Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Myłeś je, że tak się świecą ? 

ciepła obora. U mnie jałówki są dosyć mocno włochate ale to właśnie przez wyrzucenie całkowite okien. Były ok a a są dziury 1m x 2m bo i tak nie ma co zamarznąć bo pojone z węża. No i swoją jałówka będzie na pewno najtańsza. Przecież przez te 2 lata to ona nie zje jakoś dużo a pieniądz można zrobic

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, michalcium napisał:

Ja trochę nie ogarniam zakupu jalowek jeszcze gdy np wybuduje sie obore i trzeba zapełnić to ok ale przecież towar z własnej hodowli tańszy conajmniej o połowę fakt mozna ten zakup jeszcze na poprawę genetyki traktować ale sa tacy co kupują kupują i tak bez końca 

W dobrze prowadzonym stadzie corocznie powinno się sprzedawać nadmiar jałówek (jeśli się go nie powiększa). Jeśli ktoś corocznie dokupuje, ten albo ma mega problemy z rozrodem, albo musi szukać przyczyn czemu krowy wyjeżdżają

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, michalcium napisał:

Ja trochę nie ogarniam zakupu jalowek jeszcze gdy np wybuduje sie obore i trzeba zapełnić to ok ale przecież towar z własnej hodowli tańszy conajmniej o połowę fakt mozna ten zakup jeszcze na poprawę genetyki traktować ale sa tacy co kupują kupują i tak bez końca 

Masz rację. Dwójka hodowców, ktorzy u mnie kupowali sami mowili, że straszne problemy z odchowem swoich jałowek mają lub mieli. Nadal nam to nie idzie. 

7 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Oj czy swoje tańsze połowę to polemizowałbym. Usiądz policz skrupulatnie i 5k pęknie 

Tak. Ale jeszcze zależy w jakim wieku te jalowki sprzedajesz. Czy wysokocielna ma 26miesięcy czy wysokocielna ma 22.miesiące. W pierwszym wypadku "strata" Twoja, bo za.pozno pokryles.jalowke i musiales ją dla kogoś.dluzej trzymać. W drugim przypadku zysk Twój, bo jesteś 4miesiace do przodu na żarciu. 

8 godzin temu, danielhaker napisał:

Taka mentalność Polaka, że woli zapłacić za przebiórki z Niemiec czy Danii niż dać zarobić sąsiadowi

i przeciez zagraniczne lepsze, prawie jak chemia z Niemiec 😆

Opublikowano
ukaszProcho napisał:

48 minut temu, Supersebusiek napisał:

Ale powiem , że zainteresowanie małe jak na razie , a mieszkam w mlecznym zagłębiu .

Bo cena wysoka to i zainteresowanie mniejsze. Ostatnio takie kupiłem w łódzkim po 6800 netto

rejon rejonowi nie równy z cenami i sztuki różne bywają w konradzie do 10tys szt dochodzi i schodzą 🤦‍♂️🤪

danielhaker napisał:

Taka mentalność Polaka, że woli zapłacić za przebiórki z Niemiec czy Danii niż dać zarobić sąsiadowi

kupowałem kiedyś jak się masa byczków rodziła i od chłopów i z konrada i małych cieliczek od ludzi pierwastki i córki z konrada są a reszta szybko wyleciała czasem od chłopa nie ma co po prostu kupić czasem na kredyt a chlop nie chce faktury i na przelew by mu zapłacić ludzie bardzo dziwni są jesteś na ruczałcie a z takimi najgorzej 🤭 nie gniewj się że to piszę ale tak jest bierze się od chłopa pszyczepę 10t zboża i 150 bel słomy i chce się zapłacić przelewem by fakurę rr rozliczyć a ten że nie bym się nie dorobił na skupi i miesiac na kasę czeka ale drugiemu rolnikowi ,,nie da,, odliczyć vatu

michalcium napisał:

znam takiego dwie wioski obok co tylko krowy trzyma a cielęta 100% sprzedaje jałówki i krowy 100% z konrada bierze

danielhaker napisał:

W dobrze prowadzonym stadzie corocznie powinno się sprzedawać nadmiar jałówek (jeśli się go nie powiększa). Jeśli ktoś corocznie dokupuje, ten albo ma mega problemy z rozrodem, albo musi szukać przyczyn czemu krowy wyjeżdżają

tak powinno być jak na początku napisałeś odkąd z krzyśkiem współpracuje mam dużo więcej cieląt i droższym nasieniem nie boję się robić ale w wielu oborach jest tak jak w drugiej części Twojego postu bardzo na to nie zwracaja uwagi

Paulina1985 napisał:

Masz rację. Dwójka hodowców, ktorzy u mnie kupowali sami mowili, że straszne problemy z odchowem swoich jałowek mają lub mieli. Nadal nam to nie idzie. 

kiedyś spotkali się u mnie wet od rozrodu i przedstawiciel z konrada od nasoenia i przedstawiciel opowiadal o polaku co trzeci raz był u duńczyka po jałowki i pytał dunczyka : powiedz mi czemu ja do ciebie już trzeci raz przyjeżdżam a ten mu odpowiada ,,zadbaj o cielęta,,

Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

wczoraj jałówka jałówkę urodziła dzisiaj dopiero ją na foto widziałem bielasa 😀

Sławek u mnie byk urodził jałówke , sensacja nie 😛

Miałeś mi powiedzieć co to za hormon na szybszy poród 🤔

Opublikowano
Ursus932 napisał:

16 minut temu, slawek74 napisał:

wczoraj jałówka jałówkę urodziła dzisiaj dopiero ją na foto widziałem bielasa 😀

Sławek u mnie byk urodził jałówke , sensacja nie 😛

Miałeś mi powiedzieć co to za hormon na szybszy poród 🤔

też tak miałem a ile z tym problemów 🙆‍♂️🤪

Opublikowano

nie wiem co wet w strzykawce ze dwa razy podawał ja nie pytałem

Ursus932 napisał:

@slawek74 już ponad 20 dni przechodzi , to co podać deksametazon czy czekać jeszcze 🤔 

cos na wywołanie ruji zależy czym wet dysponuje gestawet estrumet a może mieć coś innego jeszcze

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

kto dziś na strajku?

Przecież mleko drogie 😛

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie wiem co wet w strzykawce ze dwa razy podawał ja nie pytałem

cos na wywołanie ruji zależy czym wet dysponuje gestawet estrumet a może mieć coś innego jeszcze

Sławek , chyba ma receptal 😉

Opublikowano
20 minut temu, gregor1284 napisał:

Ten rok się zapowiada ciekawie, Ci co nie uwiązani programami czy kredytami to trochę się wykruszą 

Przeczytaj to jeszcze raz co napisałeś bo chyba coś Ci się pomyliło. 🤨

30 minut temu, Ursus932 napisał:

Przecież mleko drogie

Według pozostałych kosztów to mleko wcale nie robi szału. 

Porównaj ceny z ubiegłego roku a teraz. 

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

@PRIMO wiem , tylko taki żarcik 

Ja mam tylko 20 gr droższe 🥴

Ale co droższe?

Opublikowano
8 minut temu, PRIMO napisał:

Przeczytaj to jeszcze raz co napisałeś bo chyba coś Ci się pomyliło. 🤨

Według pozostałych kosztów to mleko wcale nie robi szału. 

Porównaj ceny z ubiegłego roku a teraz. 

Z niczym się nie pomyliłem. Myślisz że ktoś kto nie musi będzie dalej wolontariat ciągnął? Folia już po 600,paliwo do sezonu cenę 6zl osiągnie, nawozy cena chora. Nikt raczej dla idei mleka oddawał nie będzie bo nawet peleryny super bohatera nie ubierze 🤷‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Z niczym się nie pomyliłem. Myślisz że ktoś kto nie musi będzie dalej wolontariat ciągnął? Folia już po 600,paliwo do sezonu cenę 6zl osiągnie, nawozy cena chora. Nikt raczej dla idei mleka oddawał nie będzie bo nawet peleryny super bohatera nie ubierze 🤷‍♂️

Kuźwa człowieku przeczytaj to co napisałeś i pomyśl. 🤦‍♂️

36 minut temu, gregor1284 napisał:

Ci co nie uwiązani programami czy kredytami to trochę się wykruszą