Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.07.2024 o 14:45, Kierownik napisał:

Robił ktoś z was docieplenie budynku inwentarskiego pianą pur lub coś w tym stylu

Mam oborę zroboną cały strop piana poszła na bezpośrednio na blachę i konstrukcje  drewnianą jest ok.

Opublikowano

Mam krówkę której już raczej nie ma sensu leczyć strzyka po kolejnej reemisji. Tylko leciutko podpuchnięty, ale mleko zerwane prawie do zera i wodniste a nie białe. Tu chyba kiedyś czytałem o podaniu leku na zasuszenie fatroximin i dojeniu na trzy  normalnie do basenu. I antybiotyk nie wychodzi w mleku z tych  pozostałych . A może to chodziło o fatroximin do płukanek coś mi się kojarzy. Może Ktoś potwierdzić, przypomnieć.

Opublikowano

Ta do płukanek ten fatroximin on w plukance ma teoretycznie jeden dzień karencji , a w praktyce mie ma wcale i w ćwiartce nie ma też antybiotyku stosowałem kilka razy nigdy nic nie wyszło I nigdy nie badałem mleka tak mi lekarz to tłumaczył i tak jest w rzeczywistosci.

• Thanks 1
Opublikowano

Lekarzem nie jestem, ale trochę inaczej to widzę. Płukanka ma teoretycznie 1 dzień karencji, bo jest stosowana do macicy, a Wy ją aplikujecie w ćwiartkę. Dając do wymienia aplikujesz dokładnie taką samą ilość rifaksyminy co w tubkach zasuszeniowych. W sumie ciekawe, czemu lekarz kazał dać płukankę a nie zasuszyć tubką? 🤔 Z tym nie wykrywaniem to jest jak przy każdym antybiotyku. Zazwyczaj nie wychodzi, ale jedna na 100tys krów może mieć przejście między ćwiartkami. Też nigdy nie badałem pozostałych ćwiartek, ale pamiętam, że u Karola6130 był taki przypadek

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, danielhaker napisał:

Lekarzem nie jestem, ale trochę inaczej to widzę. Płukanka ma teoretycznie 1 dzień karencji, bo jest stosowana do macicy, a Wy ją aplikujecie w ćwiartkę. Dając do wymienia aplikujesz dokładnie taką samą ilość rifaksyminy co w tubkach zasuszeniowych. W sumie ciekawe, czemu lekarz kazał dać płukankę a nie zasuszyć tubką? 🤔 Z tym nie wykrywaniem to jest jak przy każdym antybiotyku. Zazwyczaj nie wychodzi, ale jedna na 100tys krów może mieć przejście między ćwiartkami. Też nigdy nie badałem pozostałych ćwiartek, ale pamiętam, że u Karola6130 był taki przypadek

To trudno jak nie pojmasz , to i szkoda jeszcze raz ci to wykładać,  na dziś mam dwie sztuki z zasuszona jedną cwiartka właśnie to plukanką bo rywanol nie zasuszył,  a plukanka podzielona na dwa razy zasuszyla i jest dobrze , a mam też jedną która miała ceiartke zasuszoną tą plukanką i po ocieleniu cwiartka znów jest dobra i dużo w niej mleka i zdrowe .

.

Opublikowano

Mam mieszankę dsv 2013 do zasiania tam jest przewaga kupkowki. I jak bym ją posiał w tygodniu to urośnie coś jeszcze do jesieni żeby przyciąć czy lepiej się wstrzymać i posiać gdzieś na początku września?

Opublikowano
7 minut temu, dantur96 napisał:

Mam mieszankę dsv 2013 do zasiania tam jest przewaga kupkowki. I jak bym ją posiał w tygodniu to urośnie coś jeszcze do jesieni żeby przyciąć czy lepiej się wstrzymać i posiać gdzieś na początku września?

zasiejesz powschodzi a potem pszysuszy to co uschnie 😛

Opublikowano (edytowane)

Szło dobrze ale przestałem żeby gleby nie wysuszać do poniedziałku. Jutro szybka orka pójdzie i zaraz siew i wal żeby wilgoć nie uciekala.To nie było aż takie błoto że nie dało się orać tylko mocno mokra ziemia się normalnie się zmienia odkładała 😃

Edytowane przez dantur96
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, robert1226 napisał:

To trudno jak nie pojmasz , to i szkoda jeszcze raz ci to wykładać,  na dziś mam dwie sztuki z zasuszona jedną cwiartka właśnie to plukanką bo rywanol nie zasuszył,  a plukanka podzielona na dwa razy zasuszyla i jest dobrze , a mam też jedną która miała ceiartke zasuszoną tą plukanką i po ocieleniu cwiartka znów jest dobra i dużo w niej mleka i zdrowe .

.

Jak to Dzielisz na dwa razy? Dajesz pół po doju i za 12 h zdajasz znowu i aplikujesz pozostałe pół? Jak wyczuć te pół? Jakoś ze stoperem? Cała to za dużo? Ćwiartka wielka.

Antybiotyk nie wyjdzie bo np Mlekpol nie bada na antybiotyk z tej grupy(badają na beta- laktamy i tetrakcyliny). Podobnie jest z Marbox. Testowałem u siebie. Dałem mleko w trakcie terapii antybiotykowej iniekcyjnej i nie wyszło w dwóch badaniach.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano

Dajesz połowę po doju i za 24h zdajesz i kolejne pół, połowę mniej więcej, jak duża cwiartka to cała pianka pewnie wejdzie ale to musisz sam obserwować. I jeśli by puchła cwiartka mocno to powtórzyć.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Troker1979 napisał:

Jak to Dzielisz na dwa razy? Dajesz pół po doju i za 12 h zdajasz znowu i aplikujesz pozostałe pół? Jak wyczuć te pół? Jakoś ze stoperem? Cała to za dużo? Ćwiartka wielka.

Antybiotyk nie wyjdzie bo np Mlekpol nie bada na antybiotyk z tej grupy(badają na beta- laktamy i tetrakcyliny). Podobnie jest z Marbox. Testowałem u siebie. Dałem mleko w trakcie terapii antybiotykowej iniekcyjnej i nie wyszło w dwóch badaniach.

Zdajemy i daje pół po 24 godz zdajam i daje resztę  , a dziele w ten sposób że robię trzy takie krótkie przyciśnięcia coś w rodzaju raz dwa trzy ( nie weiem jak to opisać) I 

3 minuty temu, danielhaker napisał:

Po co te złośliwości? Trudne dni?

Bo już kilka razy o tym był temat walkowany .

Opublikowano
3 minuty temu, michal_19 napisał:

Dajesz połowę po doju i za 24h zdajesz i kolejne pół, połowę mniej więcej, jak duża cwiartka to cała pianka pewnie wejdzie ale to musisz sam obserwować. I jeśli by puchła cwiartka mocno to powtórzyć.

Ta płukanka ma końcówkę co wejdzie do strzyka czy trzeba coś kombinować?

Opublikowano

Bo to nie były rady dla ciebie , a poza tym nie miałeś z tym do czynienia a swoje niesprawdzone tezy wciskasz.

34 minuty temu, Troker1979 napisał:

Ta płukanka ma końcówkę co wejdzie do strzyka czy trzeba coś kombinować?

Ma taką żółta,  tylko się problem robi bo coraz ciężej kupić te plukanki.