Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może mokra była i się obawiał że woda będzie się sączyć.

Prasuje pasówką dobrze doj ....na i ściółka super , a jak w tamtym roku mi słomy przybrało i od kuzyna przywiozłem po sipmnie to dobrze że to była słoma gratis bo tak to ch...j z nią.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

stoje przed zakupem dojarki przewodowej. i tu moje pytanie w co isc. facet ktory ma mi zakladac mowi ze nie mam sie pchac w elektronike typu milkmaster , westfalia. tylko zalozyc zwykle aparaty pneumatyczne. co o tym sadzicie? cena za 6 aparatow wszystko nowe z pompa 1000 koszt 35tys brutto. 2x luki uchylne na 34 stanowiska. 50m rur

Opublikowano
a nie lepiej samemu kupić używaną i złożyć? też przechodziłem przez ten temat i dojarka wraz z zbiornikiem 1100l wyszła nas 13tysiecy
a nie lepiej samemu kupić używaną i złożyć? też przechodziłem przez ten temat i dojarka wraz z zbiornikiem 1100l wyszła nas 13tysiecy
  • Like 1
Opublikowano

Tylko że Ty kupileś całą i używaną  ,a u niego będzie nowa linia i aparaty też nowe [dodatkowy koszt], a jeśli nie znasz cfancyków do zakładania to się nie bierz . Najważniejsze to logistycznie to rozmieścić tak by miało ręce i nogi . Przy ful miejsca w pomieszczeniu ze zbiornikiem można puścic wodze wyobrażni i ot tam ,ale jak przyjdzie założć w klitce i masz problem 😐

Opublikowano

Tez mam jeszcze przewod z gea elektroniczny z pomiarem. Dla mnie lepsze jak pneumatyczne. Zestawy naprawcze w razie co nie kosztują nie wiadomo ile. Na cały pulsator chyba 270zl kiedyś placilem. Mam teraz hale delaval. I powiem ze ciężko powiedzieć które lepsze na pewno duzo lżejsze same kolektory itd ale za to delikatniejsze i sztywniejsze, trzeba się przyzwyczaić przy zakładaniu. Gea cięższe wszystko ma i się fajnie podłącza nawet za pierwszym razem każdemu lekko pójdzie. Myślę że każda bedzie dobrym wyborem jak w dobrym stanie jest. A serwis u mnie z gea jezdzi z płynami to do delaval ma wszystko na samochodzie i w razie co też naprawi

Opublikowano

A czy jest tu wśród forumowiczów użytkownik pras df/vicon/kuhn?

Czy jak prasujecie to zdarza się wam żeby rotor łapał siatkę? W momencie kiedy podajnik podaje siatke nie przejmuje jej bela tylko lapie ja rotor. I czy z sucha skrachciala słoma nie macie problemów żeby sprawować? Czy to trzeba np zmniejszyć cisnienie, dołożyć siatki?

Opublikowano

A gdzie masz siatkę. U mnie przy vicon z 2004r jest z tyłu. Nigdy rotor nie łapał siatki, prędzej spinka od pasów zahaczyła. 

Jeżeli baloty się otwierają po sprasowaniu to zwiększ owijanie. U mnie owijamy 3 razy . Najważniejsze to prawidłowe założenie siatki. Co do słomy, różnie to bywa. W tym roku dużych problemów nie było, niekiedy rotor zamiast wciągnąć to mielił. Wtedy zmniejszasz bieg i czekasz. Głównie na początku gdy formuje się nowy balot. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, vodz napisał:

A czy jest tu wśród forumowiczów użytkownik pras df/vicon/kuhn?

Czy jak prasujecie to zdarza się wam żeby rotor łapał siatkę? W momencie kiedy podajnik podaje siatke nie przejmuje jej bela tylko lapie ja rotor. I czy z sucha skrachciala słoma nie macie problemów żeby sprawować? Czy to trzeba np zmniejszyć cisnienie, dołożyć siatki?

Mam df i nie ma z tym problemu może ci siatki za dużo zwisa , albo jak się z siatką coś nie tak pujdzie , a że bela się rozleci to trzeba nie skąpić na siatce , taka sucha i skrachciala idzie tylko najlepiej jak cały czas idzie trochę się zaczyna sie piep...... na uwrociach jak prasa chodzi na pusto to się sieczka zbiera , ale większego problemu nie ma jeszcze nie zdarzyło się by beli nie dało się zrobić do końca.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Ja mam siatke z przodu (kuhn vb 2160) kiedy podaje siatke do komory ona na walcu tak jakby się podwijala i wychodzi pod tym walcem i lapie ja rotor na którym czasem się zawinie i myślisz ze bela owinięte a tu zonk. Albo pół siatki pójdzie na bele a pół zlapie rotor i jest pół owinięte a pol nie i cala bela do poprawy. Ja owijam 2.5-2.7 raza. Jak coś pójdzie nie tak przy owijaniu to nóż obcina przy 1.8- 2.2 tez nie rozumiem dlaczego.

9 minut temu, robert1226 napisał:

Mam df i nie ma z tym problemu może ci siatki za dużo zwisa , albo jak się z siatką coś nie tak pujdzie , a że bela się rozleci to trzeba nie skąpić na siatce , taka sucha i skrachciala idzie tylko najlepiej jak cały czas idzie trochę się zaczyna sie piep...... na uwrociach jak prasa chodzi na pusto to się sieczka zbiera , ale większego problemu nie ma jeszcze nie zdarzyło się by beli nie dało się zrobić do końca.

Tak,u mnie np przy owijaniu jak siatki nie może pobrać to chodzi na pusto i tez zaraz masa sieczki pod prasa i bela miejsza trochę wychodzi. Miałem kiedyś Sokółka to to był dramat prasowanie czegoś takiego. W tej jak bela dobrze zlapie i wciągnie siatke to piękna robota, ale jak nie no to wiadomo

Opublikowano

używa ktoś z Was takiego pulsatora? https://allegro.pl/oferta/pulsator-pneumatyczny-dojarka-60-40-stal-adapter-10157641060 potrzebuje do dojarki konwiowej .

teraz miałem tego z delaval hp 102.

Opublikowano
31 minut temu, DANDYS napisał:

zach-pom

Daleko ja Mazowsze na pograniczu podlasia 

31 minut temu, DANDYS napisał:

zach-pom

Daleko ja Mazowsze na pograniczu podlasia