Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie i Panie, głupie pytanie:

Jak zamawiam kolczyki w IRZ i tam jest pytanie o ilość zamawianych numerów identyfikacyjnych to pytają o ilość par kolczyków czy ilość pojedynczych kolczyków? Ta ich urzędnicza nowomowa niejednoznaczna jest.

Opublikowano

W IRZ nie ma logiki, ostatnio pomyliłem się przy rejestracji cielaka i jedna sztuka miała 4 kolczyki z dwoma datami, nie wiem jakim cudem to przeszło. Jedyny plus, że przy zamawianiu nie ma już limitów jak w starym systemie.

Opublikowano

A może kolego myliłeś się orzy zamawianiu? Zamawiasz zawsze komplet kolczyków a nie pary.

Sobie lecą z tymi dopłatami. Teraz czytam że zaliczki tylko do podstawowych dopłat bez żadnych ekoschematow. I zastanawia mnie to że oni nie wiedzą np ile bydla czy hektarow jest do ekoschematow. No kuzwa przecież maja czarno na białym w swoim systemie codziennie wglad czego ile jest. Rozumiem kontrolę musza zrobić itp ale później i tak nie korygowali stawek jak ilość się zmniejszyła wnioskujacych

• Like 1
Opublikowano

Nie mogą wypłacić do ekoschematów, bo jeszcze nie wszyscy wypełnili zobowiązania

2 godziny temu, MajsterMarian napisał:

Mi w agencji mówili, żeby zamawiać tyle sztuk ile jest bydła na stanie, bo inaczej mogą odrzucić wniosek

To ja zawsze zamawiałem pulę na 2 lata

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.10.2023 o 13:38, niesamowity90 napisał:

Panowie i Panie, głupie pytanie:

Jak zamawiam kolczyki w IRZ i tam jest pytanie o ilość zamawianych numerów identyfikacyjnych to pytają o ilość par kolczyków czy ilość pojedynczych kolczyków? Ta ich urzędnicza nowomowa niejednoznaczna jest.

W tym to akurat wszystko jest jednoznaczne, tylko sorki, że trochę brutalnie napiszę, ale po prostu czytanie ze zrozumieniem się kłania, bo jeśli jest napisane "Liczba zamawianych numerów identyfikacyjnych" to chyba jest jasne i logiczne, że tu chodzi o liczbę szt bydła, dla których są zamówione nowe nr a nie pary czy coś w tym stylu bo nawet odkąd weszliśmy do UE to jest tak, że jeden nr identyfikacyjny= 1 szt bydła.

Nie mniej jednak, czasem bywa tak, że pomimo czytania ze zrozumieniem ciężko jest ogarnąć to co autor miał na myśli...

23 godziny temu, robert1226 napisał:

Ja ostatnio zamówiłem 50 sztuk czyli 25 par , a agencja dala 50 par czyli 100 sztuk . To jak byś nie zamawiał to i tak zrobio jak im pasuje i będzie dobrze.

No sorki ale tu to jedynie Ty popełniłeś błąd i po prostu źle zamówiłeś, bo jeśli określiłeś, że zamawiasz 50 szt, no to i przysłali na 50 szt bydła zgodnie z zasadą jeden nr kolczyka na jedną sztukę bydła.

1 godzinę temu, RusiL napisał:

odkąd wprowadzono nowy system to już tylko alfonsa brakuje😂

Oj już nie przesadzaj, jeszcze nie jest tak źle :D Pamiętaj zawsze mogło by być gorzej :) Ale nie mniej jednak to po części się z Tobą zgodzę, bo nawet czasem jest tak, że jak zajdziesz do nich do biura to oni w tych biurach to mają niezły burdel, że i nawet sami nie wiedzą jak się za to zabrać ;) 

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano

poprostu dali... mi przy 20/30 dojnych 40 kompletów bez problemu przecież są też jałówki cielne ... od czerwca połowa już poszła 🙆‍♂️

pytanie z innej beczki jaką chlodnię wybrać wanna czy cysterna są plusy i minusy wiadomo i koszty a czasy niezbyt napawajace optymizmem...

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak, od zawsze zamawiamy o wiele więcej nr niż jest średniorocznie krów i jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby wniosek odrzucili, po prostu na tyle ile nr wnioskujesz tyle dają, kiedyś ojciec mając 10 krów zamówił 30 szt i nic się nie czepiali więc sądzę, że przy wydawaniu decyzji po prostu tego aż tak bardzo nie biorą pod uwagę.

@robert1226 Mi się wszystko zgadza więc nie wiem po co ta uszczypliwa zaczepka na końcu Twego komentarza ;)

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano
robert1226 napisał:

Żadne bo ciężko je krowom przemycić by zjadły.

a witaminy jakieś na zasuszeniu dajesz? i jakie w ogóle dajesz?

ChiquitaB napisał:

Ja tam widzę tylko plusy przy cysternie, wanny nigdy bym nie chciał

ostatnio mały wybór i nie ma co wybrać i się wacham...

trafia się wanna 2tys nie drogo i cysterna 2.5 tylko żeby ona pósta nie stała... 🤦‍♂️