Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brat sprzedaje cielaki po 1300 zł, takie 2-3 tygodniowe. Jeszcze na życzenie klienta mogę zaszczepić cielaka, przeciwko chorobom płucym. To tego dostaje informaje, czym szczepione były krowy, przed porodem. To chyba odpowiednia cena. 

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Brat sprzedaje cielaki po 1300 zł, takie 2-3 tygodniowe. Jeszcze na życzenie klienta mogę zaszczepić cielaka, przeciwko chorobom płucym. To tego dostaje informaje, czym szczepione były krowy, przed porodem. To chyba odpowiednia cena. 

Czym szczepi od płuc?

Opublikowano

mam pytanie, a mianowicie pasze treściwą przygotowywuje mi mobilna mieszalnia i wsupują mi do silosu przez zmijkę ale chciałbym zmienić sobie silos na większy i wtedy musieliby już wsypywać poprzez wydmuch ponieważ żmijka już by pewnie nie dosięgła i zastanawiam się czy wtedy przypadkiem nie dochodziło by do czegoś takiego że lżejsze komponenty np. rzepakowa nie lądowałaby po brzegach a w środku to co cięższe czy poprostu wszystko by było ok tylko ja coś tam sobie wymyślam🙂

Opublikowano
4 minuty temu, michalcium napisał(a):

@radekz200 wysłodki po pobraniu 2 tirów spisują się legancko oby tak do końca 

IMG_20251213_141833_056.jpg

eee tam znajomy kupuje wysłodki wyrzuca na kupe przykrywa podarta folia która przyciśnie dwoma drągami i tak daje 😛 po tygodniu wszystko spleśniałe, ale mimo wszystko twierdzi że to mlekopędne, a jak mu sugerowałem zrobić w rekaw to stwierdził że za duże koszta 

Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

Na dzisiejsze czasy bardzo dobra cena dla obu stron chyba. 

Opublikowano

Jakbywcie ocenili poszczególne rasy.

Przykladowo 

Angus dobre przyrosty odnośnie tego co zjada

Bbb nie osiąga dużych gabarytów i ale w zamian za to szybko przyrasta na wadze

Charolaise małe to i nie rośnie. 

Simental bez szału.

Hf moze i urośnie ale tez duzo zje.

Opublikowano
6 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Jakbywcie ocenili poszczególne rasy.

Przykladowo 

Angus dobre przyrosty odnośnie tego co zjada

Bbb nie osiąga dużych gabarytów i ale w zamian za to szybko przyrasta na wadze

Charolaise małe to i nie rośnie. 

Simental bez szału.

Hf moze i urośnie ale tez duzo zje.

Ja nwm czego ty szukasz na tym forum. Jakiegoś złotego przepisu żeby byki w rok ci rosły po 900 kg ? Ile ty wogle masz lat od tego trzeba zacząć bo na dorosłego to ty nie piszesz 😂

• Like 5
Opublikowano
24 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Ja nwm czego ty szukasz na tym forum. Jakiegoś złotego przepisu żeby byki w rok ci rosły po 900 kg ? Ile ty wogle masz lat od tego trzeba zacząć bo na dorosłego to ty nie piszesz 😂

Po prostu chce porównać swoje doświadczenia w hodowli z innymi. Ewentualnie jakieś rady niecodzienne.

Na co zwrócić szczególną uwagę. Poczytać bo tutaj duzo wiedzy mozna zdobyc

Opublikowano

limuseme jest fajny. osiagnie 900, a 800 bardzzo szybko. dobre wybicie, dobrze placa. simental a mamki tez dobry, duzo mleka. Charlolaise na mamko sie nie nadaje, ale do krzyzowania juz tak, ma ladne wybicie. jest jeszcze angus, ale one powinny szybciej isc na uboj. czerwona dunska fajna ale cesarki, slaba do porodow. pewnie ktos doda jeszcze wiecej.

Opublikowano
14 godzin temu, michalcium napisał(a):

@radekz200 wysłodki po pobraniu 2 tirów spisują się legancko oby tak do końca 

IMG_20251213_141833_056.jpg

Fajnie bo czysto od spodu. U mnie by to się mogło sprawdzić na mokrym terenie. Kiszonki też tak robisz? Nie ma problemów z wybieraniem? Bo mam wątpliwości 

Opublikowano

Tylko wysłodka w rękaw. Wybior idzie bardzo fajnie to co widać na zdjeciu to akurat po odcięciu paska folii łapie łyżkokrokodylem raz prawa raz lewą strona delikatnie podgarniam łopatą i następne. Ogarnięcie łopatą z folii idzie bardzo lekko bo na ziemi były zwykle powgniatane w grunt i albo dokładnie ogarnąć z zanieczyszczeniem albo zostawały.

Opublikowano
lukasz_1994 napisał:

mam pytanie, a mianowicie pasze treściwą przygotowywuje mi mobilna mieszalnia i wsupują mi do silosu przez zmijkę ale chciałbym zmienić sobie silos na większy i wtedy musieliby już wsypywać poprzez wydmuch ponieważ żmijka już by pewnie nie dosięgła i zastanawiam się czy wtedy przypadkiem nie dochodziło by do czegoś takiego że lżejsze komponenty np. rzepakowa nie lądowałaby po brzegach a w środku to co cięższe czy poprostu wszystko by było ok tylko ja coś tam sobie wymyślam🙂

Raczej wymyślasz, przecież beczka jak przywozi paszę to też wdmuchuje

pawelmf napisał:

Widzieliście na tik toku jak Francuzi protestują 

Widzielim i co? Podjarany? Pewnie zaraz powiesz, że i u nas tak to powinno wyglądać, tylko jakoś z tych co tak gadają, niema odważnego aby wyjechać, tam w większości grupy producenckie itp, jakby pojedyńczy rolnik tak wyjechał to przy pierwszych problemach każdy odwróci głowę i powie, że to nie jego problem

Opublikowano

widzialem filmiki. moze to przyniesie jakis skutek, u nas przynjamniej odpuscili ugorowanie i te restrykcyjny zmianowanie i dywersyfikacje. moze gdyby strajk byl ogolnoeuropejski bylo by bardziej naciskowo?! cos wywalcza, na pewno. mercosuru nie zablokuja, za duza kase zweszyl8 niemcy. jestem ciekawy, jak bedzie wygladala polityka mlekowa po umowie z ameryka?! widizalem fajny filmik, jak oni bydlo miesne trzymaja i karmis. ferma ogromna, wszystko pod chmurka, wzdluz ploty jedzie paszowoz. argentyna z tego co wiem to potentat wolowy.