Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Jak ojciec zaczął o 7 rano tak skończyłem i 21. A jeszcze następnego dnia rano kosił. 

Lucerna ma niski poziom cukru. Więc ci zaniża.

Tutaj masz badania które wskazują ile poziom cukru obniżyli przy zwiększeniu azotu.

https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-13379113-19b3-468b-9e58-6e7a2dbe81b0

A tutaj poziom cukru w lucernie w zależności od dnia

https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-5fec6b2e-f71a-4b4c-83d9-fe67ff0a81c2/c/21-36.pdf

W skrócie to zależy jak jest ciepło i jak słonecznie.

Najlepiej kosić w słoneczny dzień o 18

najgorzej w zachmurzony dzień po ciepłej nocy. 

U mnie 4.88% w kg suchej masy

Ciężko znaleźć złoty środek a jeszcze jak zbiór usługą to i tak się przesuwa.. 

Opublikowano
3 godziny temu, michalcium napisał(a):

@radekz200 widział jakie mrozy nadają? -24 za 10 dni toć jonder mi się zesra przy takim mrozie 🙆😂

Dobry ale naprawdę dobry aku mu kup 🙋‍♂️ ja zmieniłem aku w jd i inny traktor a na duże mrozy mam grzałkę w bloku ...🙋‍♂️

4 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Musi brać coś dobrego bo on widzę taki stan cały czas ma 🤭😂

I nie da namiaru na dilera 🤭🙋‍♂️🤣

Opublikowano
jarecki napisał:

najpierw trzeba sprawdzić akumulator bo nieraz wystarczy doładować prawidłowo 

czasami rozrusznik jest do dupy bierze masę prądu a i tak będzie miał ciężko palić

Opublikowano

Zacząć trzeba od najprostszych i najtańszych rzeczy typu klemy, przewody i wyłącznik masy. Jak tu jest wszystko ok to szukamy dalej przyczyny.

Mi ciągnik przy -3 ledwie kręcił bo wyłącznik masy miał słabe przejście temat ogarnięty i przy - 12 w tym roku nie było problemy cyk i chodził bez grzania bloku i bez świec 

Opublikowano

najpierw pomiar akumulatora zwykłym woltomierzem , można też gruszką do pomiaru gęstosci elektrolitu zmierzyć lub nawet trzeba , bo może  być 12,6 v a akumulator w połowie rozładowany i dlatego test gruszką , gruszka to koszt 10 zł , i oczywiscie pomiar ładowania to podstawy .

Opublikowano (edytowane)

Miałem w jd aku 140ah i 950 rozruchu i jak przy zerze gorzej palił zmienione na 175ah i 1300 rozruchowego i pali jak wściekły jd potrzebuje dobrego pier..nięcia 

A dureń żaży żarówę 🤦

Edytowane przez slawek74
  • Haha 1
Opublikowano

Znajomy ma case 100-120km od nowości chyba 3 lata to z paleniem jest dramat poniżej -7 to plandeka nagrzewnica i nie ma innej możliwości, na gwarancji sprawdzali świece wtryski i nic 

Miał ktoś taki problem z cielętami przeważnie od 3-4 tygodnia zaczyna słabiej pić, lekka biegunka, drętwienie mięśni, zanika odruch ssania "po palcu" lub sondą wypije ale co raz bardziej drętwieje i go skręca aż w ogóle przestaje pić lub przełykać i się zaleje, około tygodnia to trwa. Kroplówki antybiotyk nic nie pomógł przez święta nie było jak dać krwi do badania. Myślę że to i krowy by było trzeba sprawdzić neosporoza? 

Opublikowano
30 minut temu, mr1997 napisał(a):

U mnie wet brał kiedys poroniony płód i gdzieś wysyłał do badania

Ale dowiedziałeś się czy coś było nie tak z tym płodem czy z krową?

Opublikowano
4 godziny temu, Matmen napisał(a):

Miał ktoś taki problem z cielętami przeważnie od 3-4 tygodnia zaczyna słabiej pić, lekka biegunka, drętwienie mięśni, zanika odruch ssania "po palcu" lub sondą wypije ale co raz bardziej drętwieje i go skręca aż w ogóle przestaje pić lub przełykać i się zaleje, około tygodnia to trwa. Kroplówki antybiotyk nic nie pomógł przez święta nie było jak dać krwi do badania. Myślę że to i krowy by było trzeba sprawdzić neosporoza? 

Wg mnie to na szczęście tylko błędy żywieniowe, problemy z pasza. Nie choroby. Weź zbadaj krew od cieląt na podstawowe zaleganie poporodowe krowy. Wapń glukoza magnez., bardzo możliwy brak selenu. Jak karmisz, czym poisz?

Opublikowano

Kiedyś no jakieś 6-7 lat temu miałem u dwóch  sztuk brak selenu (zanik istoty białej mięśni chyba tak to się fachowo zwało) ostatnio kilka lat na prawdę można by powiedzieć że bez upadków 2-3procent nie więcej. Żywienie standardowo Siara i minimum tydzień pełne mleko , później srayfo niebieskie , woda i suchy tmr

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

istota biala to raczej w CUN. musialo to sie jakos inaczej nazywac, jesli dotyczylo miesni.

Możliwe. Google mówi że to choroba białych mięśni (dystrofia mięśni)