Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, bator napisał(a):

U mnie w okolicach 9tyś 

Wy chyba stelągowskim sprzedajecie jałówki. Oni selekcję robione bo mam od nich wasza jałówkę

Opublikowano

Panowie na gorzowska poszło 150 kg saletrosan 3 marca, planuje jeszcze 150 saletry, kieyd ją podać? Mówią u mnie do końca tygodnia jakieś deszcze. Czy podać bliżej 20 marca? 

Opublikowano
alfa napisał:

17 godzin temu, mx_racer napisał(a):

pytam czysto z ciekawości co mają te witaminy za 240 zł którym nie ma taki np. lactan bm z dolfosu za 130

Np mogą być lepsze rodzaje witamin wieksza ich ilość albo np witaminy chronione a na marginesie ten dolfos to najniższa półka 

Czemu niby najnizsza. Witamina A 900000 j.m D 400000 j.m biotyna, niacyna. Zerknij sobie zreszto na skład w internecie można znaleźć bo że najniższą półka to się nie zgodze.

Opublikowano

Jakie mogą być przyczyny przemieszczenia trawieńca? Po ocieleniu dostają pujło, treściwe wprowadzane stopniowo. Od początku roku na 4 wycielenia dwie z przemieszczeniem. Ogólnie na 30 sztuk, 8 mam po operacji, wszystko w ciągu 2-3 lat. Da się jakoś temu zapobiegać?

Opublikowano
pawelmf napisał:

4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

a jaki ey procent białka liczycie ze zboża 🤔 z tabelki czy badanie 🤔 a śruty jaki bialkowe dodajecie 🤔

Zboże to może mieć 5% a może i 12%

no właśnie i jak to skład liczyć 🤔

danielhaker napisał:

Nie wiem jak Wy potraficie porównywać koszty treściwych nie znając ich składu 😛 Przecież na samych tylko witaminach- jeden może sypać worek o przeciętnym składzie za 125zł, drugi po 240zł, a gdzie inne komponenty

👍👍👍👍😁

mx_racer napisał:

danielhaker napisał:

Nie wiem jak Wy potraficie porównywać koszty treściwych nie znając ich składu 😛 Przecież na samych tylko witaminach- jeden może sypać worek o przeciętnym składzie za 125zł, drugi po 240zł, a gdzie inne komponenty

pytam czysto z ciekawości co mają te witaminy za 240 zł którym nie ma taki np. lactan bm z dolfosu za 130

jak zaczniesz stosować to zobaczysz ...😁

mr1997 napisał:

Co myślicie o tym żeby rozsiać już sól potasowa pod kukurydzę 

śmiało siej chlorek odparuje 👍

Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 16:09, KoneserOporu napisał(a):

Fakt, chyba mieszalni wtedy nie doliczyłem, no to 90 zł na tonie trzeba dodać. A pszenżyto po 800, resztę komponentów w przyzwoitej cenie kupowałem. Już gdzieś zapodziałem kartkę z wyliczeniami co ile wychodziło to nie napiszę dokładnie.

I co tam dajesz i ile tego 

Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał(a):

Ile tego pojła dajesz , ja od zawsze krowie po ocieleniu daje tyle letniej wody ile tylko chce wypić i przez całe lata jedna tylko była operowana .

Tyle ile wypije, 30-60 litrów zależnie od sztuki.

Opublikowano
KTJW napisał:

Jakie mogą być przyczyny przemieszczenia trawieńca? Po ocieleniu dostają pujło, treściwe wprowadzane stopniowo. Od początku roku na 4 wycielenia dwie z przemieszczeniem. Ogólnie na 30 sztuk, 8 mam po operacji, wszystko w ciągu 2-3 lat. Da się jakoś temu zapobiegać?

laktacjia zaczyna się w zasuszeniu...🙋‍♂️

Opublikowano

Rozpiszesz się bardziej? Zasuszane 2msc przed, na dwa tygodnie przed wprowadzam treściwe. Otłuszczone raczej nie są, przynajmniej na moje oko.

Opublikowano
10 minut temu, KTJW napisał(a):

Rozpiszesz się bardziej? Zasuszane 2msc przed, na dwa tygodnie przed wprowadzam treściwe. Otłuszczone raczej nie są, przynajmniej na moje oko.

Jak krowa zSuszy to podawać tak od miesiąca przed zasiedzeniem takie witaminy KWZ. Trochę oscypki dobrą garś i te witaminy ja tak daję o na tydzień półtota wprowadzasz paszę treściwą taka jak w laktacji

Opublikowano

Brał ktoś może w ostatnim czasie włókę? Poszukuję czegoś w miarę na szybko do kupna. Patrzyłem Agro-Technik, 6 metrową na dwa siłowniki, 4 rzędy. 

Jak opinie, cenowo u was to wygląda?

Opublikowano
8 godzin temu, roni9411 napisał(a):

Panowie na gorzowska poszło 150 kg saletrosan 3 marca, planuje jeszcze 150 saletry, kieyd ją podać? Mówią u mnie do końca tygodnia jakieś deszcze. Czy podać bliżej 20 marca? 

Ja z saletra czekam do końca marca w sobotę rozsialem 200 kg saletrosanu 

Opublikowano
8 godzin temu, KTJW napisał(a):

Da się zapobiegać. W styczniu na 4 porody 2 przemieszczania...  Im krowa w lepszej kondycji tym trudniej jej wejść w laktację. Jak są inne problemy okołoporodowe to trawieniec od tak sobie razem z nimi przychodzi. Podstawa to żeby krowa dobrze pobierała pasze 

Opublikowano
9 godzin temu, KTJW napisał(a):

Na uwięzi masz czy wolnostanowiskowa ? Ketoze tez maja na deser czy tylko sam trawieniec ?

Opublikowano

Hipokalcemii nie maja po wycieleniu? Spróbuj zmień witaminy w zasuszeniu no i dawka do oporu ile zje i z witaminami pół kg soi trochę rzepaku. A po wycieleniu możesz trochę wapna dać na próbę kilku szt. czy bedą mieć lepszy apetyt i jakie  bedą efekty, metoda prób i błędów

Opublikowano

Krowy na uwięzi, wapń w normie. Co do ketozy to wet twierdzi że jest przez przemieszczenie, po operacji wszystko wraca do normy. Ogólnie po samym ocieleniu jest ok, po 2-3 tyg krowa z dnia na dzień przestaje jeść. Witaminy już kilka razy zmieniałem bez efektów, może jakieś polecicie?

Opublikowano
ubogiwladek napisał:

Na uwięzi masz czy wolnostanowiskowa ? Ketoze tez maja na deser czy tylko sam trawieniec ?

ketoza z trawieńcem to idą w parze 🙋‍♂️

Opublikowano
21 godzin temu, lukasz2623 napisał(a):

Brał ktoś może w ostatnim czasie włókę? Poszukuję czegoś w miarę na szybko do kupna. Patrzyłem Agro-Technik, 6 metrową na dwa siłowniki, 4 rzędy. 

Jak opinie, cenowo u was to wygląda?

Podbijam

Opublikowano
17 godzin temu, KTJW napisał(a):

Krowy na uwięzi, wapń w normie. Co do ketozy to wet twierdzi że jest przez przemieszczenie, po operacji wszystko wraca do normy. Ogólnie po samym ocieleniu jest ok, po 2-3 tyg krowa z dnia na dzień przestaje jeść. Witaminy już kilka razy zmieniałem bez efektów, może jakieś polecicie?

No to właśnie po 2 tyg masz ketoze słabnie z jedzeniem a to możliwości dla trawieńca wtedy. 

Opublikowano
11 minut temu, alfa napisał(a):

No to właśnie po 2 tyg masz ketoze słabnie z jedzeniem a to możliwości dla trawieńca wtedy. 

Ketoza ketozą ciekawe w jakim stanie jest wątroba