Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,mam pytanie kupiłem jałówkę (tym raczej mleczny )termin wycielenia 28.11 ,wymień ma duże boję się żeby nie miała zapalenia smarować to czym czy nie ruszać i czy mogę ją jeszcze zaszczepić ,aby nie było zapaleń czy już za późno ?

Opublikowano

Nie ruszać. Chyba, że dostanie gorzączki. Pojawia się obrzek i prawdopodonie ma genetycznie duże wymie. Po wycieleniu, zaczniesz smarować i możesz zrobić test TOK. Smarowanie spowoduje stymulacje, przez to zacznie puszczać mleko. 

• Like 2
Opublikowano

Zostaw nic nie rób bo już termin blisko to możliwe że będzie się cielić u mnie jałówka z terminem na 2 grudnia wymie ma też bardzo duże ,ale do terminu nie dotrzyma pewnie.

• Like 1
Opublikowano

A tą szczepionkę na zapalenia można ? I jaką ? Nigdy nie szczepiłem  ,nie raz się trafi jakieś zapalenie . Bydło mam raczej w typie mięsnym i właśnie myślałem zaszczepić jak za suszę  .

Opublikowano

Mi wet mówił, że ostatnią dawkę szczepionki podaje się maksymalnie 2 tyg. Przed porodem. Jeśli chcesz zaszczepić to powinieneś to zrobić na taką bakterię, która u Cb najczęściej występuje

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Azor07 napisał(a):

A tą szczepionkę na zapalenia można ? I jaką ? Nigdy nie szczepiłem  ,nie raz się trafi jakieś zapalenie . Bydło mam raczej w typie mięsnym i właśnie myślałem zaszczepić jak za suszę  .

Zapytaj weta. Tylko po 2-3 tygodniach zrób powtórkę szczepienia. Ja szczepie całe stado co 6 miesiecy, nie patrze na terminy. Chyba, że jest cieżko chora, to odpuszczam. 

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 22:35, Siedzacybyk napisał(a):

a nie lepiej podac jakis p/zapalny i antybiotyk? nie chce sie wymadrzac, bo sa tutaj wieksi specjalisci, ale jesli jest obrzek to nie ma mozliwosci by to nie byl stan zapalny! pomijajac przyczyne, bez lekow nie zniesie sie takiego stanu. pokusilbym sie nawet, jesli nie jest cielna o podanie rapidexonu, bo gdy obrzek zablokuje odplyw mleka, bedziesz mial po cwiartce, a jesli pojdzie cos nie tak i po calym wymieniu. dolozyc jakis niesterydowy i antybiotyk. mozna by jeszcze zrobic naklucie tego miejsca i sprawdzic czy nie zebral sie jakis kwiak, albo plyn, jesli jest jakis odgraniczony obrzek. jesli to rozlane to bez lekow ogolnych sie nie obedzie.

Antybiotyki byly, rozne nawet , ostatnio byl i dal kroplówkę jakąś chyba steryd ogólny żeby opuchlizna schodziła  , ilość komórek jest mała co nie wygląda na zapalenie.

Opublikowano

Czyli prawdopodobnie dostała strzała od koleżanki. Musisz to masować, potrzeba czasu. W niektórych sytuacjach, dochodzi do zwyrodniania tkanek i ćwiartka będzie już inaczej wyglądać. Niekiedy po kilku tygodniach schodzi. 

Opublikowano
4 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

Zapytaj weta. Tylko po 2-3 tygodniach zrób powtórkę szczepienia. Ja szczepie całe stado co 6 miesiecy, nie patrze na terminy. Chyba, że jest cieżko chora, to odpuszczam. 

Właśnie on wspomniał że jest taka szczepionka ,zadzwoniłem że jedziemy po tą jałówkę ,a ona się w nocy wcieliła i przywieźliśmy 2szt  😁

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, roni9411 napisał(a):

Antybiotyki byly, rozne nawet , ostatnio byl i dal kroplówkę jakąś chyba steryd ogólny żeby opuchlizna schodziła  , ilość komórek jest mała co nie wygląda na zapalenie.

Robiliście punkcje tego miejsca? moze to jakis zimny obrzek, nie zapalny a przesiekowy? 

Opublikowano

Mialem kolesia co na siedzeniach przewoził i to autem jedynym w domu. Wiecie jak to cielak ze stresu a ten którego bral odczuł go szybko 🤣 a tak wogole jak ceny cielat bo każdy mnie pyta czy to prawda ze 2tys za maluchy 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Mialem kolesia co na siedzeniach przewoził i to autem jedynym w domu. Wiecie jak to cielak ze stresu a ten którego bral odczuł go szybko 🤣 a tak wogole jak ceny cielat bo każdy mnie pyta czy to prawda ze 2tys za maluchy 

Wczoraj tego czerwonego przywiozłem 18 dni ma. 

1000 zł tak jak wszystkie inne od niego cały czas. 

IMG_20251124_192241.jpg

• Like 2
Opublikowano

Kiedyś od kolegi gość sharanem zabierał takie odsadki po 200 kg oczywiście tylne siedzenia wyjęte a one na kolanach wchodziły i sznurkami do zagłówka kierowcy przywiązane dwie sztuki na raz 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Tak mów 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał(a):

u mnie byczek 8 stów 4 dni

Ostatnio sprzedałem dwa. Jeden 2000 drugi 2100. Puściłem ogłoszenie i po 10minutach ktoś już wpłacił zaliczkę blikiem.

1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

IMG_20251124_192241.jpg

Chłop jak ostatnio do mnie przyjechał, to mówił że jechał 80km po Cielaka z ogłoszenia. Na miejscu okazało się że wygląda jak kot i jeszcze mu zdechł bo jakiś chory.

Dał 1500 za hfa.

1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

IMG_20251124_192241.jpg

Dobra cena na handel.

W jeden dzień bym go sprzedal za 2000.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
40 minut temu, Nintendo napisał(a):

Ostatnio sprzedałem dwa. Jeden 2000 drugi 2100. Puściłem ogłoszenie i po 10minutach ktoś już wpłacił zaliczkę blikiem.

Chłop jak ostatnio do mnie przyjechał, to mówił że jechał 80km po Cielaka z ogłoszenia. Na miejscu okazało się że wygląda jak kot i jeszcze mu zdechł bo jakiś chory.

Dał 1500 za hfa.

Dobra cena na handel.

W jeden dzień bym go sprzedal za 2000.

Jakbym tym handlował to bym więcej nie miał czego w tym gospodarstwie szukac

Opublikowano
3 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

IMG_20251124_192241.jpg

To chyba sprzedającemu na kasie niezalezy że po tyle sprzedaje.