Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, radekz200 napisał:

Ja mam większy rekord 😃 i tez mam obawy ze wiosna zbiornik będzie za mały a najgorsze te wykuwanie dziury na nowo 🙂 Leszek nie chce Cię dolowac ale pomysl ze przy takiej ilości jesteś 500 zł do tylu jakbyś był w lepszej mleczarni 

Ja miałem 300- 400l w beczkach, wiadrach, konwiach... Wykulem większe drzwi i z zbiornika 3200 przeszedłem na 5200. Max miałem w nim 3800 na odbiór, więc zapas jest konkretny, z tej obory nie udoje pełnego. Chyba że miałbym krowy @jacekkombajnista to wtedy by mi nie wchodziło 😁

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

leszek1000 napisał:

Aż tyle to nie chyba 

Niby ekstra klasa a płacą jak za pozaklasowe :0 

zrobić na drugą osobę mleko i jednego dnia do jednej drugiego do drugiej mleczarni i mleko będzie wchodziło dojdzie tylko dodatkowe mycie lub można próbować podwyższyć (dospawać) na 200L w górę .

Opublikowano
37 minut temu, Primula94 napisał:

Ja miałem 300- 400l w beczkach, wiadrach, konwiach... Wykulem większe drzwi i z zbiornika 3200 przeszedłem na 5200. Max miałem w nim 3800 na odbiór, więc zapas jest konkretny, z tej obory nie udoje pełnego. Chyba że miałbym krowy @jacekkombajnista to wtedy by mi nie wchodziło 😁

Też się bujałem z tym ulewaniem mleka w beczki, później ugadalem się z kierowcą że jak miał miejsce na samochodzie to codziennie zajeżdżał. 

@Primula94 jak im dobrze podsypiesz, d*py nasmarujesz masłem, to żebyś się nie zdziwił jak Ci wykipi 🙂

Opublikowano

Można się dogadać z mleczarnią żeby codziennie zajeżdżali z sąsiedniej trasy, ale dla mnie byłoby więcej zachodu z codziennym myciem zbiornika niż raz na dwa dni spuścić nadmiar. Rekordowo miałem pełen zbiornik już z 3 udojów

Opublikowano
u nas stoi stara chlodnia, na kółkach, jak mamy nadmiar po 200-300l to z niej korzystamy. rozejrzyj sie moze ktos w okolicy ma stara nieuzywana chłodnie na chodzie i pozyczy badz odda za grosze
Opublikowano

Nie wiem jak stoi koło. Ale ten pośrednik ma umowę z nimi podpisaną. A po drugie jak źle będzie to oni mają jeszcze inne drogi. Oni nie tylko tu biorą. Kiedyś do Niemiec wozili bo lepiej wychodziło. 

Ja teraz mam 98gr netto A w 2015 miałem 80gr. Dla mnie najważniejsze jest to aby mleko było dobre.A umowa jest na cenę gusowską

Minimum 4% tłuszczu i 3% białka. I tyle a za ilości jeszcze dopłacają. Znajomi chcą jeszcze grupę producencką stworzyć. 

Oddają do tego pośrednika i są zadowoleni,ale czekają aż Grajewo zacznie przyjmować,a czy będzie to nie wiem 

Podobno proszkownie robili 

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Można się dogadać z mleczarnią żeby codziennie zajeżdżali z sąsiedniej trasy, ale dla mnie byłoby więcej zachodu z codziennym myciem zbiornika niż raz na dwa dni spuścić nadmiar. Rekordowo miałem pełen zbiornik już z 3 udojów

Nie musi kierowca brać przecież do końca tego mleka. U nas kiedyś przyjeżdżał 600 litry ujmowal żeby weszło i jechał dalej. 

Opublikowano
Panowie daję krowom co udój około 3kg śruty zbożowej (50% pszenżyta, 35% jęczmienia i 15% owsu) do tego dorzucam po trochu śruty rzepakowej i sojowej i witamy. Chciałbym teraz dorzucić CCM tylko ile? i ewentualnie coś tu zmienić?
Opublikowano

Jak nie znasz mocznika to nikt Ci tu nie doradzi, szczególnie, że to nie temat o żywieniu bydła. Jest właściwy do tego. A trochę rzepaku, soi to ile? Nie srają ziarnem kukurydzy?

Opublikowano

Sory że nie w tym temacie ale myslalem, że produkcja mleka to i to będzie pasowało tu, na przyszłość w prawidłowym miejscu napiszę. Mocznik teraz miałem 121 a soi i rzepaku to po takim kubku około 250ml, a ziarnem nie srają.

Opublikowano

Kolega nie świeżak, kilka lat na forum. Najpierw to trzeba białkiem średni mocznik podnieść chociaż do 200.

Opublikowano
Kilka lat na forum ale na temat krów i mleka świeżak niestety. Ale jak podniosę mocznik to mogę mieć problem z zacieleniem krów chyba, więc nie wiem czy jest sens a białko mam np 3.30-3.40. Sory ale tak jak napisałem w tej sprawie jestem świeżak i mogę się mylić bo słabe doświadczenie.
Opublikowano
nie kupuj 1200/1500 tylko 2000 jak masz 1000 to trzeba podwoić będzie progres by zwiększać zawsze gdy zmieniałem to na dwa razy większy za kilka lat i taki może być za mały z dużego nie ucieknie ☺😉