Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Poluje na owijarkę samozaładowczą. Co z polskich polecacie jeżeli można polecić by maszyna w nerwicę nie wpędziła: metal-fach, sipma, pronar, rolmako a może jednak jeszcze coś innego z polskich rzemieślniczych?

Mogę polecić pronarkę. Miałem z bocznym załadunkiem i oprócz aparatu do folii (który jako jedyna część maszyny nie jest kopią mchale) nie było do czego się przyczepić. Znajomi mieli mf to lepiej nie gadać ile nerwów napsuła, rolmako się trzyma jeśli bele są lekkie, ale przy dużym obciążeniu stół potrafił haczyć o ramę.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam rolmako to nie narzekam, dostała teraz nowy łańcuch bo stary się rozpadł. Rozdzielacz zostało oringi wymienic bo leci ale to zaczął zaraz po gwarancji😅 zdarzały się bale ze ciężko mial podnieść ale zawsze owinąć. Zrobiłem w 5lat pewnie z 2.5tys balikow nim. Jedyny upierd to łapacz foli z nożem,  trzeba dobrze wyregolwac zeby łapał i odcinał. Mogę sprzedać jak ktoś chętny bo na przyczepe się przestawiam

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

6 godzin temu, Kierownik napisał:

no dobra to konkurs. Kto zgadnie cenę za ladowarke Fendt cargo t740?

750 netto

praktycznie że tak. Powiedzieli 780-800 netto. No to i na te 750 by pewnie zeszli haha

Opublikowano

Jak podajecie tubostrzykawki krowom z mega cienkim strzykiem? Ledwo idzie synolux podać, pierwiastka ma bardzo cieniutki strzyk. Znacie jakiś preparat do dezynfekcji przed dojem, żeby dało się nałożyć psikaczem jak do mycia szyb? Nie chcę mokrych chusteczek

Opublikowano

Cielak nadal ma biegunke ale żyje , dziś wet ma podać sulfamid 

Nie wiadomo czy będzie coś z niego 🤷🏼‍♀️, pije normalnie i siano skubie

Opublikowano
56 minut temu, Paulina1985 napisał:

@tumiwisizm a piana??? zmiękcza, odmacza. Trzeba chwilę zostawić na strzyku, a potem suchym papierem ściągnąć. 

Jakiej piany używasz? Ja używam Helena proderm forte w stężeniu zalecanym do pianowania 40 procent, i po jakims czasie mam problem z wysuszeniem strzyków.

Opublikowano

Ja tam jade na Kenopure, strzyk mięciutki po nim się robi I taki fajny delikatny, jade na hali wszystkie po kolei i wtedy wycieram ręcznikiem papierowym. Po doju diping i nie będzie problemu z suchym strzykiem.

Ja miałem rezygnować z mojej mleczarni bo miałem ofertę od pośrednika co do mlekovity oddaje z cena na kwiecień 2.1 netto początkowo 2.03 ale później dzwoniła ze podnieśli im 7gr. Ale pojechałem do mojej mleczarni za bardzo podnieść nie chciał bo tylko 10gr na 1.88nett ale wypowiedzenie położyłem to 1.99 netto za marzec odrazu się zrobiło. Ogolnie i tak muszę wziasc umowe i aneks i do radcy prawnego jechac bo dziwne zapisy w umowie mam a na wypowiedzeniu -25gr przez 3msc a w aneksie wpisali ze musze oddawać całość wyprodukowanego mleka. Ale jak bym zaczął pol oddawać i się z nimi dogadał to by jeszcze przeszlo. Bo jeden zaczął im 200l oddawać i go do sadu dali i przegrał. A 45tys kary nie chce płacić. I trzeba przemyśleć temat bo nie widzi mi się co miech jezdzic o cene walczyc

• Like 2
Opublikowano
41 minut temu, michal_19 napisał:

Jakiej piany używasz? Ja używam Helena proderm forte w stężeniu zalecanym do pianowania 40 procent, i po jakims czasie mam problem z wysuszeniem strzyków.

Spróbuj Kenopure z CidLine, chyba jeszcze nie slyszałam żeby komuś się nie sprawdziła ta piana :)

Prawdopodobnie za mało substancji pielegnujacych ma ta piana z Overa lub zbyt silny srodek dezynfekujący. Możezz probowac zmniejszyc stezenie, ale wtedy nie będzie tak czyscić. Mozesz tez zastosoeac lepszy dipping z wieksza iloscia srodkow pielegnacyjnych i zmiekczajacych :) oby nie jodowy.

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, michal_19 napisał:

Z Heleny słabe to jest. 

2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Spróbuj Kenopure z CidLine, chyba jeszcze nie slyszałam żeby komuś się nie sprawdziła ta piana 

Stosuje i jak najbardziej polecam. 😁👍🏼

Opublikowano

U kilku moich krów ostatnio skóra na strzykach zaczęła schodzić i powstają rany, niektóre 2-3 cm² a niektóre na pół strzyka. Ktoś może wiedzieć od czego to jest. Kiedys zdarzało się sporadycznie teraz co raz częściej. Dipping na dwutlenku chloru już od dawna ten sam piana też.

Opublikowano
53 minuty temu, kr9292 napisał:

U kilku moich krów ostatnio skóra na strzykach zaczęła schodzić i powstają rany, niektóre 2-3 cm² a niektóre na pół strzyka. Ktoś może wiedzieć od czego to jest. Kiedys zdarzało się sporadycznie teraz co raz częściej. Dipping na dwutlenku chloru już od dawna ten sam piana też.

może wapnem legowiska sypiesz?