Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To mi się wydaje jest za długo strzyk dojony i wyciągnięty.

Ogolnie teren gliniasty. Wybrana ziemia i 30cm kamieni polnych nawalone na to przyszła szlaka. Ogolnie trzyma fajnie ale bardzo się wnosi do obory i ogolnie gdzie cieniej było kamienia to breja się robi. Wybrać tam więcej nie można bo rura idzie od kanalizy do szamba. Myślę wybrac jeszcze z tego co mam mega drobnych kamieni i wywalić  i ubić i na to No właśnie szlaki już bym nie chciał. Chociaż wiadomo najtańszy materiał bo 600-700 wanna i to grubego. A frez pewnie z 1800zl ale na szlake ladnie juz by można było z 5-10cm usypać i by chyba wyszlo ladnie

Opublikowano
2 godziny temu, michal_19 napisał:

Czym potraktowac takie narośle na strzyku? . Wet dał maść s.cz olej wątłuszczowy ale po 2tyg codziennego smarowania brak poprawy

IMG_20220103_171018.jpg

Dojarka konwiowa potrafi robić takie strzępy. 

Opublikowano

U mnie jest problem ze strzykami. Są duovaci, ale problem to nierówny dój ze ćwiartek. 3 ćwiartki wydojone a z jeden jeszcze leci i mamy pustodój. 

Więc sprawdź czy równo się doi. Jeżeli tak, to nic nie zmienisz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

To mi się wydaje jest za długo strzyk dojony i wyciągnięty.

Ogolnie teren gliniasty. Wybrana ziemia i 30cm kamieni polnych nawalone na to przyszła szlaka. Ogolnie trzyma fajnie ale bardzo się wnosi do obory i ogolnie gdzie cieniej było kamienia to breja się robi. Wybrać tam więcej nie można bo rura idzie od kanalizy do szamba. Myślę wybrac jeszcze z tego co mam mega drobnych kamieni i wywalić  i ubić i na to No właśnie szlaki już bym nie chciał. Chociaż wiadomo najtańszy materiał bo 600-700 wanna i to grubego. A frez pewnie z 1800zl ale na szlake ladnie juz by można było z 5-10cm usypać i by chyba wyszlo ladnie

Frez właśnie ma ta zaletę ze jak ubijesz to już się nie nosi no chyba że nanosi się na frez błota to będzie się nosić po kawałku betonować co rok strategiczne przejazdy i mniejsca manewrowe chyba najlepsze wyjście wokół płyty i za obora plac wybetobowalem tam gdzie obornik ładuje robota nie ta jeździć po twardym na koniec wpinam łyche zgarniam wszystko na płytę fakt koszta ale rok w rok przeznaczyć chociaż 10-15 tyś w pare lat najgorsze miejsca się porobi

Opublikowano
23 minuty temu, michal_19 napisał:

Od sierpnia dojone na przewódówce. @PRIMOA czemu dojarka konwiowa akurat potrafi tak robić?

Zbyt wolny odbiór mleka przez kolektor. 

Opublikowano
3 godziny temu, michal_19 napisał:

Czym potraktowac takie narośle na strzyku? . Wet dał maść s.cz olej wątłuszczowy ale po 2tyg codziennego smarowania brak poprawy

IMG_20220103_171018.jpg

To jest od zbyt długiego doju krowy tzw pustodoj.Mam krowe z takimi strzykami i nic z tym nie robie. Troszeczkę uciążliwe przy myciu. A mleka wali nieźle, nie ma zapaleń więc cie ma co sie martwic 🙂

Opublikowano

W lato mieszkanie w polu ma swoje plusy cisza spokój ale jak leje ciagle albo w zime to już slabo. Tym bardziej że z dojazdem trzeba samemu się martwić. Sukcesywnie co roku cos sie porządnie robi.

Ale mnie ciagnik wk co 2-3 dni tak jakby paliwo gdzies schodziło mu i kreci i odpalic nie chce. Już dokręciłem wszystkie opaski bo jedna byla luzna wtryski przelewy bo trochę widać było wilgotny kurz ale nie zeby się lalo i dalej to samo. Dziś jade po nowe filtry. Ewentualnie mam jeszcze oryginalna pompkę paliwa lezec bo kiedyś niepotrzebnie wymieniona była.

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

W lato mieszkanie w polu ma swoje plusy cisza spokój ale jak leje ciagle albo w zime to już slabo. Tym bardziej że z dojazdem trzeba samemu się martwić. Sukcesywnie co roku cos sie porządnie robi.

Ale mnie ciagnik wk co 2-3 dni tak jakby paliwo gdzies schodziło mu i kreci i odpalic nie chce. Już dokręciłem wszystkie opaski bo jedna byla luzna wtryski przelewy bo trochę widać było wilgotny kurz ale nie zeby się lalo i dalej to samo. Dziś jade po nowe filtry. Ewentualnie mam jeszcze oryginalna pompkę paliwa lezec bo kiedyś niepotrzebnie wymieniona była.

O ile się nie mylę to ty masz case to ci się robi to samo co u mojego kolegi , jak mu pompkę zasilającą wymieniłem na nową to mówi że tak to od nowego nie odpalał , przedtem musiał trochę kręcić , a teraz to z pół obrotu pali .

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Nic nie będzie wysłodkom jeśli dziś mi przywiozą a okrywał będę je dopiero jutro? W nocy nadają deszcz, nie jakiś ulewny ale ma coś popadać 

Zawsze lepiej przykrywać pryzmy następnego dnia, a zwłaszcza wysłodki bo mogą odparować.

Edytowane przez dominik1703
Opublikowano

Wkoncu człowiek się wziął i pierwsze płukanie racic. Drogi interes przy 5% na miesiąc wychodzi bo w sumie banka ma 10l a 7.5 litra wlalem. Plan to 5 dni płukania co miesiac

Co na biegune u krowy dajecie? Jedna sztuka ciul wie skąd, dostala juz 3 herbisany , dostają ruchamax, dziś szklanka węgla drzewnego tak wet zalecił. Na początku nic nie chciała jesc , teraz sucha sianokiszonke je

20220104_170150.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, danielhaker napisał:

oryginalne czy zamienniki?

Ja 5211 tak uszczelniłem, że teraz pół roku do wiosny będzie stał i odpali, a wcześniej 20 minut i paliwo schodziło

Zamienniki bo boscha nie mogłem dostać ale wkoncu lokalny punkt z częściami zamówił oryginalne  ostatnio patrzyłem w necie to było parę ofert bo wtedy nic nie było a u mnie rano pompowac z 3krotnym nacisnięciem trzeba potem jak się odpala nawet po pół dnia zapali ale dłużej nie ma opcji co wymieniłeś? Słyszałem o zaworku za pompą że pomaga i fakt że zalany pod korek odpali po nocy fakt nie od strzała ale zakreci 2 s i chodzi