Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj brali ode mnie folię  po pryzmach , balotach , worki big bagi po nawozach , tylko siatki to nie chcieli. Mówili ,że po pryzmach to nie każdy chce już brać , ale oni jeszcze biorą. Więc coś jeszcze jednak idzie.

Opublikowano

Witam planuję za rok może dwa dobudować do obory wiatę do krów. Zastanawiam się czy wolnostanowiskowa czy uwięziowa. Na wolnostanowiskowej będą legowiska.Pierwszy pod oborą, drugi i trzeci na środku między nimi 3m  ganek do chodzenia i za tym stół paszowy. Dojenie w starej oborze wejście na środku wyjście obok stanowisk gdzie będą dojone krowy. Przy dojeniu zamontowane zatrzaski i zadawanie paszy treściwej. Za oborą jest szambo które będzie wzmocnione betonem i zbrojeniem. Będzie wszystko na betonie. Zgarnianie będzie dwa lub raz dziennie na płytę obornicką która jest 30m od obory. Ma to sens..Po żniwach będzie architekt,wtedy wyśle cały projekt. Może uda się zmieścić w 250tyś. Konstrukcja stalowa i na to płyta obornicka i świetliki 

szerokość 16m długość 25m 

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek5M napisał:

Stosował ktoś zamgławiane w oborze? 

Od roku przymierzam się do tego ale nie mam gdzie podejrzeć. Próbowałem najmniejsze dysze puścić na wentylatory ale jednak krople są za duże i robi się za bardzo mokro. Kontaktowałem się w sprawie dysz zamglawiajacych ale nie wiem ile kupić i w jakich odstępach zamontować, czy nad krowami, czy przy wentylatorach. Ostatnio pojawił się też kolejny problem, a mianowicie  z powodu suszy spadek ciśnienia w wodociągu i będzie d*pa z zamgławiania

Opublikowano

są tylko plany. Jak będzie mało paszy to dopiero za 2 lata będzie budowa 

Bo teraz trzeba latać taczką 1400kg. Oborniki widełkami na środek i turem zabieranie. Czy pomysł się sprawdzi ? 

Jest pracownik,ale wiadomo przyjdzie dzień że go nie ma, a bracia nie są chętni do takiej roboty. Jak trzeba to robią,ale wole w przyszłości większość sam ogarnąć niż czekać czy ktoś przyjdzie czy nie 

I chce poprawić jakoś mleka żeby przenieść się gdzieś do innej mleczarni, bo teraz płacą 1.1zł i do tego jeszcze nie ma kasy na koncie a dzisiaj 17 już jest :( 

Widziałem taką oborę u znajomego i widać że się sprawdza. 

Opublikowano

Mam 7 jałówek na luzie i byki super sprawa.Raz na jakiś czas wrzucę balota i spokój. Obornik raz na miesiąc albo 2. 

Tylko najgorsze to te rogi dopiero teraz zaczniemy wypalać

Wiem że są takie gumki uciskowe mało skuteczne,ale jakbym regularnie zakładam tym są zwalają to myślę że większość się uda zrobić 

Bo na początku chciałem uwięziówke,ale dwa razy ręcznie wywalać obornik i ścielić to stwierdziłem że lepiej na luz 

To są tylko plany,ale czy warto takie coś robić. Bo niektóry stwierdzą że lepiej osobno budynek zrobić 

Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

Tylko najgorsze to te rogi dopiero teraz zaczniemy wypalać

Wiem że są takie gumki uciskowe mało skuteczne,ale jakbym regularnie zakładam tym są zwalają to myślę że większość się uda zrobić 

Nie myślałeś o usunięciu przez lekarza ze znieczuleniem?

Opublikowano (edytowane)

niedziała mi pulsator hp od konwiowki  lepiej dac napodmiane i wziasc po regeneneracji czy kupic nowy za 300 zł  orginał chyba koło 700 stowek  ?

Edytowane przez jarecki
bład literowki
Opublikowano

Fani gumek to niech sobie je na fiuty pozakładają nie na rogi. Rogi można szybko linką obciąć. Najlepiej jak krowa jest jeszcze niezacielona i w okresie, gdy nie ma much. Rogi wypalać małym.

Co do pulsatora to polecam kupić na próbę pneumatyczny. 180 zł plus adapterna bańkę za ok 60 zł. Na razie jedyny minus to krócic w adapterze pod złym kątem przez co wąż podciśnienia słabo się trzyma.

Opublikowano

mechaniczny hp pulsator siadał powoli wiec mogłem zaaregowac  czego niezrobiłem pneumatyczny boje się zmiany  tamten był dobry pare lat a pneumatyczny w czym poprawi sie moj komfort ? badz komfort wymienia ?

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

a karencja ? Jeden wet to nawet nie chce o tym słyszeć. 

, podajesz vetaxyl i Żadnej karencji niema -jeśli nie masz poskromu, jeśli masz tnie się bez mniej krwi jest

zobacz u mnie w galerii ile da sie za jedno popołudnie rogów ciachnąć i żaden wet nie jest do tego potrzebny

A gumki to tak jak napisał @Thomas2135 zakładać sobie na jajca zobaczycie jaka to przyjemność

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

u mie wet. po obcietych rogach wkładał zapałki  w dziury gdzie krew leciał a na rogi okrecił bendarzem elastycznym  ale mozna sznurkiem scisnac  zawsze miej krwi .

da mi włożenie wykałaczek wystarcza

Opublikowano
8 godzin temu, Xawier napisał:

http://michmet.pl/kategoria/196-szufla-180cm-objetosciowa-do-wozka-widloego.html

mam maszt od widlaka na tył ciągnika i myślę coś takiego kupić żeby i przywieźć kukurydzy i do wożenia obornika i moje pytanie czy ktoś z was coś takiego oraktykyje i czy to się sprawdzi? macie jakieś opinie?

szufla jest raczej na stałe jak widać a jak masz tura z euro i jakiś osprzęt to chyba lepiej euroramke do  masztu wziąć , chyba że się umywa parametrami do tego z ogłoszenia 

Dnia 16.06.2018 o 22:27, Tomek5M napisał:

Stosował ktoś zamgławiane w oborze? 

a kilka dysz wirowych od opryskiwacza i konkretniejsze ciśnienie zasilania zimną wodą sieciową (np z małej mjki ciśnieniowej)zrobiłoby robote?

Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

a rogow  nieokrecałes tzn. jak scisniesz tak jak bys pęto zakładał tylko cienke  bo tam sa żyłki z krwia i troche odcinaja ?

nic nie robiłem jedynie jak mocno krew szukała to wykałaczka

Opublikowano
12 godzin temu, slawek74 napisał:

a może chodzi o zraszanie bo zamgławianie to forma oprysku i dezynfekcji ?

Chodzi o zbicie temperatury

7 godzin temu, konteno napisał:

a kilka dysz wirowych od opryskiwacza i konkretniejsze ciśnienie zasilania zimną wodą sieciową (np z małej mjki ciśnieniowej)zrobiłoby robote?

Wiadomo ze to nie działało by cały czas ale w południe w największe upały. Nie mam pojęcia, nie spotkałem się jeszcze z takim czymś dlatego pytam o opinie :)