Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Paulina1985 napisał(a):

Nie będę nawet siebie komentować...

Powracając do mojego pytania, ma ktos materace wodne? albo zna kogoś kto ma już z rok? 

To ja mam mu w końcu płacić czy nie? 😂😂 Wyczyść skrzynkę bo nie idzie napisać 

Opublikowano
15 minut temu, Paulina1985 napisał(a):

Nie będę nawet siebie komentować...

Powracając do mojego pytania, ma ktos materace wodne? albo zna kogoś kto ma już z rok? 

Przecież są w oborze na 4 roboty co byłaś na otwarciu w listopadzie .

21 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Somatyka różnie ale przeważnie trzyma się w okolicach 120, po wejściu na nowy obiekt ok 60 bylo przez długi czas. Czasem coś wyskoczy ale to bardziej jedna drugiej walnie i cwiartka stłuczona. Stare sztuki gdzie mleko czyste a somaty 800 non stop ale juz nie tykam bo sensu nie ma staram się wyzbywać powoli takich a srednia i tak ok. Do maks 250 czasem. Ale fakt taki ze trzeba pilnować i dosypywać. Na pewno musze dołożyć deski zeby tak daleko się nie kładły bo wtedy walą w legowiska, tam gdzie rur starczylo jest lepiej

Byłem w takiej oborze gdzie nie było tego ogranicznika z przodu jak mówisz deska albo rura i gość to zabetonował bo jak twierdził , tragedia , krowy waliły pod siebie , mieszały to nogami i syf totalny się robił .

Opublikowano
17 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Przecież są w oborze na 4 roboty co byłaś na otwarciu w listopadzie .

Pytam czy ktoś ma juz z rok co najmniej, świeżo założone mnie nie interesują.

@soltys48 książka powstała dzięki jednej osobie wspomnianej w dedykacji. 

Opublikowano

Dzięki za uznanie, wrodzona skromność każe mi zaprzeczać jakobym miała jakąkolwiek wiedzę większą. 

A w sumie dobrze, że przypomnieliście, powinnam dac dwa egzemplarze do Biblioteki jako autor 😆🫣

Jak ktoś jest z Warm-maz to 25-26 (sob-ndz) jest zimowa akademia hodowcy w Olsztynie organizowana przwz W-M ODR(rozród i odchów cieląt), można się zapisywać :)

@soltys48 a kto miał być tym mądrym namawiającym według Ciebie? 🫣🤔 możesz napisać w pw 😁 bo nie daje mi to spokoju 🤔

Opublikowano

@soltys48Ludzi, ktorzy mówili "musisz napisać", "fajnie by było jakbys napisała", "może byś to wydrukowała", "takie coś jest potrzebne", było dużo. Poradnik zaczełam dziergać jak jeszcze pracowałam na gosp., potem było pól roku przerwy i znowu zaczęłam. Ale jedyną osobą, która mnie pchała do przodu, wspierała i dawała sens pracy była Aga, a potem już korektorka tekstu, która znosiła moje depresje, zwątpienia, płacze, wzloty, natchnienia i upadki, żeby zaraz znowu dopingować i pchać do przodu :) Napisanie było fraszką w porównaniu z tym co było pozniej :) 🤣 Teraz zrobiłabym ten poradnik z jakimś wydawnictwem jeśli bym pisała 😆 

Dobra dobra, już nie spamuję!!

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.01.2025 o 13:23, ChiquitaB napisał(a):

Mial ktos styczność z oponami zimowymi firmy goodride? Szukamy 19" budżetowych, te opinie dosyc ok na internecie, diler u siebie ma tylko opony 1tys w zwyz za sztukę do tego odbior auta wydłuża się o 2tyg jak bym chcial zeby na zimowych wyjechać bo kolejka na serwis. Myślę jeszcze o używanych 1-2 letnich bo jakoś szkoda mi 3tys za opony wywalić a te premium różne opinie mają

Daj sobie spokój z uzywanymi.

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/zimowe/r=1/235-50-r19

Zamów przez neta jakieś markowe. Nie są aż tak drogie jak masz nowe auto, to nie jest to wielki wydatek. Kupisz nowe to dłużej pojezdzisz.

Goodride średnio mi się kojarzy. To zwykle chińczyki 

Yokohamy po 650zl sztuka to dobra opcja.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

PROBLEM Z KROWĄ

nie chce wstawać, nie chce jeść, straciła mleko, brak gorączki , krowa ok 4 miesięcy po porodzie, wet nie wie co jej, może ktoś miał podobny przypadek?

Opublikowano
42 minuty temu, redbull napisał(a):

PROBLEM Z KROWĄ

nie chce wstawać, nie chce jeść, straciła mleko, brak gorączki , krowa ok 4 miesięcy po porodzie, wet nie wie co jej, może ktoś miał podobny przypadek?

Pobrał krew do badania, dał wapno, fosfor i magnez ? 

• Thanks 1