Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Paulina1985 napisał(a):

na kaliber goldzie od poczatku jego istnienia była rekomendacja około 180-200gramów, ale to może w odchowie intensywnym. Może teraz zrobili rekomendacje na tradycyjny odchów 140g. Skoro tyle piszą to tyle dawaj :) Ten średni przyrost 600gramów w pierwszym okresie pewnie będzie. 

@konteno mąż został tam. 

Ja pracowalam na robotach DeLaval Classic. Teraz są V300, w porównaniu do nich Classic to era kamienia łupanego :) ale i kilkanaście lat doiły. Głownie chodzi o trafność podłączania i kubek myjący, plus nowe oprogramowanie, mozliwośc dostawki RePro - czyli badanie poziomu progesteronu z mleka i inne bajery. 

Większosc obór do ktorych teraz jezdze przestawia sie z uwięziówek na roboty.

100 % nigdy nie wydoją i to takich które niby powinny się doić bo strzyki się nie stykają .

Opublikowano
11 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

100 % nigdy nie wydoją i to takich które niby powinny się doić bo strzyki się nie stykają .

Nie powiedziałam nigdzie, że wydją 100%. Do 1 - 4% niekompletnych dojów w stadzie. Mam stada gdzie nie ma nawet 1% 🤷‍♀️. W classicu na porządku dziennym 8%.

Nie jestem po to żeby reklamować DeLaval, mówię jakie są fakty. 

Teraz wyzwanie dla.hodowców i krów to nie budowa wymienia a przepływ mleka.

@konteno nie mam pojęcia ile ha obrabiają i ile sztuk mają 😁 mniej wiem  - lepiej śpię jak to mówią 😁 

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

11 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Nie powiedziałam nigdzie, że wydją 100%. Do 1 - 4% niekompletnych dojów w stadzie. Mam stada gdzie nie ma nawet 1% 🤷‍♀️. W classicu na porządku dziennym 8%.

Nie jestem po to żeby reklamować DeLaval, mówię jakie są fakty. 

Teraz wyzwanie dla.hodowców i krów to nie budowa wymienia a przepływ mleka.

@konteno nie mam pojęcia ile ha obrabiają i ile sztuk mają 😁 mniej wiem  - lepiej śpię jak to mówią 😁 

w jakim charakterze pracujesz w delaval?

Opublikowano

Nie znam gospodarstw, nie znam tych hodowców. Moim zdaniem powody, dla ktorych ktos z nich rezygnuje to na przykład

1. Niezrozumienie funkcjonowania gospodarstwa z robotami (przeświadczenie, że nic nie trzeba robić, bo robi się samo)

2. Niezrozumienie żywienia na robotach (pozostanie w żywieniu TMR zamiast PMR)

3. Finansowy dołek (kredyt na oborę, kredyt na wyposażenie, kredyt na krowy, brak kasy na wszystko inne, zwiększenie hodowli bez zapasu paszy, poduszki finansowej, potem przychodzi serwis, powinie sie noga gdzies i jest problem)

4. Wyjście z założenia, że robot zwiększy wydajność (sorry, ale jak ktoś doi 20litrów od krowy to robot nie sprawi, że bedzie doił 30)

5. Brak zrozumienia samej zasady działania doju i systemu dobrowolnego doju (zamęczanie się doganianiem, staniem przy robocie, wpedzaniem do poczekalni, z poczekalni do robota, z robota na stół)

Pewnie jest coś jeszcze :) Ale jeśli chodzi o samo funkcjonowanie robota, to z tego powodu wątpię w odstąpienie od doju automatycznego. Te koszty można przeliczyć i obliczyć czy ze swoją OBECNĄ wydajnością nas na to stać. 

Opublikowano

Głównie chodzi o kasę bo zamiast sprzedawać jałówki z nadwyżki to sprzedajesz wciąż krowy które nie pasują i kupujesz następne i cały czas trzeba uczyć te nowe sztuki i siebie razem , w końcu nerwy puszczają i koniec z automatem .

Opublikowano

@DanielFarmer jako doradca klienta - jadę tam gdzie już system jest sprzedany, robię z gospodarzami szkolenie z DelPro (system zarządzania) i dodatkowych sprzedanych systemów, robię szkolenia dla firm paszowych z żywienia na robotach na systemie DelPro i calej specyfice zywienia na robotach, czasem bywam na szkoleniach w terenie z hodowcami (prelekcje), czasem jadę z hodowcami za granicę obejrzeć najnowsze lub ciekawe rozwiązania, robie też wizyty dodatkowe dla hodowców, analiza pracy robotów w gospodarstwie - mozliwosci poprawy, jakieś dodatkowe szkolenia z systemu :) Jestem takim opiekunem hodowców od startu.  To tak z grubsza :)

• Like 1
Opublikowano

@Supersebusiek to mit z classica. Zapytaj uzytkowników teraz ile sprzedali krów dlatego, że nie nadawaly się na robota. 

Oczywiście krowy muszą być mobilne, ale nawet na classiki u mnie wchodzily i doily się krowy w wyższych laktacjach. 

Teraz widzę problemy z przepływem (wtedy po prostu robot bedzie w stanie obsluzyć mniej krow, bo dój jest dłuższy i trwa nie 6minut a 8.)

@Supersebusiekwszystko,  roboty, hale  jesli jest stacja odpajania z podlączeniem do DelPro to też.

5 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Głównie chodzi o kasę bo zamiast sprzedawać jałówki z nadwyżki to sprzedajesz wciąż krowy które nie pasują i kupujesz następne i cały czas trzeba uczyć te nowe sztuki i siebie razem , w końcu nerwy puszczają i koniec z automatem .

rozumiem. Ja po tym co widzę stwierdzam, że krowy do systemu przyzwyczajają się szybciej niż człowiek. 

Opublikowano

jesteś na cały kraj ,mazury czy jak? jeśli na Podlasiu to Białobrzeski czy Szczuka czy może ktoś inny najlepiej ogarniają? napisz nam tak z doświadczenia przy np 33litrach od krowy dziennie ile sztuk v310 wydoi? możesz opisać systemy w podstawie oraz te dodatkowe ? oraz które warto wziąć? Jesteś w stanie wskazać przewagę delavala nad lely? czy moze w czymś ustępuje? preferujesz ruch swobodny czy kierowany?

Opublikowano
8 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

jesteś na cały kraj ,mazury czy jak? jeśli na Podlasiu to Białobrzeski czy Szczuka czy może ktoś inny najlepiej ogarniają? napisz nam tak z doświadczenia przy np 33litrach od krowy dziennie ile sztuk v310 wydoi? możesz opisać systemy w podstawie oraz te dodatkowe ? oraz które warto wziąć? Jesteś w stanie wskazać przewagę delavala nad lely? czy moze w czymś ustępuje? preferujesz ruch swobodny czy kierowany?

podlasie, warminsko-mazurskie, czesc mazowieckiego.

To ile robot wydoi przy 33litrach jest uzaleznione od kilku czynników, a głownie od wspomnianego przepływu. Przy przepływie 2 i ponad 2 kg na minutę wydoisz ponad 70sztuk, prawda jest taka, że jak ja powiem 70 i wstawisz 70 to i tak bedziezz probował wstawic więcej :) Jeden z hodowców wrzucił i ponad 80sztuk :) niektóre doiły się raz dziennie ;) Czasem ograniczenie to nie przepustowośc robota a np.dostęp do stołu paszowego.

Kolejne pytania zadałeś takie, że ręce by mi zemdlały od pisania :) robimy dla hodowców szkolenia, prezentacje, odwiedź nas :)

@Supersebusiek podłącza, czasem jak jest mocno obrzmiałe wymię a pierwiastka wchodzi juz od siary na robot to może być wyzwanie, ale opuchlizna schodzi i jest Ok. 

Opublikowano
33 minuty temu, DanielFarmer napisał(a):

Białobrzeski nasprzedawał robotów w 2024 i na 2025 i dopiero szuka ludzi na serwis do szkolenia pod roboty. Od stycznia firmę przejmuje córka to może coś się zmieni ale obecnie słabo to widzę. Na tym terenie nie ma podejścia do Filipkowskiego z serwisem. Mocno rozpychają sie Kartuzy ale jak ogarniać będą logistycznie serwis czas pokaże 

Opublikowano

Prawda jest taka, że do tamtego roku ten serwis nie musiał być jakiś rozbudowany, bo robotów wiele nie było DeLaval na tym terenie, a na pewno bez porównania z Wielkopolską.

W tamtym roku jak powiedziałeś "nasprzedawał" Białobrzeski i nie tylko on, i Szczuka i Piotrek Radecki (bardziej na wschód)  no i presja narosła, myslę, że to bardzo dobrze, w końcu coś zaczyna się dziać. Chłopaki z serwisu się szkolą, w tamtym roku (2024) sporo obór się uruchomiło nawet w okresie świątecznym 😆 

Co do kartuz - każdy orze jak może :)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Paulina1985 napisał(a):

Prawda jest taka, że do tamtego roku ten serwis nie musiał być jakiś rozbudowany, bo robotów wiele nie było DeLaval na tym terenie, a na pewno bez porównania z Wielkopolską.

W tamtym roku jak powiedziałeś "nasprzedawał" Białobrzeski i nie tylko on, i Szczuka i Piotrek Radecki (bardziej na wschód)  no i presja narosła, myslę, że to bardzo dobrze, w końcu coś zaczyna się dziać. Chłopaki z serwisu się szkolą, w tamtym roku (2024) sporo obór się uruchomiło nawet w okresie świątecznym 😆 

Co do kartuz - każdy orze jak może :)

To jest całe podejście w DeLaval sprzedać i jakoś to będzie.Wiem ile się otwierało bo w wielu byłem i oglądałem jakie rozwiązania mają. Tylko jak się rozmawia z rolnikami którzy kilka lat już pracują na robotach to zastrzeżenia mają właśnie do serwisu. 

Serwisu nie wyszkoli się tak szybko bo najważniejsze jest doświadczenie. 

Czekam aż GEA zacznie mocniej działać na tym terenie 

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano
2 godziny temu, MKrajes napisał(a):

To jest całe podejście w DeLaval sprzedać i jakoś to będzie.Wiem ile się otwierało bo w wielu byłem i oglądałem jakie rozwiązania mają. Tylko jak się rozmawia z rolnikami którzy kilka lat już pracują na robotach to zastrzeżenia mają właśnie do serwisu. 

Serwisu nie wyszkoli się tak szybko bo najważniejsze jest doświadczenie. 

Czekam aż GEA zacznie mocniej działać na tym terenie 

Prawda, nie ma robotów na terenie - nie ma serwisantów potrzebnych, nikt nie bedzie płacił ludziom dla których nie ma roboty i większosc firm działa na tej zasadzie. 

dlatego mobilizacja dla dilera do rozwoju serwisu jest wtedy kiedy sprzedaje więcej, można nie zgadzać się z tym działaniem. 

A na teranie jest miejsce dla wszystkich firm. 

3 godziny temu, michal_19 napisał(a):

@Paulina1985 jaki wpływ na siarę mają antybiotyki DC, czy teoretycznie takiej siary nie powinno się używać? Wiele osób pytałem nikt nigdy konkretnej odpowiedzi nie udzielił 

Odpowiedz jest dość prosta, na postawie badań , któŕych opis znajdziesz tu

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030224013961

Wniosek (wrzić w google translator) Residue levels of antimicrobials decrease with the length of the dry period. When the interval from the start of the drying-off treatment until calving is as long as or longer than the minimum specified in the Summary of Product Characteristics of the antimicrobial, faecal shedding of antimicrobial-resistant bacteria will not increase when calves are fed colostrum from treated cows.

Konkludując : Zależy od długości okresu zasuszenia. Jeśli zachowany jest czas karencji (lub większy) to nie masz się czym martwić. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

GEA ? U mnie już 3 lata będzie jak wszystko zamontowane. Hala, stacja i zbiornik. Może w najbliższym naborze złożę na robota do podgarniania 

I jak oceniasz gea , kolega zamontował halę i zbiornik to jest zawiedziony wciąż awarie sterowników ale ja myślę , że on ma coś z prądem nie tak bo w większości każdy jest zadowolony z gea , rozmawiałem ostatnio z panem co ma blisko 400 dojnych na hali gea bok w bok 2x14 i jest z niej zadowolony, większych awarii nie miał same podstawowe pompa ,gumy , jakiś zawór itp .

Opublikowano

Odpukać wszystko gra aż miło. U mnie są sterowniki dematron 60 albo 70 na hali. Niby jest orientacyjny pomiar mleka ale praktycznie różnice są do 0.5 l na niekorzyść sterownika. Zaniża te 0.5 l. Tak poza tym nie mam się czego przyczepić. Stacja z dwoma boksami też bez problemu. Wszystko razem połączone na kompie. Zbiornik też bez problemów. Gea przejęła japy kyros i zbiorniki są tej firmy tylko pod etykietą gea