Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, slawek74 napisał:

ale to nic taniej nie wychodzi... moja robota też kosztuje... 🙋‍♂️

Ale umiem to zrobić sam...i mogę sobie robić weryfikację co miesiąc w innym laboratorium, jeśli będę miał taką ochotę lub potrzebę. Poza tym lubię. Ja jestem taka Zosia samosia i nie lubię, żeby mnie jakiś zootechnik, czy żywieniowiec próbował czarować. A cena nie jest kosmiczna, żeby się nad nią zastanawiać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A kto to pieniądze ci daje na federację?  Z mleczarni masz dopłatę 2 gr. I na tą dopłatę prezes wyciąga ze swojej kieszeni żeby ci dołożyć? Przecież cała osm utrzymuję się tylko i wyłącznie z mleka rolników. Czyli wszystkie pensje jak i dopłaty itd są finansowane między innymi z twojej kieszeni. Państwo dopłaca do federacji. Jak każdy wie państwo nie ma swoich pieniędzy. Najpierw zabiorą ci kasę w podatkach a potem część oddadzą. Czyli nikt nie finansuje ci dopłaty. Tylko TY sam ją sobie finansuejsz. Tyle że twoja kasa przechodzi przez kilka rąk i kazdy z tej kupi przy okazji bierze trochę dla siebie. 

Na osm nie masz nic do powiedzenia bo większość ma takiego podejście jak ty że po co dochodzić swoich praw. Są osoby które chcą zmian tylko nie mają poparcia. Po wyborach takie osoby później dana osm gnębi i pokazuję innym co czeka nie pokornych. Jakby tak wybrać całą radę z takich osób to istniałaby szansa na jakąś zmianę. A tak jak są wybierani cały czas ci sami to co ma się zmienić. A większość jest wybierana tylko dlatego bo ,,łon'' nasz człowiek i nie damy komu innemu. Przyjdzie i zawsze powie jaka będzie cena itd. Ostatnio byłem świadkiem ciekawej sytuacji jak radny z jednej pobliskiej niedużej osm pochwalił mi się za ma 2,5 zł za litr. Co jest teoretycznie nie realne bo widziałem ich cennik i max można uzyskać 2,3 zł. Ale wiadomo że rada czy najwięksi mają swoją cene. A stał z nami inny dostawcą tej osm tylko panowie się osobiście nie znali. Aż się chłop zagotował bo jemu wychodzi tylko 1,9 zł a parametry i ilość bardzo podobna. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano

Z pierwszą częścią się nie zgodzę. Bo nie będziesz finansował nikogo jak nic nie będziesz robił. Mam chyba nawet 3 gr dopłaty więc się zostaje. A powiedz ten kto nie ma pod oceną nie ma 3 gr to co ma powiedzieć jemu nie zabierają? 🤔

Z drugą częścią się zgodzę. U nas były prostesty o których było wtedy głośno ale oni mieli nas gdzieś więc teraz przez 3 lata odeszło od nich baaaardzo dużo dostawców i teraz mają 600000 l mleka dziennie a nie jak wcześniej 1350000

Opublikowano
Qwazi napisał:

30 minut temu, slawek74 napisał:

ale to nic taniej nie wychodzi... moja robota też kosztuje... 🙋‍♂️

Ale umiem to zrobić sam...i mogę sobie robić weryfikację co miesiąc w innym laboratorium, jeśli będę miał taką ochotę lub potrzebę. Poza tym lubię. Ja jestem taka Zosia samosia i nie lubię, żeby mnie jakiś zootechnik, czy żywieniowiec próbował czarować. A cena nie jest kosmiczna, żeby się nad nią zastanawiać

mnie nikt nie czaruje... 😃 co najwyżej na palcach chodzi a roboty to i bez tego nie mało ...

Opublikowano
3 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Z pierwszą częścią się nie zgodzę. Bo nie będziesz finansował nikogo jak nic nie będziesz robił. Mam chyba nawet 3 gr dopłaty więc się zostaje. A powiedz ten kto nie ma pod oceną nie ma 3 gr to co ma powiedzieć jemu nie zabierają? 🤔

Z drugą częścią się zgodzę. U nas były prostesty o których było wtedy głośno ale oni mieli nas gdzieś więc teraz przez 3 lata odeszło od nich baaaardzo dużo dostawców i teraz mają 600000 l mleka dziennie a nie jak wcześniej 1350000

Tu właśnie nalezaloby się zagłębić, skąd są dokładnie te pieniądze. Jeśli mleczarnia płaci je tylko ze swojego budżetu to jawnie okrada tych którzy nie są pod ocena a się składają na innych 

I jakby ludzie się obudzili i zmienili trochę radę i zarząd to może te osm by się rozwijało i prężnie działało. A tak widać że dąży w stronę upadku. Ci co uciekli to może zdąża odzyskać udziały i nie będą odpowiadać za długi tej osm. A ci zatwardziali zwolennicy starego układu co zostali nie dość że pewnie mają cenę dużo niższa niż większość mleczarni, to nie odzyskają udziału a na dodatek będą spłacać długi tej osm. Prezes pewnie czaruje że wszystko jest ok aby jak najdłużej pobierali pensje. Chyba że ktoś to wcześniej przejmie 

Opublikowano

Sławek, ale mnie też nikt nie czaruje. I to dosłownie. Wszystko w moim stadzie się dzieje wyłącznie z mojej woli. Od żywienia do rozrodu 🤷. A tak jak napisałem lubię sam nad tym trzymać pieczę i mogę sobie na to pozwolić. Żadna federacja poprzez rankingi, czy mleczarnia poprzez cennik, nie będzie oddziaływać na mój sposób myślenia i prowadzenia gospodarstwa (pomijając temat rzetelności). To mój wybór i moja wolność 

9 minut temu, slawek74 napisał:

mnie nikt nie czaruje... 😃 co najwyżej na palcach chodzi a roboty to i bez tego nie mało ...

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Ja nie widzę problemu. Tak chcesz, tak robisz. Czy dobrowolnie to kwestia dyskusji. Być może ta dobrowolność jest lekko wyimaginowana, a podświadomie kierujesz się pewną presją. Nie chcę tego oceniać. Pisałeś, że nie ma innej alternatywy niż federacja, to się odniosłem, bo ona jest🤷

Edytowane przez Qwazi
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Podziwiam. Masz jakieś urządzenie do pobierania? Bo jeśli nie to nigdy nie pobierzesz prawidłowo. 

No bo ci z federacji to są super fachowi. Kupić hurtem te fiołki to 10gr sztuka. Ja jestem pod oceną. Dla mnie najważniejszy jest poziom mocznika i gdyby mleczarnia badała co odbiór mocznik to rezygnowałbym z oceny. 

• Like 3
Opublikowano

@Mateusz1q dogadaj się z kierowcą. Dasz mu przy odbiorze próbkę. Koszt badania 6zł razy 15, to daje 90zł miesięcznie. Będziesz miał lepszy ogląd żywienia, niż w federacji. W naszym laboratorium można zbadać wszystko

Za te 6 zł masz tłuszcz, białko, mocznik i punkt zamarzania

Poza tym to dobry temat na zebranie, a niedługo się zaczną. Zgłoś taki wniosek, ja też zgłoszę. Tłuszcz i białko i tak robią z każdego odbioru. Niech dorzucą mocznik

• Thanks 2
Opublikowano
12 minut temu, Mateusz1q napisał:

No bo ci z federacji to są super fachowi. Kupić hurtem te fiołki to 10gr sztuka. Ja jestem pod oceną. Dla mnie najważniejszy jest poziom mocznika i gdyby mleczarnia badała co odbiór mocznik to rezygnowałbym z oceny. 

A federacja bada co odbiór? Raz czy dwa razy w miesiącu. Zależy jaką metodę się wybierze. I wyniki raz czy dwa w miesiącu są aż tak niezbędne do prowadzenia stada? 

• Like 3
Opublikowano

Moim zdaniem już dawno ocena bynajmniej samego mleka powinna być robiona w mleczarniach, spółdzielniach. Pakujesz próbki dajesz kierowcy wyniki na pocztę i tyle, liczniki (kurde mam na końcu języka jak to się nazywało;)) mogą wędrować od sąsiada do sąsiada, i dajesz od której chcesz ile chcesz tylko płacisz a myślę że cena jak kolega pisze 6 zł to25procent oceny  za resztę można wziąć żywieniowca:). Ogólnie żeby jeszcze był jakiś program by te dane odrazu były wklepane i była by bajka. No i najważniejsze by to było rzetelne by zaraz mleczarnia nie oszukiwała na parametrach ,by te duże szczególnie nie powołały spółki której prezesem będzie szwagier prezesa itp. itd. Do normalnej produkcji by to wystarczyło. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, krzychu121 napisał:

A federacja bada co odbiór? Raz czy dwa razy w miesiącu. Zależy jaką metodę się wybierze. I wyniki raz czy dwa w miesiącu są aż tak niezbędne do prowadzenia stada? 

Staram się robić zmiany w paszach tak żeby próbny udój był jakieś 2 tyg po zmianach. U mnie dużo zróżnicowanie lucerna/ trawy polne/tuzy i w zależności do tego treściwą dopasowuje sobie. Masz rację 1 raz w miesiącu to jest piczy kłak wiadomości. Z mleczarni mocznik nawet co drugi odbiór to byłby luksus.

Plusem jest niewątpliwe historia danej sztuki próbnych udojów w wersji elektronicznej tylko czy to jest warte tej ceny

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
10 minut temu, Matmen napisał:

Moim zdaniem już dawno ocena bynajmniej samego mleka powinna być robiona w mleczarniach, spółdzielniach. Pakujesz próbki dajesz kierowcy wyniki na pocztę i tyle, liczniki (kurde mam na końcu języka jak to się nazywało;)) mogą wędrować od sąsiada do sąsiada, i dajesz od której chcesz ile chcesz tylko płacisz a myślę że cena jak kolega pisze 6 zł to25procent oceny  za resztę można wziąć żywieniowca:). Ogólnie żeby jeszcze był jakiś program by te dane odrazu były wklepane i była by bajka. No i najważniejsze by to było rzetelne by zaraz mleczarnia nie oszukiwała na parametrach ,by te duże szczególnie nie powołały spółki której prezesem będzie szwagier prezesa itp. itd. Do normalnej produkcji by to wystarczyło. 

U nas był taki program. Mleczarnia opłacała dla dostawców dostęp do fajnego programu zarządzającego nawet nie tylko stadem, ale całym gospodarstwem. Była tam zakładka "spółdzielnia" i tam wprowadzali wyniki białka i tłuszczu z każdego odbioru. Korzystałem z tego i było dobre. Ale od dwóch lat nie ma, bo korzystała znikoma ilość dostawców i w imię czego mleczarnia miała płacić za coś, z czego mało ludzi korzystało. Zrozumiałe.

Taka mentalność hodowcy. Lepiej latać z zeszytami i pisać długopisem, niż sobie kliknąć w smartfonie, który po wprowadzeniu danych wszystko przeliczy i przechowa

13 minut temu, Mateusz1q napisał:

Plusem jest niewątpliwe historia danej sztuki próbnych udojów w wersji elektronicznej tylko czy to jest warte tej ceny

Widziałeś pewnie nie raz moje screeny z danymi poszczególnych sztuk. Program, wyposażony w aplikacje na telefon kosztował 240 zł jednorazowo. Nawet, gdyby ta kwota była rocznie, też bym płacił, bo jest wart tych pieniędzy. Polski program

• Thanks 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

Sam pobieram próbki i robię badania tam, gdzie mi pasuje

do mleczarni mam 70km to trzeba na taki wypad 4 godziny liczyć za badanie też bym płacił to już się zbiera kupić bym musiał ze 3 mlekometry by na dwa doje próby ogarnąć program też za darmo nie jest dużo by wymieniać...

Qwazi napisał:

@Mateusz1q dogadaj się z kierowcą. Dasz mu przy odbiorze próbkę. Koszt badania 6zł razy 15, to daje 90zł miesięcznie. Będziesz miał lepszy ogląd żywienia, niż w federacji. W naszym laboratorium można zbadać wszystko

Za te 6 zł masz tłuszcz, białko, mocznik i punkt zamarzania

Poza tym to dobry temat na zebranie, a niedługo się zaczną. Zgłoś taki wniosek, ja też zgłoszę. Tłuszcz i białko i tak robią z każdego odbioru. Niech dorzucą mocznik

ogólny mocznik to tak nie do końca...

Opublikowano (edytowane)

Sławek indywidualne warunki też na pewno mają wpływ. Dla mnie federacja, to jest praktyka monopolistyczna, niekoniecznie rzetelna, oddziałująca podświadomie na decyzje podejmowane przez hodowcę i napędzająca pieniądze wielu podmiotom, a niekoniecznie samym hodowcom. Nie zamierzam w tym brać udziału. Pieniądze mają tutaj rolę drugorzędną. Szanuję i doceniam Twoje wybory i osiągnięcia, ale wiesz, że jestem uparte bydle i mnie nie przekonasz. Federacja to maszyna, która musi mieć trybiki. Hodowca jest tym trybikiem od najgorszej roboty i jeszcze dają mu słabej jakości olej do smarowania. A on bierze na siebie cały ciężar, żeby się ta maszynka kręciła. Takie moje zdanie

Mocznik najmniej mnie interesuje w wynikach, a nawet wogóle. Jeśli stosunek białka do tłuszczu jest w porządku w badaniu ogólnym nie ma sensu robić badań indywidualnych. Przy zmianie żywienia od ręki się ten stosunek zmienia. Dla mnie to jest najważniejszy parametr. Może być dobry mocznik, a białko i tłuszcz rozjechane. Jednak mimo to robię badania indywidualne w pierwszym i trzecim tygodniu miesiąca. W zasadzie może niepotrzebnie, ale robię 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

no ale w czym problem jak ja to co robię robię dobrowolnie 🤔😃 bo tak chce 🤭 najwięcej mają do powiedzenia ci co nie są pod oceną 🙋‍♂️😁

Bo już zrozumieli ze to nie oto chodzi .

45 minut temu, slawek74 napisał:

ogólny mocznik to tak nie do końca...

Ale conajmiej dwa razy w miesiącu,  a od każdej oddzielnie  raz w miesiącu też lipa. 

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

A zjawisko rozrzedzenia?

Nie dostrzegam, żeby to miało większe znaczenie porównując wyniki ogólne i indywidualne. Być może ma na to wpływ równomierne rozłożenie wycieleń w ciągu roku. Nie wnikam. Sprawdza się 

Opublikowano

U mnie ojciec po 25 latach w tym miesiącu napisał wypowiedzenie umowy.

Jednym z powodów jest przejście na emeryturę, chociaż póki co krowy narazie zostają. 

Drugim powodem jest to że zootechnik też odszedł na emeryturę, A teraz jakiś nowy. Młody chłopak, całkiem wporzadku ale do tamtego był jednak od przyczajony :D