowadzam wszystkie nawozy po konkurencyjnych cenach. Saletra amonowa N34 2800zl tona W ofercie posiadam również inne nawozy. Więcej informacji telefonicznie Saletra amonowa 34 za 2800 tona. Warto w to iść czy będzie lipa ?

kup wagę hakową bo zamiast tony może być 900kg 🤪

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Kexxton dajemy jak podpada to przed wycieleniem z 2tyg. Ale są takie co potem potrafią z ketoza wyskoczyć. To ustawienie to coś typu dzis daje potem za tydzień i już nie pamiętam po kilku dniach 2 lub 3 się daje i na drugi dzień krycie na godzinę

Dziś Receptal za 7dni Oesteophan, za dwa dni wieczór Receptal, na 3dzien rano krycie.

Radzę te zabawy skonsultować z lekarzem, żeby wykluczył np. cysty

Opublikowano

Na przykladzie mojego dzisiejszego badania na cielnośc chociażby. Trzy krowy z cystami, gdyby nie zbadał lekarz i dalabym im sama Oestrophan (oczekując trzeciego dnia ruję) to i tak nic bym nie zyskała, tylko wywalila kasę. Jakbym ustawiala je sama na ovsynch to też kasa i CZAS poszłyby w błoto. Krotki ovsynch to jest tydzien i 3dni, a dlugi masz ponad 2 tygodnie. Bo podsjesz dodatkowy receptal po pierwszym. i za tydzien dopiero startujesz.

Na jednej sztuce można kiedyś sprobowac bez zbadania, ale nie na kilku, mi byłoby po prostu szkoda czasu i cyklu krów, a dni lecą. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba udane, było by bliżej to żonę bym wysłał bo cielaczki to jej broszka.

Kupowałem 20 jalowic od kolesia co na początku jak zaczynał przygodę ze sprzedażą to sprzedawał Konradowi. Teraz były badane na ibr bvd i jeszcze 3 inne. To od niego żadna nie miała ibr bvd a te niby od sprawdzonych gosp miały. No od jednego wyszły przeciwciała po szczepieniu . I i tak trzeba szczepić całe stado, taki prezent na święta. Najwięcej wyszlo mycoplazmy bo kazda jakieś stadium ma

Edytowane przez ChiquitaB
  • Thanks 1
Opublikowano

@slawek74 też od dobrych kilku lat treściwą idzie na dno i się sprawdza.

12 minut temu, Paulina1985 napisał:

hahaha, dzięki. Czy było udane? nie mam pojęcia. Może pierwsze i ostatnie 🤷‍♀️

Słyszałem od żywieniowca o tym szkoleniu, bo to 30 km ode mnie, ale ja bez federacji , a i tak jak zawsze ciężko z czasem.

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Czyli najlepiej jak i tak wet przyjedzie i zrobi usg i da zastrzyki.

do mnie co około 1.5 miesiąca regarnie przyjeżdża i badamy i ustawiamy...

danielhaker napisał:

A lepsze są niż od lokalnych gospodarzy? Sławek mówił że miał coś na sprzedaż

miałem.... ale w konradzie $$$$ 12tys ponad pierwastka 🤦‍♂️

Primula94 napisał:

@slawek74 też od dobrych kilku lat treściwą idzie na dno i się sprawdza.

12 minut temu, Paulina1985 napisał:

hahaha, dzięki. Czy było udane? nie mam pojęcia. Może pierwsze i ostatnie 🤷‍♀️

Słyszałem od żywieniowca o tym szkoleniu, bo to 30 km ode mnie, ale ja bez federacji , a i tak jak zawsze ciężko z czasem.

sporo gospodarzy nie chce słuchać o sypaniu treściwej na spód...

Opublikowano
22 godziny temu, plati napisał:

Taśma dosyć krótka. Da radę w miejscu usypac sporą kupe? 

Sypiecie do wozu normalnie śrute ze zboża? Wymiesza elegancko?

Po co na gromadę sypać i potem gablować  ?  Ustaw paszowóz  tak by taczki były  niżej i syp na taczki .   Też nie mogę wjechać do obory i też taczki . Wjeżdżam jednym kołem na taki najazd z balików  ,paszowóz bokiem stoi wyżej i nasypuję na dwukółki  ,. Linka na wajchę  hydrauliki ,a drugi koniec zaczepiony przy wysypie paszowozu ,podjeżdżam taczką ,pociągam za linkę ,ciągnik na małych obrotach i sypię ile chcę ,zabieram na bok i podstawiam następną i a piać. Coś tam rozsypie się po kilku taczkach ,i wtedy można podgarnąc szuflą i na taczkę ,ale nie napieprzać z gromady  .😉

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Dziś Receptal za 7dni Oesteophan, za dwa dni wieczór Receptal, na 3dzien rano krycie.

Radzę te zabawy skonsultować z lekarzem, żeby wykluczył np. cysty

A ten schemat o którym piszesz to bez względu terazniejszy status cyklu? Przykładowo tydzień temu w piątek dostały receptal dziś dostały oesteophan niedziela wieczór receptal w poniedziałek  rano krycie? 

Opublikowano (edytowane)

@michalcium Tak jak piszesz. Przy każdym schemacie podawania  moment cyklu jest istotny, czaasem na jajnikach jest taki "śmietnik", że wrzucanie kolejnych hormonów mija sie z celem. Poza tym właśnie cysty, lub zupełna afunkcja, kiedy to najpierw powinno się jajniki uruchomić.

Konkludując nie jestem fanką robienia ovsynch nie sprawdzając co dzieje się na jajnikach (faza cyklu tutaj ma mniejsze znaczenie niż przy podawaniu pojedynczych hormonów bez ovsynch).  Nie wiem czy zrozumiale napisałam. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie jestem lekarzem. 

Pamiętam, że kiedyś tu byla rozmowa kolegów o ovsynch i chyba dawali bez skrupulów 😁 i chyba cos im wychodziło 😁 

Edytowane przez Paulina1985