Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapytam przy okazji, posiada ktoś własną hydraulikę przy wozie paszowym? Jak to wygląda, w którym miejscu jest pompa hydrauliczna? Przy nowym mogłem wziąć za 4,5k netto, ale wtedy było mi nie po drodze, a teraz z chęcią bym dołożył i zastanawiam się czy kontaktować się z producentem czy pokombinować na własną rękę

Opublikowano (edytowane)

U mnie plony jako takie, kuku bedę miał , siana 2 maja- średnia, siana 15 maja jest piękna na okolice SUBITO+ inne odmiany(mieszam) ponownie nie zawiodło ma 3 metry mimo suszy. Krów zacieliłem 8 na 10 ale od listopada nie zarobiłem ani grosika. Kupiłem Krowy Dunki, przywiozłem z nimi do stada wirusa BRSV, czyli kaszel na potęge, 10 krów dostało goraczki, dwie padły, później ronienia 4 ,obowiązkowo szczepionki na brsv całę stado poszło , krowa w szambie, 1 do 2 strzyków miesiecznie urwanych lub uszkodzonych co wcześniej sie nie zdażało, później gronkowiec złocisty u kilku krów jednoczesnie. Następnie badałem całe stado na BVD , IBR i gorączke Q, 3 krowy z najlepszych musiałęm sprzedać bo nosicielki. Kilka poszło jałowych i...... zrobiło sie 12 stanowisk pustych. Kupiłem pierwiastki z niemiec sztuk  9 po 8400zł.  i od sąsiada 3 sztuki po 5 tysi. Nie umiały jesć sianokiszonki z beli bo przyzwyczajone były do TMR-u, znowu problem, wiec kupiłem paszowóz za 80 tys. W końcu mleko leci. Odrabiamy straty, po 2 tygodniach mam rekord wydajnosći 25litrów dziennie od sztuki srednio a najlepsze przekracza 40 dziennie. Zaczęłem wypuszczać na łąki, mocznik w mleku niespodziewanie przekroczył 300 i kilka zapalen. Psujace sie maszyny takie jak McHale Pottinger samasz na gwaracji, masakra ,  kto przebije???

Edytowane przez marcinffff
  • Sad 3
Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Kiedy siana była? Na początku czy na końcu kwietnia? A kolby wykształcone? Cholernie złośliwa pogoda w tym roku😡

Końcem kwietnia 

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Pod kosę to jak w sam raz bo sieczkarnia to tam roboty nie będzie miała.

Co masz na myśli? 

1 godzinę temu, krzysieek napisał:

Na a ja myślałem że u mnie tragicznie. Tu są jakieś kolby, bo żadnej nie widzę? 

Są.  W tej odmianie wysoko zawieszone. Prawie każda powyżej mojej głowy, a mam 180 cm. 

Średnio na polu każda roślina ma po 1 kolbie o długości 25-30 ziaren i kolby od 14 do 18 ziaren w obwodzie. 

20180812_190231.jpg

20180815_073633.jpg

Opublikowano

Ja chyba że dwie lodki młóta kupię bo kukurydza nie wygląda tragicznie, ale zapewne jak się zacznie kosić to będzie gorzej niż się wydaje. U mnie juz kolby wiszą czubkami do dolu

Opublikowano

Wysłodki do tmr dodaję. 1/3 wysłotek 2/3 kukurydzy do tego sianokiszonka. Krowy na tym super doją. 

Jak narazie dobiłem do 8000l średnio z obory. Jeszcze dojdzie  rekordzistka i kilka lepszych i może 8300 będzie w tym roku 

Opublikowano
Chłopaki pytanko odnośnie mierników mleka tru-test coś jak mają w federacji,ma ktoś takie może?warto kupić używki ?ciekawe jak z dokładnością bo federacyjne przeglądy mają co rok czy dwa lata,mam dostęp do takich po 130zl i z dostępnymi częściami ale nie wiem czy warto
Opublikowano

Apropo Sprzedawał ktoś z was qq na pniu? Jak to liczyć żeby coś zarobić, ale też nie przegiąć? Cenią się różnie w okolicy, liczyc wg ilości/wielkości? rosomak u mnie 2,5-3m, legion, Touran, sudrix poszły na 3,5m kolby wszędzie niezłe

Opublikowano
w tym roku różnie u ludzi z qq ,ja np będę miał niezłą ale jak się jeździ to tragiczne ludzie mają,ktoś może kupić,wystaw i spróbuj,policz ile zainwestowałeś ale takie minimum to chyba 3,5-4tys tak żeby choć wyjść na swoje