Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie interpretacja. Spróbuję wyjaśnić. Zakaz dotyczy samic, które urodziły w poprzednim tygodniu więc jeśli krowa ociepliła się w poniedziałek a jest transportowana w kolejnym tygodniu w niedzielę to jeszcze jest objęta zakazem. Stąd te rozbieznosci. To po pierwsze. Po drugie karany powinien być ten, kto transportuje a nie ten, kto sprzedał 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, ChiquitaB napisał:

W które miejsce cielakowi domięśniowo zastrzyk najlepiej zapodać? Jak chudy jest

W zad, od góry. Na pewno znajdziesz kawałek miejsca z mięśniem 

Opublikowano
16 minut temu, Paulina1985 napisał:

Czyli osmego dnia może być aprzedana. 

aaa Ósmego po Wycieleniu zarejestrowanym w ARIMR 😁 

A z tym karaniem transportujących to racja. Ale o wyjaśnienia "proszą" właściciela zwierząt 🥴

Zawsze proszą właściciela zwierząt lub gospodarstwa. Jak miałem kontrolę po azotanach to już po wszystkim, tak na marginesie zapytałem panią która kontrolę prowadziła, dlaczego kontrolują płyty i szamba, skoro wymóg ich posiadania zacznie obowiązywać 31.12.2021 (kontrolę miałem wiosną 2020). Miała bardzo ciekawą minę jak usłyszała to pytanie

To ze strony PLW w Białymstoku. Nie chciało mi się pobierać pdf ów

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białymstoku informuje, że zgodnie z przepisami prawa, ciężarne samice będące w okresie przekraczającym 90% lub więcej przewidywanego okresu ciąży lub samice, które urodziły w poprzednim tygodniu, nie mogą być transportowane! Ponadto zakazany jest ubój zwierząt w ciągu 48 h po porodzie.

PLW_transport cieżarnych samic_banner.png

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białymstoku alarmuje również, iż nikt nie może przewozić zwierząt lub zlecać transportu zwierząt w sposób powodujący ich okaleczenie lub przyczyniający się do zadawania im cierpienia. Transportowane zwierzęta muszą być zdolne do podróży.

Naruszenie powyższych przepisów, zarówno przez posiadacza zwierząt zlecającego transport, jak i przewoźnika/pośrednika realizującego przewóz stanowi przestępstwo!

Podstawa prawna: ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. 

Opublikowano
Przed chwilą, michalcium napisał:

Ja ostatnio byłem na wadze w ubojni to akurat na kontrol trafiłem powiatowy lekarz prywatnym autem godzina 18 i tak powinno być 👌

Michał weź przyjedź kextona mi z krowy wyjmiesz bo krowa mnie oszukała 😂

Opublikowano
radekz200 napisał:

Przed chwilą, michalcium napisał:

Ja ostatnio byłem na wadze w ubojni to akurat na kontrol trafiłem powiatowy lekarz prywatnym autem godzina 18 i tak powinno być 👌

coś Ci nakłamała 🤔

Opublikowano
9 godzin temu, michalcium napisał:

Naiwny jesteś  o 18stej prywatnym samochodem to po wałowkie przyjechał nie na kontrolę, nie ma kontroli jednoosobowych.

Opublikowano

Dwa dni po porodzie i nie wolno .   Przyjmijmy wycielenie czwartek wieczór ,a w piątek o 16 kark złamała  . Pomijajmy to że ubojnia z konieczności weżmie tę sztukę w poniedziałek dopiero [o ile taką znajdziesz co leżaka bierze] ,gdyż pracowników już nie ma . Weterynaria swoje podwoje otwiera w poniedziałek ,a ty masz cały ,,łykend'' do patrzenia na to . Mi to wet powiatowy kazał złamanie w biodzrze leczyć ,a jak nie to wiesz co ,,zrobić ''. Ważne że im statystycznie poprawiło się jak zaczęli pozwolenia na ubój wypisywać sami a nie okoliczny wet . Cudownie krowy zdrowiały  ,cud.👍

Opublikowano (edytowane)

Kizak w takim przypadku możesz transportować po zaleceniu lekarza wet. I to nie musi być lekarz PIW. To transport związany z leczeniem bądź brakiem możliwości takiego leczenia a nie komercyjny. Te dni od porodu dotyczą transportu komercyjnego. Poza tym są lekarze urzędowi, którzy mają swoje wyznaczone tereny. U mnie to się z reguły pokrywa z gminami. I są oni dostępni cały czas.

W przepisach dotyczących transportu mówi się o jego kilku rodzajach. Ale Paulina ma rację, nie można wykonać uboju takiej sztuki bonie minęło 48godz od porodu (zakaz uboju) więc zostaje eutanazja

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Szkoda zdrowego mięsa. Wtedy ugadujesz się z tym co po padlinę przyjezdza.

Zaszalałem z bakteriami tym razem🤣

20221004_072848.jpg

Oj tam. Mogłoby być gorzej 😂

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Naiwny jesteś  o 18stej prywatnym samochodem to po wałowkie przyjechał nie na kontrolę, nie ma kontroli 

Byłeś widziałeś i wiesz

12 godzin temu, radekz200 napisał:

Na biednego nie trafiło😂😂