Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jutro jadę oglądać pierwszy paszowóz na gospodarstwo. Budżetowy, seko samurai. Cena około 16k. Trochę nie wiem z czym się to wiąże bo nie mam za bardzo porównania. Będzie lekka loteria 

1669191411807_IMG20221025130253.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, danielhaker napisał:

O to to. To EM ma 17/33

Ta 22/44 podobno lepsza do końcowego wysypywania bo przy dużych obrotach nic nie zostaje na ślimaku

Juu , na pionowym ,jak dasz 1000  obr  ,a pusty,to przeskakuje  ,, z nogi na nogę'' jakby miał problem z ,,portkami''😐

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Radek mówi że jak w 60tce przełączy na 1000 to TMR w kanale gnojowym rozdany 😃

Dnia 21.11.2022 o 18:03, Marco98 napisał:

Rozumiem, a jakie bierzesz buhaje jeśli mogę wiedziec ?

Ostatnio Rodney, Skelton, Calvados, Debo-Toor

2 godziny temu, radekz200 napisał:

Daniel jedziesz ze mna do Radomia?

تويتر \ andi على تويتر: "@nickygaymmick chyba moje ulubione  https://t.co/OiHshsbuyi"

Opublikowano (edytowane)

Bez przekładni to nie wiem jaki kuń by musiał być do zwykłego wozu zeby targać. Keenan ma przełożenie przez wielką zębatkę przez to przekładni nie ma.

Daj link do ogłoszenia to rzucimy okiem.

Wez młotek ze sobą. Popukaj w podłogę i w rury ślimaków. Będziesz po dźwięku słyszał czy duzo miesa jest. U mnie podloga i wstegi były nowe a rury zostawili gamonie stare i dlugo to nie wytrzymało przy balotach jak się bez nozy trafił i suchszy materiał. Rury z 1cm miały juz 3mm. Widać że dużo nie kręcił sianokiszonki bo nożyki na tyle ladnie wyglądają a do wymiany lub obrócenia te na środku. Ogolnie nożyki to podstawa zeby robota szla lżej i szybciej. Nie wiem jak ma naped zrobiony tych dwóch slimakow ale pewnie tryby to zobacz w jakim stanie. Każda przygoda to tryby dostają po zębach.

Edytowane przez ChiquitaB
  • Thanks 1
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie pulsatora, https://lewmik.pl/pulsator-pneumatyczny-dojarki-6040-stal-nierdzewna.html

Takowy nabyłem,  tam jest śruba do regulacji częstotliwości pulsów, czy ona jest ustawiona fabrycznie czy trzeba regulować. 

Na jakim to pracuje ciśnieniu, miałem ustawione ok -0.5, zmniejszyłem na ok -0,46

Jedna krowa (pierwiastka) ma strupki na dwóch pierwszych strzykach i zastanawiam się czy może coś z ustawieniem. 

Może ktoś miał podobny problem. 

Opublikowano

Jak kupuje identyczny pulsator to jest wydruk z pulsacji- ustawienia pulsatora. 

Ale miałem też taki pulsator, że szedł zbyt szybko. Stało się to chyba gdzieś po 3 latach. drugi po 3 latach się zatrzymał. 

Wysłałem do gościa i naprawił je za połowę ceny nowego 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, conny napisał:

Mam pytanie odnośnie pulsatora, https://lewmik.pl/pulsator-pneumatyczny-dojarki-6040-stal-nierdzewna.html

Takowy nabyłem,  tam jest śruba do regulacji częstotliwości pulsów, czy ona jest ustawiona fabrycznie czy trzeba regulować. 

Na jakim to pracuje ciśnieniu, miałem ustawione ok -0.5, zmniejszyłem na ok -0,46

Jedna krowa (pierwiastka) ma strupki na dwóch pierwszych strzykach i zastanawiam się czy może coś z ustawieniem. 

Może ktoś miał podobny problem. 

Fabrycznie jest ustawiony, ale jak masz podejrzenia to wezwać fachowca. On ma urządzenie, które dokładnie sprawdzi na pracuje pulsator. Ja już po słuchu wyczuje, który źle pracuje 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, ChiquitaB napisał:

A mial ktoś styczność z paszowozem keenan? Ciekawy jestem jak to chodzi, tam przekładni wogole nie ma tylko przełożenie na zebatkach

Podobno nawet z tą  przystawką nie nadaje się do balotów. Rozmawiałem z jednym gościem, który miał keenana przez dłuższy czas na testach. Był mega zadowolony dopuki go nie zapchał sianokiszonką. Powiedział, że z pół dnia wycinał siekierą i nożem sianokiszonkę i tak się wku.... że ostatecznie kupił seko

Edytowane przez Przekeeeek
Cytowanie mi się wklepało po wielokroć, reszty nie umiem niestety usunąć
Opublikowano
10 minut temu, leszek1000 napisał:

Fabrycznie jest ustawiony, ale jak masz podejrzenia to wezwać fachowca. On ma urządzenie, które dokładnie sprawdzi na pracuje pulsator. Ja już po słuchu wyczuje, który źle pracuje 

Na słuch to czasami zwolni, czasami przyspieszy tak nie znacznie.

Ta krowa to ma taką cienką stróżkę jak się doi więc może tu jest problem.

A ciśnienie jakie macie ustawione?

Opublikowano (edytowane)

Czyli nierówno pracuje. To w środku może być problem z membraną lub fabrycznie uszkodzony. U mnie niecałe 0,5 ale warto też sprawdzić każdy korek pod aparat, bo niekiedy może być przytkane słomą lub osadem. Najlepiej zadzwonić do kogoś, i niech sprawdzi urządzeniem, czyli mieści się w normie. Co do krowy, może to być ciśnienie dojarki lub nogą sobie przytarła. U mnie jedna drugiej tak zrobiła i się strupek zrobił. Nic z tym nie robiłem i samo się zagoiło. 

No i patrz na wskaźnik ciśnienia czy nie skacze. Może regulator ciśnienia w dojarce być winny. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano (edytowane)

Do korka przykleić ciśnieniomierz czy wukaomert ,jak zwał tak zwał ,można to gó... kupić za kilkadziesiąt złotych,i będzie do testów wszędzie . Ciśnienie to może być ,ale ilośc powietrza  podciśnieniowego zbyt mała powiedzmy w litrach na minutę ,może to być spowodowane  tak jak tu kolega podpowiedzial  zatkanym ,,zapięciem ''tym podwójnym do rurociągu ,zatkanym przewodem powietrznym do rury podciśnienia ,lub wlotem w rurę ,bo tam jest najcieniej i poprzez przypadkowe zwalenie dojek aparatu dostaje się tam material organiczny i czopuje . Remonty pulsatorów to w niektórych gabinetach ,weterynaryjnych ,częściach rolniczych ,u chłodziarzy w zakładach itd. Pytać krowiarzy ,lub weta. A te strupki to nie od wapna na sucho ? Dezynfekcji stanowisk ,deppingi mają właściwości gojące .

Edytowane przez kizak
Opublikowano
Dnia 23.11.2022 o 06:39, kizak napisał:

Możesz rozwinąć temat ? Mam alimę 2 biegową 8m ,i wiem że jak traktor dostaje po d*pie to wtedy jest ostre cięcie paszy ,bo ma opory i musi być ciężko .  Mogły być   inne pasze przy testach ,mieszać samą qq ,mieszać qq z kiszonką z pryzmy ,a ciąc  w paszowozie pierwsze runo z beli po jakiejś pasowej beznożowej . Tam przy pierwszych   obrotach ślimaka i 100 koni sra ogniem ,gdy noże całą gębą wgryzają się w materiał. A samą qq bez cięcia traw , przy 8 m, to i wymiesza trzydziestka . Może trochę ciężko to ruszyć się zastoi pełny paszowóz ,ale jak zakręci to ,,lezie'' ,szału niema ,ale tak przez z mała miesiąc kołatałem ,gdy poszowozowy miał remont silnika  [chociaż po tych wyczynach i trzydziestce remont przyspieszyło ,ale to już na to czekala  z 15 lat]

Zanim zamówiłem wóz to pojeździłem po rolnikach i widziałem co robi Euromilk lub Alima z ciągnikami i wybór był prosty. Perszingi na zającu kręciły alimą 8m3, gdzie u szwagra 6m Euromilk musiał mieć coś większego niż c360 podczepione. (Jest film na yt z ich gospodarstwa, jego ojciec się wypowiada). U mnie 8m3 i 90KM nic sobie z nim nie robi. 2,5t paszy to tak 1400 obrotów na silniku utrzymuję. Sianokiszonką w belach. 

ktos coś szukał

BBBCD0BF-A18F-4888-AF62-F42FCF7EB4FE.png

Opublikowano (edytowane)

No duzo zależy jaki towar kto ma do cięcia. Na razie idą baloty a później będzie z pryzmy. Znajomy jak mi mieszal to po 20 minutach i tak było jeszcze raz tak długie jak u mnie. No i zależy kto czego oczekuje jako tmr

Robiliśmy badanie tmr i wyszło ciut mało włókna i muszę 200g slomy dorzucać. Przyczyną baloty z 3 pokosu którym tego włókna brakuje

Edytowane przez ChiquitaB