Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie Sławciu kiedyś tak miała jak modernizowalem oborę i beton z gruchy poszedł a na wieczór krowa która przy tym stała cały lep i szyja spuchnięta, aż takie guzy były, rano przeszło ale potem weta pytałem to mówił żeby wapno podawać wtedy 

Opublikowano

Sławek nie 😱 Ale wygląda jak reakcja uczuleniowa. steryd dostała? 

Masa śliny? bo sie dusi....

chiba, że ja nafaszerowałeś czymś 😁 

Opublikowano

w południę rozdałem tmr i wyszliśmy z obory okolo17 30 oczy zapuchniete wet dał poradę online 😀 miałem wapno w butli i penfin zaplikowałem po 1.5h wyraźna poprawa do tego byla przestraszona bo słabo widziała

bez sterydy 6miesięcy cielna

Opublikowano
slawek74 napisał:

Paulina czy dostała u Ciebie krowa uczulenia żeby jej oczy zapuchły i miała skośne jak u chińczyka morda też opuchnięta i masa śliny z pyska?

Ja miałem. Sterydy i masa leków tylko przedłużyły agonię. Tylko, że u mnie jeszcze doszła opuchnięta szyja.

Opublikowano (edytowane)

Co powiecie o takiej pełnoporcjówce jak na foto? Warta jest 1330zl tona luz?

20210207_121117.jpg

Jeszcze jedno czy jakaś firma produkuje taką pasze żeby soja/rzepak były na pierwszych miejscach?

Edytowane przez Pawel29
Dopiska
Opublikowano (edytowane)

Robił ktoś z was sondę taką jak na tym filmie? To prawda że wężyk powinien mieć długość do ostatniego żebra? Kiedyś sondowalem cielę sondą orginalną ale nie za bardzo mi się podobała. https://youtu.be/Lq7aOIQBCxk

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 godzin temu, michalcium napisał:

@Paulina1985 widziałaś nowy film sneli o odpajaniu cieląt? Spodobały mi się te jego zabawki🤪

niieeee, podrzuć jakiegoś linka

a dobra Coloquick 😁  Dwa lata temu też się tym podniecilam, ale moim zdaniem to przerost formy nad treścią. jak zobaczysz cenę za te wszystkie gadżety to ochłoniesz ;) ale ogólnie ciekawe :)

Opublikowano (edytowane)

@michalcium na olx coloquick jest za 15,5tys to przesada totalna 

Edytowane przez krzykos
Opublikowano

@michalcium yyyy, ze jakie stado? 😂😂😂😂 kurna, moich woreczkow z Ikei chyba nie widzialeś  !!!😂

Opublikowano (edytowane)

taki od kilku Brixów do max 40 Brixów z jedną skalą wystarczy.

Siare bedziesz miał od 20- 32 Brixów , a jak byś chcial badac odpojenie siarą z osocza krwi cieląt to sa mniejsze ilosci (7-13Brixow), wiec musisz miwc taka rozpietosc skali. Przy skali 50 brixow nie bedziesz widział dobrze kreseczek. Chyba sklep Alty ma. Ja mam.firmy ATC chyba.

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

@krzykos ja myślę, że trzeba dorzucić stówkę, kupić refraktometr i miec z głowy. Kerbl ma super produkty, ale te siaromierze to przeżytek.

Opublikowano

To muszę zamówić, w Alcie widziałem że mają. Jak najlepiej rozmrażać siarę by jej nie popsuć a w miarę szybko rozmrozić? 

Opublikowano (edytowane)

W temperaturze około 45 stopni, im wiecej tym wieksze ryzyko zniszczenia siary. 

Refraktometry tez na allegro sprzedają, ale ja wolalam u swojego lekarza zamowic zeby na pewno byl taki jak ma być 😆 w Alcie widzialam. cena nie jest tam jakaś okropna, a przy braniu nasienia pewnie i jakies rabaty dają. Z ta firmą nigdy nie wspolpracowalismy oprocz kuona workow na siarę.

@krzykos najwazniejsza jest powierzchnia rozmrażania, wtedy w nizszej temperaturze szybciej sie rozmrozi. gdzies tam wstawialam moje worki z Ikei, maja 6litrow a ja wlewam 2 litry, fajnie plasko sie zamraża i odmrozenie jest szybsze.

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, na allegro jest tego pełno tylko który będzie odpowiedni to będzie trzeba trochę posiedzieć by sprawdzić 🤔

Edytowane przez krzykos
Opublikowano

zadna technologia :) woda z kranu, termometr z sondą z LeroyMerlin  czasem (ale niekoniecznie) zeby nie byla za goraca woda i tyle. dolewam co jakiś czaa goracej i sie rozmraża. Jak w woreczku odmarznie to przelewam do wiaderka i wiaderko ze smoczkiem wsadzam do wody i sie grzeje.