Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po długim czasie i braku chęci człowiek wkoncu wzial sie za porządne mycie hali 😁 ciepła woda robi robotę przy myciu 

Najlepiej to jak krowy wchodzą na nowy budynek i roboty to najszybciej sie przyzwyczaja a jak sie zmienia w starym system udoju to juz ciężej. Kolega leliego wstawił to pol roku chory chodzil 🤣 teraz mówi ze jest ok, 4 dni spokoju 2 dni wstawania o 2 w nocy bo coś ale ogólnie mowi ze duzy plus

20251204_105909.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 3.12.2025 o 07:45, ChiquitaB napisał(a):

Utrzymuje ktos jalowki na rusztach? Ewentualnie mniejsze na gumowych nakladkach? Dobudowa miała iść na głębokiej sciolce ale coraz bardziej mysle o rusztach ale czy to sie sprawdza 

Teraz budujemy na jałówki, znaczy no na bydlo 6msc-24msc i poszły tylko ruszta. Co prawda jeszcze nie w użytku ale z tego co czytałem, pytałem, dzwoniłem to rzeczywiście nic się nie dzieje. Jak będzie, zobaczymy.

W dniu 3.12.2025 o 09:36, RusiL napisał(a):

@KoneserOporu@ChiquitaB Gołe ruszta żadnych mat na nich. Krowy na kartach i mata db1.5 na stanowisku. Problemy ze stawami to miałem jak szły na stanowisko z głębokiej w stodole, teraz bezproblemowo.

Zasuszone na stanowiskach zostają albo idą na pastwisko w sezonie i wracają dopiero przed wycieleniem.

Jeśli chodzi o czystość to trafiają się brudaski ale ogólnie jest dobrze, myślałem że będą bardziej uwalone, niektóre czyściejsze niż na głębokiej.

Co do tego to też racja. Jak idą z głębokiej czy na uwięzienie czy na wolno ale z głębokiej na coś twardszego to jest lipa. I to te właśnie dużo osób z okolic mówiło, że lepiej startować z twardego i nie ma problemu.

• Like 1
Opublikowano

Moja pani żywieniowiec twierdzi, że watrobę mają rozwalona bo to nie ta jedyna w stadzie  

3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

A w sianokiszonce badane było?

Tak . Ale kilka sztuk ma parametry idealne i wszystkie dostają to samo  

Opublikowano
pawelmf napisał:

Moja pani żywieniowiec twierdzi, że watrobę mają rozwalona bo to nie ta jedyna w stadzie  

3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

A w sianokiszonce badane było?

Tak . Ale kilka sztuk ma parametry idealne i wszystkie dostają to samo  

skad pani zywieniowiec wie, ze maja watrobe rozwalona?

Opublikowano
7 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

skad pani zywieniowiec wie, ze maja watrobe rozwalona?

Nutrex babka ogarnięta ma więcej danych ale pojechała na jakiś służbowy wyjazd do Belgii za tydzień wróci. Wydajności na ten moment mają podobne tak się  ułożyć żyło że wszystkie są po wycielenia od lipca do teraz. Tylko dwie krowy na dobre parametry ale to (duńska czerwona)

Opublikowano

Ten mocznik to masz mocno zróżnicowany. Masz tylko Duńską czerwoną, czy jakieś mieszańce. Bardzo wysoki tłuszcz jakbyś jersay miał. Rozumiem, że masz problem z zacieleniem, bo nie sprecyzowałeś. Krowa która ma wysoki mocznik, nie musi mieć rozwalonej wątroby, to po prostu nadmiar białka żwaczowego. 

Opublikowano

Zobaczymy jak reszta sztuk bo jeszcze 16 prób robiłem dziś jutro wynik będzie. Niemam stada pod oceną i sam zadałem sobie trudu i pobrałem próby i zawiozłem do badania. Mam problem z tym mocznikiem od paru lat. I różne kombinacje i nic się nie zmienia krowy mają potencjał na więcej mleka ale każde dodanie białka kończy się wysokim mocznikiem i problemami z rozrodem i jeszcze inne przy okazji . 

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał(a):

Napisz jeszcze żywienie, co dajesz 

60 kg. Sianokiszonki 1100 kukurydza ok. 250 wysłodki buraczanej. Do paszowozu. Treściwa z ręki 

4,5osypka z owsa pszenicy i jęczmienia 0,350 soja 0,7 korektor energetyczny . 2kg porcjówka 18  agro perfekt z agro centrum .  Witaminy bufor drożdże . Średnia ze Piórnika 27,5l. Najwydajniejsza krowa 41 l. I to ta co jest pod poz. 5 , (duńska czerwona). A tak to od 22-35 l. . Tak jak pisałem prawie wszystkie wyciekły się od lipca do teraz 

600 kg sianikiszonka

11 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Ten mocznik to masz mocno zróżnicowany. Masz tylko Duńską czerwoną, czy jakieś mieszańce. Bardzo wysoki tłuszcz jakbyś jersay miał. Rozumiem, że masz problem z zacieleniem, bo nie sprecyzowałeś. Krowa która ma wysoki mocznik, nie musi mieć rozwalonej wątroby, to po prostu nadmiar białka żwaczowego. 

Mam 2 duńskie czerwone i one trzymają fason przy tym żywieniu z wyników poz 3 i 5reszta to Hf i Dwa SIM poz 6 i 7. 

Opublikowano

Paradoks taki że krowa co ma mocznik 408 z poz. 2 jest cielna

1 minutę temu, dantur96 napisał(a):

A CCM może jak byś spróbował dawać może faktycznie mało energii w dawce 

Ten korektor energetyczny z firmy (ekoplon )jest na kukurydzy i tłuszczu chronionym 

Ogólne parametry ze zbiornika  T4,84 B3,51 M342

Opublikowano
Teraz, Supersebusiek napisał(a):

Jest ktoś tu z okolic Sokołowa Podlaskiego ? Czy obora budowana naprzeciwko lecznicy w Kosieradach to tego Pana doktora ? 

Tak na opasy z tego co wiem .