Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, strzymek napisał(a):

czy zetor lub ursus 6 cylindrowy sprawdzi sie w paszowozie ? a jeśli nie to czym kręcicie paszowóz 20m3

Masz już któryś z tych ciągników  czy dopiero szukasz pod paszowóz ? 

Opublikowano
16 godzin temu, Marco98 napisał(a):

Z własnego doświadczenia wiem że soja rzepak to lepsza mieszanina niż rukor. U mnie po zmianie z rukoru na mieszaninę soja rzepak jest różnica cenowa na + dla własnej mieszaniny i na +dla mleczności. Po zmianie z rukoru na własną mieszaninę 1l mleka w górę od sztuki, oczywiście to jest średnia ze stada.

Jakie parametry macie mleka przy dorzucaniu tych wszystkich dodatków. Chciałbym porownac z swoimi na własnej paszy (mąka z jęczmień+pszenżyto+żyto+trochę rzepaku) i dobrej jakości kiszonka 

Opublikowano
19 minut temu, slawek74 napisał(a):

Dodaj jeszcze jakie litry na tym doisz...

Liczona +/- średnia bo nie mam informacji konkretnie o danych sztukach. Gdzie liczę również te które obecnie są tuż przed zasuszeniem, co sporo obniży wynik ale nie mam parcia aby specjalnie zawyżać.  

Średnia na jeden doj krowy: 12.27l

Parametry: Som 79, TL 4.80, Białko 3.55

Pasza swoja: Mąka z tego co pisałem 

Qq - średniej jakości bo susza 

Dobra kiszonka. 

Myślę, że jakby odjąć 5-6 sztuk które już ledwo co dają to trochę ta średnia by wzrosla.

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz2623 napisał(a):

Jakie parametry macie mleka przy dorzucaniu tych wszystkich dodatków. Chciałbym porownac z swoimi na własnej paszy (mąka z jęczmień+pszenżyto+żyto+trochę rzepaku) i dobrej jakości kiszonka 

Tł 4,4 bi 3,6 średnia na udój wieczorny 15l 

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

12 - 27 to na raz czy dziennie 🤔 bo to ogromna różnica....

12 na raz, oczywiście są sztuki co dają po ponad 20 na raz czyli 40+ dziennie ale podałem ci średni wynik litry/krowy/udoje bo inaczej nie odpowiem ci ile jest wydajności :)

3 godziny temu, Marco98 napisał(a):

Tł 4,4 bi 3,6 średnia na udój wieczorny 15l 

O dzięki za odpowiedź prosto z mostu bez pierdzielenia 😄

3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

12 - 27 to na raz czy dziennie 🤔 bo to ogromna różnica....

I tam nie masz między 12-27 a 12.27

Opublikowano
8 godzin temu, strzymek napisał(a):

szukam ceny 1222 zachęcają mocy powinno być dosyć i dźwięk silnika za***isty 😁

Wałki w tych seriach nie były cudowne ale myślę że spokojnie pójdzie no z dźwiękiem masz rację choć są lepsze ciągniki 😉

Opublikowano
12 godzin temu, lukasz2623 napisał(a):

Średnia 38 litrów dziennie tł. 4.25, b. 3.5, som 77

• Like 2
Opublikowano

Rozdzielacz, uszczelniacz na siłowniku, albo zawór zabezpieczający. Do wyboru😬

Ale jak się rozdzielacz poci to można od tego zacząć. 

Opublikowano

Koledzy do jakiego mamentu najdalej inseminyjecie krowy(ile razy) i ile miesięcy od wycielenia 

Koledzy do jakiego mamentu najdalej inseminyjecie krowy(ile razy) i ile miesięcy od wycielenia 

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Jak w traktorze po nocy ramiona opadaja na dół to winny rozdzielacz? Widać że sie poci ogólnie

Najprawdopodobniej tak 

Opublikowano
2 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

Czy system żywienia, rodzai pasz ,system utrzymania ma wpływ na płeć potomstwa u bydła .

Pytam bo umnje większość wycieleń to jałówki, na dziesięć ostatnich wycieleń jeden byczek  i tak już jest ostatnie trzy lata i to nasienia  nie seksowane 

Opublikowano

Paulina robiła kiedyś test i wyszło, że nie ma wpływu

W dniu 17.02.2025 o 08:51, ThePerkins napisał(a):

@danielhaker, ej jak masz w ten sposób poidła to nie wsadzają ci kopyt do nich?

Przez 20+ lat zdarzyło się tylko kilka przypadków

• Thanks 1
Opublikowano

Próbował ktoś Dolzyme BM? Podobno ma zadziałać na nie trawiące się ziarno kukurydzy które jest za suche, wziąłem na próbę woreczek, 20kg, 400brutto, zobaczę czy jakieś efekty będą...

Opublikowano

Takie pytanie jakie myślicie praktykować nawożenie traw w tym dziwnym roku gdzie prawdopodobnie północny wschód bez opadów na marzec i kwiecień dalej nie wiadomo jak będzie. Najstarsze dziadki nie pamiętają końca lutego z tak duża wilgocią w gleebie i tak zapełnionych rowów