Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Jest patent z węży strażackich można zrobić "worki" za free 3-4lata wytrzymuje. Nie wiem ile kosztują specjalne do pryzm, ale dłużej pewnie też nie wytrzymają

Worki do pryzm są z takiego samego materiału co siatki. U mnie siatki mam już ponad 10 lat i jeszcze zero śladów użytkowania, żadnych dziur itp. 

Worki są też wytrzymałe, mamy je od 6 lat i nic nie widać żeby miały się rozlecieć. Znajomy ma jeszcze dłużej i też sobie chwali

Edytowane przez jacekkombajnista
Opublikowano
Dnia 12.05.2018 o 20:30, Primula94 napisał:

Nawet jak nie ma zepsutej są mikotoksyny. Chyba w Holandii pobadano kiszonki z silosów i nawet te co nie miały nic zepsucia, pleśni, miały te mikotoksyny , więc trochę pedro nie masz z tym racji :) 

Dokładnie tak jak mówisz :-) u mnie z pryzma nic się nie dzieje, zero pleśni i grzania się. Robili dla mnie wyniki na mykotoksyny i okazało się że są dwa rodzaje w pryzmie. Jak widać deszczowa jesień zrobiła swoje. 

Opublikowano

Jakie granulki? Jutro dojedzie Finish 26PA. Zobaczymy czy się sprawdzi. 

Opublikowano
23 godziny temu, kr9292 napisał:

Gdzie go kupujesz?

Nazwę trochę pokręciłem Starbind 311 producent agrimex kupuje to w nutrimix u Pana Gnatowskego cena 9,5zl/kg dawka 20g/sztuka

21 minut temu, leszek1000 napisał:

Macie jakieś dobre preparaty na muchy. Stosowałem apacz i boss i muchy sobie nic z tego nie robią. 20% może padło. Jak narazie najlepsze granulki. 

Opublikowano

Muchostop u mnie najlepszy. Białe denka od  wiaderka odciete skropić wodą posypać i w miarę możliwości spryskiwaczem w ciągu dnia psiknac woda wtedy lepiej jedzą. Jak zjedzą to umyć i od nowa

Opublikowano

Ten co zamówiłem to ma feromon wabiący. W starej oborze to duże lepy na rolce bros i kerbl się sprawdzają.

Opublikowano

Taa. Na krowach nie ma, ale w samych budynkach, kojcach, myjni to opór i czymś trzeba zwalczać.

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtazz napisał:

Finish dobrze dziala ale krotko ogolnie co 2 tygodnietrzeba powtarzac

U mnie bardzo dobrze się sprawdza z tamyego roku jak było pryskane to nawet zdychaly teraz poprawiłem i jest spokój. A much jest bardzo dużo bo pryzma z obornikiem jest blisko budynku. 

Opublikowano
4 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Taa. Na krowach nie ma, ale w samych budynkach, kojcach, myjni to opór i czymś trzeba zwalczać.

Haha mowie Ci ze w budynkach nie ma

Opublikowano
9 godzin temu, leszek1000 napisał:

Macie jakieś dobre preparaty na muchy. Stosowałem apacz i boss i muchy sobie nic z tego nie robią. 20% może padło. Jak narazie najlepsze granulki. 

My pryskamy środkiem na stonke I do tego szklanka cukru I w opryskiwacz reczny I pryskam po ścianach I konstrukcji . Dziala bardzo dobrze muchy leca do słodkiego ale po tym sobie dlugo nie polataja

Opublikowano

U nas jest dobra wentylacja pasza swierza obora bielona dwa razy na rok kojce porodowe odkarzane po każdym cielaku i temat much jest marginesem. Zaś w pomieszczeniu gdzie zbiornik jest jakoś ich więcej widać ciągną do resztek mleka 

Opublikowano

U mnie w końcu trochę zrosiło. Nic jeszcze nie pryskane. Trawy póżne i do kłosowania im daleko. Oby trochę deszcz im pomógł, bo za 10 dni ostatecznie muszę skosić. Sąsiedzi kupkówkę już zbierają. Pasza się skończyła, to i tak wcześniej niż zwykle. Od jednego wzięliśmy dla jałówek belę, to paszowóz po schowaniu wszystkich przeciwnoży pół godziny mordował i ciągnik zgasł. Jak się tnie trawę metrowej długości, to takie efekty są:22_stuck_out_tongue_winking_eye: Pierwszy i ostatni raz taki inters. Lepiej słomę ciąć niż to g***o.

Opublikowano

Porosiło? Jechałem o 15:30 zza Zambrowa przez Łomżę, Nowogród to padało bez przerwy, lało miejscami. Porosiło to u mnie pół godziny lekkiego deszczu i przemiękło na 2 cm. Na podlasiu to woda koleinami płynęła.

Opublikowano
9 godzin temu, przezuwaczka napisał:

U mnie w końcu trochę zrosiło. Nic jeszcze nie pryskane. Trawy póżne i do kłosowania im daleko. Oby trochę deszcz im pomógł, bo za 10 dni ostatecznie muszę skosić. Sąsiedzi kupkówkę już zbierają. Pasza się skończyła, to i tak wcześniej niż zwykle. Od jednego wzięliśmy dla jałówek belę, to paszowóz po schowaniu wszystkich przeciwnoży pół godziny mordował i ciągnik zgasł. Jak się tnie trawę metrowej długości, to takie efekty są:22_stuck_out_tongue_winking_eye: Pierwszy i ostatni raz taki inters. Lepiej słomę ciąć niż to g***o.

To ile ten ciągnik ma mocy?