Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Założyłem hale z montażem, wyszła mnie jakieś 45 tyś, ale do tego trzeba doliczyć wyszykowanie miejsca, płytki itd, no ale wygoda względem przewodówki jest dość spora. Co do tej wyższej odpowiedzi, idąc tym tropem dojdziesz do wniosku, że nie ma co inwestować w stare budynki lepiej postawić nowe

a powiedz mi takie 40 sztuk to krowy same idą do dojenia czy ktoś musi naganiać? 1 osoba ogarnie?

Opublikowano

Ja za 2x4 z montażem 50tys placilem ale bez pomiaru. Teraz pewnie by w podobnych cenach ogarnął z pomiarem. Pewne jest to że wszystkie nie wejdą same, niektóre leżą do samego końca i trzeba iść nagnac. Ja doje z żoną to mam z glowy bo ona pogna i zegna wcześniej coby na hali nie nasraly odrazu. Zona w tym czasie legowiska ogarnia grabiami. Samemu trzeba doliczyć te 15minut u mnie na zgarnięcie przejść i ogarnięcie legowisk

• Like 1
Opublikowano

Wczesniej nie napisałem, hala 2x3 z wygrodzeniami pod 2x6/7 z najprostszymi aparatami, jedynie są założone pulsatory elektroniczne. U mnie jak narazie lekko ponad 20, ale cały czas sztuki dochodzą, ja mam trochę inny typ, bo na głębokiej ściółce, i niemam żadnej poczekalni, jak jesteśmy w dwóch to jeden doi, drugi nagania, czasem jak się drzwi nie zamknie to za plecami wskoczą na hale, kiedyś zostawiałem otwarte i większość wchodziła sama, ale to zawsze dodatkowy bałagan i więcej możliwości na głupie pomysły, nawet z nagananiem nie wychodzi tak źle czasowo jeśli jedna osoba tym zajmuje, największym dyskomfortem wtedy są tak naprawdę schody i chodzenie Góra dół.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak to wyglada, na tą mini poczekalnię 8sztuk na koniec zamknę. Na syf nie patrzcie bo tu sciany lecę raz na miech albo zadzieje bo sensu nie ma. Drzwi na hale nie mam tylko takie podnoszone barierki ale w dzień dostępu krowy nie mają do tej czesci no i zawsze trzeba wylopatowac ta końcówkę co kolo od zgarniaczs jest bo nie dojdzie do końca gdzie krowy chodza

20250106_170402.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Czyli faktycznie hala dwa razy droższa.... bo za przewodówke serwisant policzył ok 20 z montażem Doi ktoś z was przewodówką na zatrzaskach przy utrzymaniu wolnostanowiskowym?

Opublikowano

Dość fajne to rozwiązanie, bo możesz zamknąć krowy na hali plus ta ilość tutaj, a resztę już wypuścić, ja aktualnie zamykam wszystkie przy stole paszowym 15x3m i powoli robi się ciasno.

Na ile sztuk przewodówka? Znajomemu wyceniali to chyba 35 tyś na 3 aparaty. Agro Putas, zobacz ten kanał na tiktoku/youtube kiedyś pokazywał takie rozwiązanie, nie jest to takie głupie, krowy mają już swobodę, każdą można indywidualnie żywić treściwymi, najwiekszy minus to to, że nadal trzeba się schylać No i to o czym jeszcze nikt nie wspomniał, jak doiliśmy na przewodówce, to było kilka krów które trzeba było doić w dwóch, a jałówki nawet w trzech, na hali jałówka wchodzi i koniec tematu, jeszcze się nie zdarzyły akcje, żeby nie dały się krowy wydoić.

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

U mnie tak to wyglada, na tą mini poczekalnię 8sztuk na koniec zamknę. Na syf nie patrzcie bo tu sciany lecę raz na miech albo zadzieje bo sensu nie ma. Drzwi na hale nie mam tylko takie podnoszone barierki ale w dzień dostępu krowy nie mają do tej czesci no i zawsze trzeba wylopatowac ta końcówkę co kolo od zgarniaczs jest bo nie dojdzie do końca gdzie krowy chodza

20250106_170402.jpg

Faktycznie masz czyste krowy .

Opublikowano
10 godzin temu, VarP napisał(a):

Mam oborę która składa się z 2 pomieszczeń praktycznie takich jak twoje (7x8 i 7x9) przedzielonych sciana nośną. Planuje w tym roku dobudować wiatę 6x20 z stołem paszowym czesciowo zadaszonym (wstawiam szkic poglądowy ). Chciałem też wstawić używaną dojarkę przewodowa i drabiny zatrzaskowe tam gdzie mam 10 stanowisk i tam zaganiać do doju, celuje póki co w 20 - 30 dojnych na ten moment doje 15. Chociaż kumpel doradza mi w miejscu gdzie mam dojarnie i paszarnie (z piwnica) przerobić na jakaś nieduzą hale udojowa np 1x6 i dobudować małą klitke na zbiornik na mleko. Ale koszt hali z przeróbką to pewnie 2 razy tyle co przewodówka xD 

010.png

Szkic poglądowy okej tylko ja na razie nic nie będę chciał przerabiać dopóki się produkcją nie rozwinie  chcę zakupić chłodnie plus dojarka ale przewozową na kołach 3 tys kosztuje jak na razie i dojarnie muszę odbudować bo chyli się ku upadkowi na razie świnki muszą przez dwa lata w chodowli zostać 

Opublikowano

Witam panowie może ktoś z was posiada przyczepę pottinger Faro 4000 jakieś opinie.

Druga sprawa może ktoś z was lub waszych znajomych wstawił do sprzedania w Rolmech węgrów właśnie taką przyczepę

W dniu 2.01.2025 o 07:19, pawlak2507 napisał(a):

Opublikowano

Ktoś może doradzi, chciałbym przejść na luz bo bym może było lżej mam budynek 25x6 plus dach na stół paszowy. Myślałem dorobić wiatę wzdłuż tego żeby więcej stanowisk mogło być. Mam takie pytania 1.w środku Jest te 580cm minus stanowisko to było 330cm do murku stołu paszowego, zmieszczą się do jedzenia czy za ciasno? 2. przejścia na końcu i początku do następnego rzędu legowisk czy trzeba w środku? 3. jakie wymiary stanowisk liczyć żeby dobrze było zrobione? 4. mogą być poidła niezamarzające z kulami w stole paszowym za murkiem czy koło stanowisk? 5. Jaka różnica pomiędzy legowiskiem a kanałem gnojowym, 10cm? scielone by było normalnie, 6. bela dziennie słomy by szła na ścielenie tych kanałów gnojowych 2x25x3.3m szerokie czy więcej?

Opublikowano
SamaPrawda napisał:

Dość fajne to rozwiązanie, bo możesz zamknąć krowy na hali plus ta ilość tutaj, a resztę już wypuścić, ja aktualnie zamykam wszystkie przy stole paszowym 15x3m i powoli robi się ciasno.

Na ile sztuk przewodówka? Znajomemu wyceniali to chyba 35 tyś na 3 aparaty. Agro Putas, zobacz ten kanał na tiktoku/youtube kiedyś pokazywał takie rozwiązanie, nie jest to takie głupie, krowy mają już swobodę, każdą można indywidualnie żywić treściwymi, najwiekszy minus to to, że nadal trzeba się schylać No i to o czym jeszcze nikt nie wspomniał, jak doiliśmy na przewodówce, to było kilka krów które trzeba było doić w dwóch, a jałówki nawet w trzech, na hali jałówka wchodzi i koniec tematu, jeszcze się nie zdarzyły akcje, żeby nie dały się krowy wydoić.

My rozmawialiśmy o przewodowe na 4 aparaty ale używana i wtedy można się zmieścić w 20k. agro putas oglądałem, fajne rozwiązanie i przede wszystkim niskim kosztem

Opublikowano
Marru napisał:

Ktoś może doradzi, chciałbym przejść na luz bo bym może było lżej mam budynek 25x6 plus dach na stół paszowy. Myślałem dorobić wiatę wzdłuż tego żeby więcej stanowisk mogło być. Mam takie pytania 1.w środku Jest te 580cm minus stanowisko to było 330cm do murku stołu paszowego, zmieszczą się do jedzenia czy za ciasno? 2. przejścia na końcu i początku do następnego rzędu legowisk czy trzeba w środku? 3. jakie wymiary stanowisk liczyć żeby dobrze było zrobione? 4. mogą być poidła niezamarzające z kulami w stole paszowym za murkiem czy koło stanowisk? 5. Jaka różnica pomiędzy legowiskiem a kanałem gnojowym, 10cm? scielone by było normalnie, 6. bela dziennie słomy by szła na ścielenie tych kanałów gnojowych 2x25x3.3m szerokie czy więcej?

Ja wiem, koszty itd, ale tu za dużo sztuk ci nie wejdzie, chyba, że na głębokiej ściółce, przy tych wymiarach masz nie więcej jak 20 stanowsk, Może warto pomyśleć inaczej?

Opublikowano
VarP napisał:

Czyli faktycznie hala dwa razy droższa.... bo za przewodówke serwisant policzył ok 20 z montażem Doi ktoś z was przewodówką na zatrzaskach przy utrzymaniu wolnostanowiskowym?

U nas tak jest, ale przerabiamy na hale 2x4

• Like 1