Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabierz połowę rzepaku i po kg zboża dodaj jeśli nie będzie efektu ujmij również soi troszkę, ja tam żywieniowców się nie słucham bo niektórzy to mają pomysły takie że ręce opadają, u nich tylko dołóż to dołoż tamto ale na tą produkcję dawka i tak jest na bogato także ja bym białka też trochę zabrał

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, pawlak2507 napisał(a):

Zabierz połowę rzepaku i po kg zboża dodaj jeśli nie będzie efektu ujmij również soi troszkę, ja tam żywieniowców się nie słucham bo niektórzy to mają pomysły takie że ręce opadają, u nich tylko dołóż to dołoż tamto ale na tą produkcję dawka i tak jest na bogato także ja bym białka też trochę zabrał

Tak wlaśnie zrobię po informacjach od was. Za wszystkie wasze sugestie i wiadomości , bardzo dziękuję. 

Opublikowano
10 godzin temu, leszek1000 napisał(a):

Też tak robie, ale w przypadku koledzi, nie wiem ile dokładnie jest w soji i rzepaku w dawce. Zakładam, że w gotowej paszy jest głównie rzepak. Ja robie swoją pasze i mam trochę inne żywienie. On musi zmiejszyć ilośc białka w dawce, ale co zrobi to jego sprawa. 

To idealnie. Na tym zdjęciu wygląda na 31-32 % 😄. Jak otworzysz, to daj znać ile faktycznie ma 🧐

Na zdjęciu poniżej 30 wygląda. 32 to najlepsza strawność i dobra skrobia

Opublikowano

Jest sens robić mniejszą pryzmę kiedy kukurydza jest już w dobrej fazie tylko dlatego że będzie szybciej zaczynana? Ja robię normalną i układam wałek z piasku albo rząd worków pryzmowych w poprzek pryzmy na folii żeby powietrze dalej nie wchodziło i wydaje się że jest ok

Opublikowano

Jest sens, nawet jak dasz ciężar u góry to powietrze będzie wchodzić. To z kolei zaburzy fermentacje kiszonki. Kiszonka z kukurydzy, powinna się kicić minimum 6 tygodni. A najlepiej ponad 3 miesiące, wtedy pojawia się najlepsze wykorzystanie paszy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Jest sens, nawet jak dasz ciężar u góry to powietrze będzie wchodzić. To z kolei zaburzy fermentacje kiszonki. Kiszonka z kukurydzy, powinna się kicić minimum 6 tygodni. A najlepiej ponad 3 miesiące, wtedy pojawia się najlepsze wykorzystanie paszy. 

Kiszonka otwarta a kiszonka 1m dalej to dwie różne kiszonki. Ja nawet nie przykrywam całej pryzmy i od razu następny dzień po koszeniu zadaje. Po 2 miesiącach środek pryzmy nie ma żadnych oznak że gdzieś było otwarte. 

Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 17:12, pawelmf napisał(a):

Panowie takie parametry Tłuszcz 4,59 B3,53 mocznik 375  za duże parametry. 

Dawka 600kg sianokiszonki 1000kukurtdzy . Treściwa 4,5kg oscypki 0,7sija rzrpak 0,6 . 0,3koncentrat energetyczny . Wit. 150gr. 2kg pelnoporcjowej 18%

Dobra. Chwilę popatrzyłem co tam masz. Bez parametrów kiszonki ciężko tak na oko powiedzieć tego ujmij tego dodaj. Więc całe te doradzanie było bez sensu? 

Śruta sojowa hi-pro 46? Jak tak zostaje. 

Trawa bardzo młodo koszona? I mokra? Więc za dużo białka. Dobrze ale szybko się rozkłada i energia za nią nie dojeżdża.

Co śmieszne ja bym do tej mieszanki dorzucił treściwych. 1kg pszenicy. Albo mielona czy kiszona kukurydzy albo melasa. A kiszonka z trawy mogła zbyt długo fermentować bo za mokra i białko w amoniak przeksztalcilo.

Jak dla mnie to dzwoń do blattina. Kup glimel.  tanio wychodzi, kiszonki za darmo pobadaja i może jeszcze coś doradzi. 

30 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Bardziej stabilna jest pryzma ktora odpowiednio dlugo sie kisila 

Tak ale 1m dalej to już inna kiszonka. Przetnij nowa. Za rok dokopiesz się do tej dziury i zobaczymy ile jest zepsute. Powiem w ciemno że kula o średnicy 50cm. A ta dziura jakoś nie zakłóci reszty pryzmy. Tak samo z otwartą wygląda sprawa

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał(a):

Dobra. Chwilę popatrzyłem co tam masz. Bez parametrów kiszonki ciężko tak na oko powiedzieć tego ujmij tego dodaj. Więc całe te doradzanie było bez sensu? 

Śruta sojowa hi-pro 46? Jak tak zostaje. 

Trawa bardzo młodo koszona? I mokra? Więc za dużo białka. Dobrze ale szybko się rozkłada i energia za nią nie dojeżdża.

Co śmieszne ja bym do tej mieszanki dorzucił treściwych. 1kg pszenicy. Albo mielona czy kiszona kukurydzy albo melasa. A kiszonka z trawy mogła zbyt długo fermentować bo za mokra i białko w amoniak przeksztalcilo.

Jak dla mnie to dzwoń do blattina. Kup glimel.  tanio wychodzi, kiszonki za darmo pobadaja i może jeszcze coś doradzi. 

Tak ale 1m dalej to już inna kiszonka. Przetnij nowa. Za rok dokopiesz się do tej dziury i zobaczymy ile jest zepsute. Powiem w ciemno że kula o średnicy 50cm. A ta dziura jakoś nie zakłóci reszty pryzmy. Tak samo z otwartą wygląda sprawa

Mam wyniki pryzmy trawy ale kukurydzy niemam

IMG_20251018_171205626.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Tak. Znasz ją wiem co mówi czy jak. 

Znam. I byłem zachwycony na początku jej działań ale tak spierdolił mi stado że rok musiałem wstawać z kolan. Umie wszystko sprzedać a z żywieniem to tak 50/50. To jest moja opinia i każdy może mieć inną 

• Like 1
Opublikowano

No i  Z tych wyników wiem wszystko. Mało na teraz można zmienić prócz zwiększenia energii z innych źródeł ale na przyszłość jest co zmieniać i będzie dobrze. W skrocie inaczej trzeba zbierać trawy. 

Opublikowano
11 minut temu, kampl napisał(a):

No i  Z tych wyników wiem wszystko. Mało na teraz można zmienić prócz zwiększenia energii z innych źródeł ale na przyszłość jest co zmieniać i będzie dobrze. W skrocie inaczej trzeba zbierać trawy. 

To znaczy  jak  inaczej. Pierwszy rok robię w pryzmę bo kupiłem przyczepę to powiedzcie co robię źle

Opublikowano

Musisz kosić łąki w innych terminach. Raz że wcześniej bo dużo włókna dwa że inna pora dnia bo mało cukru. A cukier odpowiada za energie w żwaczu. A masz go mało i przez to białko w wiekszosci szybko się rozkłada w żwaczu. A jak na późno koszona trawę to ładne białko. Do tego wtórna fermentacja kiszonki. Przez to podwyższony amoniak i wszystko idzie w pizdu z wynikami. Mało szybkiego cukru w zwaczu do wykorzystania amoniaku. Nie wykorzystuje go więc robi się z tego mocznik. Szybki cukier do żwacza to melasa. Wg mnie to zadziala

Opublikowano
9 minut temu, kampl napisał(a):

Musisz kosić łąki w innych terminach. Raz że wcześniej bo dużo włókna dwa że inna pora dnia bo mało cukru. A cukier odpowiada za energie w żwaczu. A masz go mało i przez to białko w wiekszosci szybko się rozkłada w żwaczu. A jak na późno koszona trawę to ładne białko. Do tego wtórna fermentacja kiszonki. Przez to podwyższony amoniak i wszystko idzie w pizdu z wynikami. Mało szybkiego cukru w zwaczu do wykorzystania amoniaku. Nie wykorzystuje go więc robi się z tego mocznik. Szybki cukier do żwacza to melasa. Wg mnie to zadziala

Trawy były koszone od 8 rano do 13 jak pamiętam 

Opublikowano
13 minut temu, kampl napisał(a):

. A jak za wcześnie to nagromadzenie azotu w masie i  wysoki mocznik . Ta melasa to też śliski temat jak przedobrzyć ,ach te krowy 🤷‍♂️

Opublikowano

Porównałem ze swoją. Więc mam ph4.5 amoniak połowę mniejszy. Cukru 85 białko to samo. Nieco mniej wloknia. Nieco mniej zanieczyszczeń adf niższy więc też nieco młodsza, mniej ligniny o 5 więc bardziej strawna. Obie dobrze zakiszone ale i ciebie się podgrzała coś dodatkowo. Te pH też coś źle wskaZuje. Ogólnie moja nieco lepsza chociaż też za późno koszona, mam suchsza co niekoniecznie lepiej. Ale i tak h*j bo i mnie jest bagno i 10 cm od spodu to gnojowa. Nie wiem jak to poprawić, albo silosy albo może folią pod spod

12 minut temu, pawelmf napisał(a):

Trawy były koszone od 8 rano do 13 jak pamiętam 

No właśnie. Najgorszy termin. Chociaż ja logistycznie też mam kłopoty inaczej robic

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Porównałem ze swoją. Więc mam ph4.5 amoniak połowę mniejszy. Cukru 85 białko to samo. Nieco mniej wloknia. Nieco mniej zanieczyszczeń adf niższy więc też nieco młodsza, mniej ligniny o 5 więc bardziej strawna. Obie dobrze zakiszone ale i ciebie się podgrzała coś dodatkowo. Te pH też coś źle wskaZuje. Ogólnie moja nieco lepsza chociaż też za późno koszona, mam suchsza co niekoniecznie lepiej. Ale i tak h*j bo i mnie jest bagno i 10 cm od spodu to gnojowa. Nie wiem jak to poprawić, albo silosy albo może folią pod spod

No właśnie. Najgorszy termin. Chociaż ja logistycznie też mam kłopoty inaczej robic

A jakie najlepsze godziny na koszenie. 

Opublikowano

michal1993

Opublikowano 22 Stycznia 2013

Ja z ''Farmera'' dowiedziałem się że trawę należy ciąć wg zasady "czym później tym lepiej" tzn. od południa do wieczora przybywa w niej cukrów i właśnie po południu zawsze staram się kosić. A co do tego co piszesz to powiem tak: zawsze i we wszystkim będą kontrowersyjne wersje, tak jak z tym co było pierwsze: kura czy jajko.....

Like

Nadal mam dylemat co do tego ponieważ w pierwszym źródle była informacja że to właśnie w nocy cukry przechodzą do liścia a w dzień do korzeni i te informacje same zaprzeczają sobie. Może ktoś robił testy z traw w laboratorium i się wypowie na ten temat ponieważ wartościowa pasza jest jednym z kluczy do sukcesu, dlatego prosiłbym o wypowiedzenie się większej ilości forumowiczów na ten temat.

Like

kłania się podstawówka.. :) jak wiadomo rośliny ulegają procesowi fotosyntezy. W dzień roślina wytwarza materiały pokarmowe (cukry) pod wypływem światła i dwutlenku węgla.. ( dodatkowo powstaje tlen) , a więc wiadome że wieczorem trawa bedzie miała najwięcej cukru. ;) pozdrawiam

oczywiście kosić należy przed zachodem słońca, bo później nie ma światła i roślina cukry przetwarza na własną działaloność

• Thanks 1