Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, robert1226 napisał(a):

Większej głupoty nie mogłeś wymyślić .

Może i głupota 🤭 dla ciebie 🤣 ale u mnie działa 👍💪🤠 krowy doją i po 60l na dobę a mleko nie leci 😁

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Co było przyczyną 

Nie wiemy dokońca. Moim zdaniem,niski poziom tkanki tłuszczowej. Krowa w 100% HF, a jak wiadomo wit A magazynuje się w tkance tłuszczowej. Krowa jest zdrowa i zacielona, a co będzie dalej czas pokaże. Dzięki badaniu wiem, żeby nie przesadzać z witaminami. Jak chcecie to moge wysłać zdjęcie z wynikami. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Witam chcialem odnośnie zywienia bydłą opasowego czy da się na bydle hf ewentualnie mieszanym osiagnać przyrosty dzienne na poziomie 1,3 kg. Dodam ze byki oddaje 2 letnie od 650 do 730 a jalowki niestety 600 kg. Czy jest jakiś spejcalny plan czy zauważyli państwo że oddatki w postaci kredy lub węglanu wapnia albo specjalnych wybranych mikroelementów dały duże rezultaty albo drożdże.

bydło mięsne nie ma takiego zaptrzebowania na wapń, jak mleczne. nie pamietam dokladnie , ale na wytworzenie litra mleka idzie ogromna ilosc wapnia. u rosnacych niedobor wapnia i magnezu zaobserwowałbyś odkształceniem kosci, lamliwoscia. Przyrosty masy to genetyka oraz zbilansowana dawka zywieniowa. Moze bys po krotce pisał, jak je karmisz, mozna byloby sie zastanowic.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, slawek74 napisał(a):

Może i głupota 🤭 dla ciebie 🤣 ale u mnie działa 👍💪🤠 krowy doją i po 60l na dobę a mleko nie leci 😁

U ciebie , a zwłaszcza na forum to wszystko działa , i trochę opuść masz z czego .

U mnie nie też nie puszczają te co doją najwięcej , a puszcza ta jest zdojona i idzie do sprzedania 

• Haha 1
Opublikowano

zaciemnienie krwi nie zalezy od ilosci zelaza, bo tutaj roznce beda w mikro iloscia, niezauwazalnych dla oka. byc moze natlenowanie, trudno powiedzie. raczej da sie zauwazyc, ze krew jest jakas jasna, wodnista, odbiegajaca od normy. Mogles od razu zrobic jakis dodatkowy panel wydolnosciowy: watrobowy, bilirubina. ale to moze potem, zobaczycie co wyjdzie z tych mineralnych. morfologie mogliscie pobrac, moze crp było zaznaczyc?

Opublikowano

Oto moje suchar z lucerny 1 pokos. Skoszona leżała jeden dzień i grabienie i zbieranie bez roztrzasania i wyszła za sucha. O dziwo w pryzmie aż na taką sucha nie wyglada. Będzie trzeba myśleć o zakiszaczach bo niedobór cukrów zjadl troche bialka. przez co i frakcja amoniakalna za duża. Ph za niskie jak myślicie dla czego bo mam pewną teorie.

Qq podeślę jak dostanę wyniki

Messenger_creation_48877492-0F1F-4D59-B062-019C96391B88.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Oto moje suchar z lucerny 1 pokos. Skoszona leżała jeden dzień i grabienie i zbieranie bez roztrzasania i wyszła za sucha. O dziwo w pryzmie aż na taką sucha nie wyglada. Będzie trzeba myśleć o zakiszaczach bo niedobór cukrów zjadl troche bialka. przez co i frakcja amoniakalna za duża. Ph za niskie jak myślicie dla czego bo mam pewną teorie.

Qq podeślę jak dostanę wyniki

Messenger_creation_48877492-0F1F-4D59-B062-019C96391B88.jpeg

Ale białko to fest 

Opublikowano (edytowane)

Pomyśleć ze przy dobrym cukrze by mogło byc 20g więcej jeszcze 

To moze na zachętę mi mówiła bo nie biorę od nich juz dlugo

1100 przy małych worka i małej ilości np 1t to mi sie przypomniało 

Tu mam qq cięta na 2.5cm w shredlage otwarta po 2tyg fao 230 resztę pryzm mam mieszanke 260-280fao

Messenger_creation_02AA2B85-8AEE-4E74-8636-C9204CC2EAFB.jpeg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Pomyśleć ze przy dobrym cukrze by mogło byc 20g więcej jeszcze 

To moze na zachętę mi mówiła bo nie biorę od nich juz dlugo

1100 przy małych worka i małej ilości np 1t to mi sie przypomniało 

Tu mam qq cięta na 2.5cm w shredlage otwarta po 2tyg fao 230 resztę pryzm mam mieszanke 260-280fao

Messenger_creation_02AA2B85-8AEE-4E74-8636-C9204CC2EAFB.jpeg

Czyżby z odmiany Farmfire ta pryzma ? 

Opublikowano

To akurat nie a fire juz nie sieje dlugo. Tu mnie zywieniowiec namówił na odmianę co on handluje ale juz jej nie posieje bo omacnica ja tak wpieprzala ze masakra,  70% pola połamane z Lidla odmiana jakas juz nie pamietam

Opublikowano
21 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

To akurat nie a fire juz nie sieje dlugo. Tu mnie zywieniowiec namówił na odmianę co on handluje ale juz jej nie posieje bo omacnica ja tak wpieprzala ze masakra,  70% pola połamane z Lidla odmiana jakas juz nie pamietam

Nie wiedziałem że w Lidlu kukurydzę nasienną sprzedają, myślałem że tylko puszkowaną 

• Haha 1