Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Adamqq3 napisał:

A jak tam cena w Łowiczu bo slyszalen ze 10 gr w gore ??

Teraz jeszcze mleka bedzie bo sa zapasy kiszonek z tamtego roku, problem zacznie sie po nowym roku jak stare kiszonki sie skoncza. Jakość tego rocznych pasz objetosciowych jest strasznie niska,np zawawartosc skrobi w kiszonke z QQ w tamtym roku wysnosila 30/32 % w tyl ledwie 17 wiec odrazu jest o 4 l mniej na doj od sztuki.

4 l na udój czy na dzień? Skąd taka liczba? 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

to trawa dobra u mnie max 17 srednio 15,5 zaś kukurydza konkret 34 skrobi białka 9 plon ogólny 82 m x 8 x 2 z 8 ha ale zaś drugie trawy lipa odrosty bez wartości  

Opublikowano
3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

To bardzo dobre wyniki macie!🙂 bo u nas slobo znajomy odkywal juz nowa kiszonke i lipa skrobia 17 bialko 6. Lucerny w tego rocznym siewie to tylko kosilismy zeby chwasty zniwelować,a łaki tylko torfowe bardzo dobrze obrodzily a reszta traw nie najlepiej.

Opublikowano
Dnia 31.10.2018 o 19:52, tumiwisizm napisał:

I skąd takie wartości tej qq, przecież ludzie kilka stron wstecz nie narzekali na jakość kiszonek, duża sprawność i skrobia. Mało to fakt ale jakość dobra

Wszystko zależy od tego, czy susza nie wpłynęła na rozwój kolb. Przyspieszenie o miesiąc cięcia też nie pomogło. Lokalnie między polami oddalonymi 2-3 km miałam kolosalne różnice w plonie i wielkości kolb.

Wczoraj "świętowałam" w oborze. 2 miesiące bez wycieleń i akurat 3 porody jeden po drugim. Same jałóweczki po Slatanie, Bumperze i Charmingu. Śliczne bestyjki. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

No to nieźle bańke utopii jak nic. Jaki powód dokładnie wysokie KS?? A na samym p0czatku był nawet Patryk w gazecie i tak zachwalał że teraz stado ma pod kontrolą w smartfonie 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

970 netto samo urządzenie. Dużo krów nie nadaje się do robota i sporo nie chciało wchodzic. Ganiają w środku nocy po oborze żeby znaleźć te nie wydojone więc pracownicy uciekają. Dodatkowo wysokie koszty utrzymania robotów. 

Opublikowano

Byc może. Trudno mi się wypowiadać na ten temat bo robotów nie mam ale na zachodzie dużo rolników z nich rezygnuje. Zakrzewski tez już od dawna doi na hali w starej oborze pomimo że roboty ma. Z drugiej strony byłem w kilku oborach z robotami to też nikt nie narzekał. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzysieek napisał:

Godnie tzn ile? 

Godnie czyli za tyle ile bedą chciec robic. Nie 9 zł na godzinę

@pedro2 jak mała wyplata to i może tak wyjść

Edytowane przez tedek2
Opublikowano
nikt normalny na gospodarstwie nie chce pracować u kogoś,człowiek sam czasem ma dość tego gówna a obcy ma nie mieć?kto ma trochę oleju w głowie to woli na produkcie okien,magazyn gdziekolwiek iść niż w gowienku się babrac.menele alkoholicy i ci co z głową maja nie tak jedynie chcą pracować w tym fachu ale co wtedy z niego za pożytek?Są wyjątki od reguły ale to rzadkość.Juz i Ukraińców ciężko znaleźć bo wola na zachód lecieć po ojro
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, krzysieek napisał:

Godnie tzn ile? 

więcej niż w mieście robol bo pracownik na wsi doić musi świątek piątek i niedziele  bo dziennie zejdzie wiecej niż 8 h 

, jak to ma być pracownik nie tylko na dojenie ale i do prac sezonowych to trzeba jeszcze więcej ,obowiązków przy stadzie sporo a wiec dać tyle/h co ma operator traktora bo warunki jeszce gorsze  ,

w okolicy krowiarze na halach czy w uwięziówkach doją sami z rodzinami , tylko u jednego dwaj " astronauci " pracują 

Opublikowano

No tak pytam z ciekawości. Bo wiem, że znaleźć kogokolwiek do dojenia to abstrakcja. Chyba że alkoholik. Ja i za 5 tys bym nie znalazł.Za 3 do budowlanki ludzie nie chcą iść