Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Praktycznie calosc lucerny, plon zaniżylo 4ha sianej po zniwach lucerny która wypadła tragicznie bo 1 przyczepa z calosci byla. Na jesieni byla piekna a na wiosnę powypadalo czesc. Dzisiaj jak zdaze to chce zycica podsiac całość tej dzialki

Opublikowano
3 godziny temu, plati napisał(a):

Na dzisiejsza noc zapowiadają jakieś opady u mnie. 

Zobaczymy 

U nas tez gadaja, gadają o tych opadach ze niby pare dni a co do czego przychodzi to sie zmienia dzien przed i nic. Co do traw to gorzowska zapowiada sie ze troche belek da, koszona bedzie pewnie jak te prognozy przejdą ale miejscami do pasa (zaczyna sie kłosić ale minimalnie).

Może ktoś jest chętny na kupno scinacz do zielonek stalmech, stoi nie używana od kilku lat. Wszystko praktycznie jak nowe (łancuchy, łożyska itd..) wszedzie jeszcze farba. Jak coś pw.

Opublikowano
1 minutę temu, AdrianP3725 napisał(a):

Młoda krowa kopie przy dojeniu macie jakieś sposoby?

image.jpeg.d522ec374d02489174650cf7321a4e38.jpeg

plus 1cm Sadezinu. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, AdrianP3725 napisał(a):

Uczepić za głowę i ogon na pionowo do góry, kilka dni i jej się znudzi fikanie

1 minutę temu, pawlak2507 napisał(a):

Edytowane przez pawlak2507
Opublikowano

Sąsiad ze wsi to mówi że czymś szczepi jałówki na jakieś 20 min przed dojeniem mówi że niby są spokojne ale nwm czy jest coś takiego czy mnie w uja wali 😂

W dniu 14.05.2025 o 05:28, ChiquitaB napisał(a):

Jak u was plony pierwszego pokosu

Wieloletnie porażka. A młoda wieloletnia siana w zeszłym roku po żniwach dała plon konkretny 1.5 przyczepy 43 m3 z hektara.

Opublikowano
19 godzin temu, AdrianP3725 napisał(a):

To musisz doić kiedy nie kopie .   Młody ,może nie wiedzieć . Zapamiętaj ,ale to zapamiętaj ,krowa kiedy sra to nie kopie . Tylko że krowa w pakiecie ma w gratis  ,że przestaje sr** by ci ,,przytulić'' ,ot co 😔;)

Opublikowano
Godzinę temu, lukasz2623 napisał(a):

W końcu przyszedł konkret deszcz. 24h i 25 litrów (więcej niz przez caly kwiecien)

u mnie w kujawsko pomorskim wszystkie deszcze omijają 4l od początku maja w kwietniu wgl nie padało i ciągle zimno że człowiek nie wie kiedy kosić dobrze że lucerna jest bo trawa w tym roku słaba 

Planuje zakup kosiarki dyskowej (patrzę na nowe) polecacie coś? warto dopłacać do kosiarki z centralnym zawieszeniem? kosze tylko trawy i lucerny siane wiec jest równo na polu i jakich marek unikać dilerzy odradzają polskie maszyny

Opublikowano

Znajomi zadowoleni z samasza. Ja mam kubote/vicon na 3 nozykach to napewno lepiej to idzie w gęstej trawie. W lucernie 20km/h można śmigać. Jak maly ciagnik to z centralnym może byc trochę mało stabilny na zakrętach

Co do lucerny to spoko porosła ale trochę za zimno bo by mogła być lepsza. Z tym deszczem faktycznie nas zawsze omijał. Wczoraj 4 razy Grad padal na przemian z deszczem

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Okolice Zawiercia też bez deszczu. Co chwilę wychodzi chmura jak w listopadzie, 15 minut deszczu i po wszystkim. 

Ja kosze kuhn gmd 602

Wcześniej miałem fc202

Nie narzekam generalnie ale przypuszczam ze z jazda 20km/h byłoby ciężko. 

Edytowane przez plati
Opublikowano
Godzinę temu, naczilu napisał(a):

u mnie w kujawsko pomorskim wszystkie deszcze omijają 4l od początku maja w kwietniu wgl nie padało i ciągle zimno że człowiek nie wie kiedy kosić dobrze że lucerna jest bo trawa w tym roku słaba 

Planuje zakup kosiarki dyskowej (patrzę na nowe) polecacie coś? warto dopłacać do kosiarki z centralnym zawieszeniem? kosze tylko trawy i lucerny siane wiec jest równo na polu i jakich marek unikać dilerzy odradzają polskie maszyny

Współczuję u nas tak od paru lat w końcu zapowiada się ciekawiej.. kolejne 10l. Czyli już w 24h 30l.

Idealnie pod kukurydzę, siana we wtorek 

Minus że gorzowska przetrzymana ale w tamtym roku 4 czerwca siana kukurydza i była jedną z lepszych w okolicy bo cały maj 0 litrów.