Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pawelmf napisał:

10 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Może za słabo  ubite ? Kwas masłowy jest podwyszony innej możliwości nie ma. Do tego Frakcja amoniaku jest wysoka. Napisz jeszcze z czym się borykasz, bo nie doprecyzowałeś.  

Leszek brak ruji a czasami są tak bardzo słabej widoczne. 

Dziś mam już resztę wyników

Poz 17 . Z zbiornika ogólnego . 

Screenshot_20251205-100138.Chrome.png

badanie paszy to jedno, a badanie juz samych krow to drugie. jest problem, trzeba go szukac w paszy, ale w badaniu juz samej krowy dowiesz sie jak reaguje dane zwierze / stadi na konkretna karme. to nie sa drogie badania, a na prawde warto

• Like 1
Opublikowano

55cm. Trzymam od 6-8msc do wycielenia

SamaPrawda napisał:

danielhaker napisał:

MKrajes napisał:

Ma ktoś u jałówek drabiny zatrzaskowe? Jakie firmy i jak się sprawdzają ?

Ja mam ze Spindera. Jestem zadowolony

Można gdzieś dokupić sprężyny do nich? kupiłem używki i oaru brakuje, przez co rurki same sie nie otwierają

Też kupiłem używki, ale moje nie mają sprężyn. Rurki grawitacyjnie same wracają

Opublikowano
14 godzin temu, MKrajes napisał(a):

To zbadaj krew i będzie czarno na białym czy wina rozwalonej wątroby. Koszt kilka zł a po co wróżyć z fusów 

Obora uwięziowa ? Jeśli tak to Wróblewski tam przy łańcuchowym można kombinować we wszystkie strony 

No bo płyta obornikowa nie idzie prosto względem rynsztoku. Około 20 metrów w prawa stronę zaczyna się płyta obornikowa

Chociaż na mala liczbę sztuk to nwm czy jest sens moze jest jakieś urządzenie które by zbierało ten obornik od zwierzęta podpowie ktos nie mowie tu o robocie. 

Opublikowano

Końcówki strzykawek luer z Amazona. Lub

Wklej w google

Igła dozująca, plastikowa igła do dozowania klejów, uszczelniaczy i past, różne rozmiary, cena za paczkę 10 sztuk

Opublikowano (edytowane)

W tym roku mam baloty z lucerny w czystym siewie. Pasze treściwe to mieszanka zbóż, soja rzepak, witaminy+ drożdże. Czy lucerna jest w stanie zastąpić rzepak ? W sensie obcinam rzepak o połowę z dawki  

Edytowane przez tomislawwitow
Opublikowano (edytowane)

Nie dużą wydajność mam i białko teraz  3,50 tłuszcz 4,65 i mocznik 160. Żeby nie przesadzić. U mnie optymalny mocznik to 200, dalej już zaczynają się problemy 

Edytowane przez tomislawwitow
Opublikowano

To masz za mały mocznik. U mnie na pryzmie mocznik sie trzymal 220-230 a ostatnie dwa odbiory mleka 180-160 i bądź tu mądry. Spadło pobranie tmr również. Dorzuciłem buforu i slomy wiecej bo bialko 3.75 a tluszcz 4.2

Opublikowano (edytowane)

To masz ładne parametry, a jak ci wyszła ta kiszonka z kuku, ile ma suchej masy ?? 

4 godziny temu, tomislawwitow napisał(a):

Nie dużą wydajność mam i białko teraz  3,50 tłuszcz 4,65 i mocznik 160. Żeby nie przesadzić. U mnie optymalny mocznik to 200, dalej już zaczynają się problemy 

Najlepiej badaj sobie mocznik co tydzień, chyba że nie masz możliwości. Cieżko przewidzieć na ile ci wzrośnie mocznik, nawet nie wiemy ile te baloty mają białka. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
danielhaker napisał:

55cm. Trzymam od 6-8msc do wycielenia

SamaPrawda napisał:

danielhaker napisał:

MKrajes napisał:

Ja mam ze Spindera. Jestem zadowolony

Można gdzieś dokupić sprężyny do nich? kupiłem używki i oaru brakuje, przez co rurki same sie nie otwierają

Też kupiłem używki, ale moje nie mają sprężyn. Rurki grawitacyjnie same wracają

Może inna wersja, u mnie nie chcą wracać, może jak bydło zacznie chodzić to rozrusza to trochę

Opublikowano
47 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

To masz za mały mocznik. U mnie na pryzmie mocznik sie trzymal 220-230 a ostatnie dwa odbiory mleka 180-160 i bądź tu mądry. Spadło pobranie tmr również. Dorzuciłem buforu i slomy wiecej bo bialko 3.75 a tluszcz 4.2

Ja nic nie daje a tłuszcz 4,8 bi 3,7😛

• Like 1
Opublikowano

Wstawiałem kiedyś wyniki kiszonek, powychodziły pieknie w tym roku. No ładne parametry to i cena mleka lepsza. Zrobilem u siebie lekka korektę bo cos niedojadaja i mocznik spadl teraz poczekać z tydzien zobaczyc co wyjdzie

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Wstawiałem kiedyś wyniki kiszonek, powychodziły pieknie w tym roku. No ładne parametry to i cena mleka lepsza. Zrobilem u siebie lekka korektę bo cos niedojadaja i mocznik spadl teraz poczekać z tydzien zobaczyc co wyjdzie

U mnie podobnie, pryzma otwarta po miesiącu może przez to mniejsza strawność mocznik na razie 180 a był 140 jak zacząłem skarmiac.