Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabierz połowę rzepaku i po kg zboża dodaj jeśli nie będzie efektu ujmij również soi troszkę, ja tam żywieniowców się nie słucham bo niektórzy to mają pomysły takie że ręce opadają, u nich tylko dołóż to dołoż tamto ale na tą produkcję dawka i tak jest na bogato także ja bym białka też trochę zabrał

  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, pawlak2507 napisał(a):

Zabierz połowę rzepaku i po kg zboża dodaj jeśli nie będzie efektu ujmij również soi troszkę, ja tam żywieniowców się nie słucham bo niektórzy to mają pomysły takie że ręce opadają, u nich tylko dołóż to dołoż tamto ale na tą produkcję dawka i tak jest na bogato także ja bym białka też trochę zabrał

Tak wlaśnie zrobię po informacjach od was. Za wszystkie wasze sugestie i wiadomości , bardzo dziękuję. 

Opublikowano
10 godzin temu, leszek1000 napisał(a):

Też tak robie, ale w przypadku koledzi, nie wiem ile dokładnie jest w soji i rzepaku w dawce. Zakładam, że w gotowej paszy jest głównie rzepak. Ja robie swoją pasze i mam trochę inne żywienie. On musi zmiejszyć ilośc białka w dawce, ale co zrobi to jego sprawa. 

To idealnie. Na tym zdjęciu wygląda na 31-32 % 😄. Jak otworzysz, to daj znać ile faktycznie ma 🧐

Na zdjęciu poniżej 30 wygląda. 32 to najlepsza strawność i dobra skrobia

Opublikowano

Jest sens robić mniejszą pryzmę kiedy kukurydza jest już w dobrej fazie tylko dlatego że będzie szybciej zaczynana? Ja robię normalną i układam wałek z piasku albo rząd worków pryzmowych w poprzek pryzmy na folii żeby powietrze dalej nie wchodziło i wydaje się że jest ok

Opublikowano

Jest sens, nawet jak dasz ciężar u góry to powietrze będzie wchodzić. To z kolei zaburzy fermentacje kiszonki. Kiszonka z kukurydzy, powinna się kicić minimum 6 tygodni. A najlepiej ponad 3 miesiące, wtedy pojawia się najlepsze wykorzystanie paszy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Jest sens, nawet jak dasz ciężar u góry to powietrze będzie wchodzić. To z kolei zaburzy fermentacje kiszonki. Kiszonka z kukurydzy, powinna się kicić minimum 6 tygodni. A najlepiej ponad 3 miesiące, wtedy pojawia się najlepsze wykorzystanie paszy. 

Kiszonka otwarta a kiszonka 1m dalej to dwie różne kiszonki. Ja nawet nie przykrywam całej pryzmy i od razu następny dzień po koszeniu zadaje. Po 2 miesiącach środek pryzmy nie ma żadnych oznak że gdzieś było otwarte. 

Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 17:12, pawelmf napisał(a):

Panowie takie parametry Tłuszcz 4,59 B3,53 mocznik 375  za duże parametry. 

Dawka 600kg sianokiszonki 1000kukurtdzy . Treściwa 4,5kg oscypki 0,7sija rzrpak 0,6 . 0,3koncentrat energetyczny . Wit. 150gr. 2kg pelnoporcjowej 18%

Dobra. Chwilę popatrzyłem co tam masz. Bez parametrów kiszonki ciężko tak na oko powiedzieć tego ujmij tego dodaj. Więc całe te doradzanie było bez sensu? 

Śruta sojowa hi-pro 46? Jak tak zostaje. 

Trawa bardzo młodo koszona? I mokra? Więc za dużo białka. Dobrze ale szybko się rozkłada i energia za nią nie dojeżdża.

Co śmieszne ja bym do tej mieszanki dorzucił treściwych. 1kg pszenicy. Albo mielona czy kiszona kukurydzy albo melasa. A kiszonka z trawy mogła zbyt długo fermentować bo za mokra i białko w amoniak przeksztalcilo.

Jak dla mnie to dzwoń do blattina. Kup glimel.  tanio wychodzi, kiszonki za darmo pobadaja i może jeszcze coś doradzi. 

 

 

 

30 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Bardziej stabilna jest pryzma ktora odpowiednio dlugo sie kisila 

Tak ale 1m dalej to już inna kiszonka. Przetnij nowa. Za rok dokopiesz się do tej dziury i zobaczymy ile jest zepsute. Powiem w ciemno że kula o średnicy 50cm. A ta dziura jakoś nie zakłóci reszty pryzmy. Tak samo z otwartą wygląda sprawa

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał(a):

Dobra. Chwilę popatrzyłem co tam masz. Bez parametrów kiszonki ciężko tak na oko powiedzieć tego ujmij tego dodaj. Więc całe te doradzanie było bez sensu? 

Śruta sojowa hi-pro 46? Jak tak zostaje. 

Trawa bardzo młodo koszona? I mokra? Więc za dużo białka. Dobrze ale szybko się rozkłada i energia za nią nie dojeżdża.

Co śmieszne ja bym do tej mieszanki dorzucił treściwych. 1kg pszenicy. Albo mielona czy kiszona kukurydzy albo melasa. A kiszonka z trawy mogła zbyt długo fermentować bo za mokra i białko w amoniak przeksztalcilo.

Jak dla mnie to dzwoń do blattina. Kup glimel.  tanio wychodzi, kiszonki za darmo pobadaja i może jeszcze coś doradzi. 

 

 

 

Tak ale 1m dalej to już inna kiszonka. Przetnij nowa. Za rok dokopiesz się do tej dziury i zobaczymy ile jest zepsute. Powiem w ciemno że kula o średnicy 50cm. A ta dziura jakoś nie zakłóci reszty pryzmy. Tak samo z otwartą wygląda sprawa

Mam wyniki pryzmy trawy ale kukurydzy niemam

IMG_20251018_171205626.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Tak. Znasz ją wiem co mówi czy jak. 

Znam. I byłem zachwycony na początku jej działań ale tak spierdolił mi stado że rok musiałem wstawać z kolan. Umie wszystko sprzedać a z żywieniem to tak 50/50. To jest moja opinia i każdy może mieć inną 

  • Like 1
Opublikowano

No i  Z tych wyników wiem wszystko. Mało na teraz można zmienić prócz zwiększenia energii z innych źródeł ale na przyszłość jest co zmieniać i będzie dobrze. W skrocie inaczej trzeba zbierać trawy. 

Opublikowano
11 minut temu, kampl napisał(a):

No i  Z tych wyników wiem wszystko. Mało na teraz można zmienić prócz zwiększenia energii z innych źródeł ale na przyszłość jest co zmieniać i będzie dobrze. W skrocie inaczej trzeba zbierać trawy. 

To znaczy  jak  inaczej. Pierwszy rok robię w pryzmę bo kupiłem przyczepę to powiedzcie co robię źle

Opublikowano

Musisz kosić łąki w innych terminach. Raz że wcześniej bo dużo włókna dwa że inna pora dnia bo mało cukru. A cukier odpowiada za energie w żwaczu. A masz go mało i przez to białko w wiekszosci szybko się rozkłada w żwaczu. A jak na późno koszona trawę to ładne białko. Do tego wtórna fermentacja kiszonki. Przez to podwyższony amoniak i wszystko idzie w pizdu z wynikami. Mało szybkiego cukru w zwaczu do wykorzystania amoniaku. Nie wykorzystuje go więc robi się z tego mocznik. Szybki cukier do żwacza to melasa. Wg mnie to zadziala

Opublikowano
9 minut temu, kampl napisał(a):

Musisz kosić łąki w innych terminach. Raz że wcześniej bo dużo włókna dwa że inna pora dnia bo mało cukru. A cukier odpowiada za energie w żwaczu. A masz go mało i przez to białko w wiekszosci szybko się rozkłada w żwaczu. A jak na późno koszona trawę to ładne białko. Do tego wtórna fermentacja kiszonki. Przez to podwyższony amoniak i wszystko idzie w pizdu z wynikami. Mało szybkiego cukru w zwaczu do wykorzystania amoniaku. Nie wykorzystuje go więc robi się z tego mocznik. Szybki cukier do żwacza to melasa. Wg mnie to zadziala

Trawy były koszone od 8 rano do 13 jak pamiętam 

Opublikowano
13 minut temu, kampl napisał(a):

Musisz kosić łąki w innych terminach. Raz że wcześniej bo dużo włókna dwa że inna pora dnia bo mało cukru. A cukier odpowiada za energie w żwaczu. A masz go mało i przez to białko w wiekszosci szybko się rozkłada w żwaczu. A jak na późno koszona trawę to ładne białko. Do tego wtórna fermentacja kiszonki. Przez to podwyższony amoniak i wszystko idzie w pizdu z wynikami. Mało szybkiego cukru w zwaczu do wykorzystania amoniaku. Nie wykorzystuje go więc robi się z tego mocznik. Szybki cukier do żwacza to melasa. Wg mnie to zadziala

. A jak za wcześnie to nagromadzenie azotu w masie i  wysoki mocznik . Ta melasa to też śliski temat jak przedobrzyć ,ach te krowy 🤷‍♂️

Opublikowano

Porównałem ze swoją. Więc mam ph4.5 amoniak połowę mniejszy. Cukru 85 białko to samo. Nieco mniej wloknia. Nieco mniej zanieczyszczeń adf niższy więc też nieco młodsza, mniej ligniny o 5 więc bardziej strawna. Obie dobrze zakiszone ale i ciebie się podgrzała coś dodatkowo. Te pH też coś źle wskaZuje. Ogólnie moja nieco lepsza chociaż też za późno koszona, mam suchsza co niekoniecznie lepiej. Ale i tak h*j bo i mnie jest bagno i 10 cm od spodu to gnojowa. Nie wiem jak to poprawić, albo silosy albo może folią pod spod

12 minut temu, pawelmf napisał(a):

Trawy były koszone od 8 rano do 13 jak pamiętam 

No właśnie. Najgorszy termin. Chociaż ja logistycznie też mam kłopoty inaczej robic

  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Porównałem ze swoją. Więc mam ph4.5 amoniak połowę mniejszy. Cukru 85 białko to samo. Nieco mniej wloknia. Nieco mniej zanieczyszczeń adf niższy więc też nieco młodsza, mniej ligniny o 5 więc bardziej strawna. Obie dobrze zakiszone ale i ciebie się podgrzała coś dodatkowo. Te pH też coś źle wskaZuje. Ogólnie moja nieco lepsza chociaż też za późno koszona, mam suchsza co niekoniecznie lepiej. Ale i tak h*j bo i mnie jest bagno i 10 cm od spodu to gnojowa. Nie wiem jak to poprawić, albo silosy albo może folią pod spod

No właśnie. Najgorszy termin. Chociaż ja logistycznie też mam kłopoty inaczej robic

A jakie najlepsze godziny na koszenie. 

Opublikowano

michal1993

Opublikowano 22 Stycznia 2013

Ja z ''Farmera'' dowiedziałem się że trawę należy ciąć wg zasady "czym później tym lepiej" tzn. od południa do wieczora przybywa w niej cukrów i właśnie po południu zawsze staram się kosić. A co do tego co piszesz to powiem tak: zawsze i we wszystkim będą kontrowersyjne wersje, tak jak z tym co było pierwsze: kura czy jajko.....

Like

Nadal mam dylemat co do tego ponieważ w pierwszym źródle była informacja że to właśnie w nocy cukry przechodzą do liścia a w dzień do korzeni i te informacje same zaprzeczają sobie. Może ktoś robił testy z traw w laboratorium i się wypowie na ten temat ponieważ wartościowa pasza jest jednym z kluczy do sukcesu, dlatego prosiłbym o wypowiedzenie się większej ilości forumowiczów na ten temat.

Like

kłania się podstawówka.. :) jak wiadomo rośliny ulegają procesowi fotosyntezy. W dzień roślina wytwarza materiały pokarmowe (cukry) pod wypływem światła i dwutlenku węgla.. ( dodatkowo powstaje tlen) , a więc wiadome że wieczorem trawa bedzie miała najwięcej cukru. ;) pozdrawiam

 

oczywiście kosić należy przed zachodem słońca, bo później nie ma światła i roślina cukry przetwarza na własną działaloność

  • Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez edi25
      Lozysko osadzone na tuleji jest zbyt luzne i nie obraca sie prawidlowo, tylko tuleja obraca sie wewnatrz lozyska. lozysko jest ok, tylko tuleja na ktora jest zalozona jest juz wytarta.Jak osadzic to lozysko na tuleji mocno zeby sie nie obracalo?
    • Przez ttuch
      Wczoraj rano wycieliła się jałówka. Już podczas porodu kapało jej mleko więc sądziliśmy, że z tym nie będzie problemu. A tu tymczasem niespodzianka bo praktycznie nie ma mleka. Na noc została w oborze z cielakiem więc sądziliśmy, że po prostu cielak ją wydoił, na dzień została wypuszczona na pastwisko ale po powrocie z niego wymię miała dosłownie puste. Pierwszy raz taka sytuacja ma u nas miejsce, może ktoś miał u siebie w gospodarstwie podobny problem?
    • Przez Adrian3210
      Witam. Mam problem z chłodnią do mleka. Problem wygląda następująco. Agregat nie załącza się za pierwszym razem. Słychać pykanie, aż za 4 czy za 5 pyknięciem załączy się. Chłodnia to Alima Bis 400l
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v