Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zasieje Zorze 1 lub 2 to te inne najdroższe to nic nie warte z miesiąc deszczu nie będzie to na polu pustynia i trzeba podsiewać lub wyorywać. 

Opublikowano

Jaka powinna być pojemność zbiornika na gnojowice w przeliczeniu na sztukę? Znalazłem informację o 11tyś? Czy w zbiorniku podrusztowym powinien być spadek? Zbiornik bez obiegu, tylko jedna linia 15x3

Opublikowano
6 godzin temu, paprykarz123456789 napisał:

Jaka trawe zasiac kp1

Kp2

Kp10

Co proponujecie

Ciekawe pytania zadajesz. Każda na inne stanowisko i na inny okres użytkowania. Jak Ci mamy powiedzieć co ty sam potrzebujesz? 

Opublikowano

Woda z mycia idzie do osobnego szamba, szkoda gnojowicy i bakterii chemia zabijac. Przy kontroli z wet nawet sprawdzali to. Przez zimowy przestaje starcza na te maks 6 msc kiedy nie da się w pole wjechac zgodnie z przepisami. To slomy będzie Ci szlo od groma

Opublikowano
11 godzin temu, Leszy napisał:

Ciekawe pytania zadajesz. Każda na inne stanowisko i na inny okres użytkowania. Jak Ci mamy powiedzieć co ty sam potrzebujesz? 

Powiedzmy ze 3 klasa glina ale stanowisko ok. Bo to najlepsze moje pole pszenica sypie 9 ton a kukurydza 11. Będę sial we wrześniu. Okres użytkowania jak nadluzej 

Opublikowano

@paprykarz123456789 z tych co wymieniłeś, to KP-1wypadnie po roku, ewentualnie dwóch. KP-2 lub K-10 będzie trwalsze. Na trzecią klasę bym dawał K-10 albo mieszankę tych dwóch.  

Opublikowano
Dnia 29.07.2023 o 22:34, dantur96 napisał:

Pioniera bierz ponoć lepszej lucerny nie ma od niej 

Słowo kluczowe ponoć

Wszystko zależy od stanowiska i gleby 

W tym roku posiałem na różnych działkach z różnym pH i podglebiem odpowiednio

1. Perfecta

2. Pr55v48

3. Bardine

4. Dimitra

Na zdjęciu perfecta użytkowana 2 rok podczas III POKOSU 22 lipca-pokos spóźniony ze względu na awarię zgrabiarki

IMG_20230803_081659.jpg

IMG_20230803_081701.jpg

IMG_20230803_081703.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

Na zdjęciu perfecta użytkowana 2 rok podczas III POKOSU 22 lipca-pokos spóźniony ze względu na awarię zgrabiarki

Ładna też muszę za rok coś zasiać. Ile było belek z tego pokosu? A mi nwm czemu wyka w gorzowskiej ginie jakoś się zwija pH badane rok temu było 6 i jeszcze na jesień dalem 3 tony radkowitu premium 

Opublikowano
45 minut temu, dantur96 napisał:

Ładna też muszę za rok coś zasiać. Ile było belek z tego pokosu? A mi nwm czemu wyka w gorzowskiej ginie jakoś się zwija pH badane rok temu było 6 i jeszcze na jesień dalem 3 tony radkowitu premium 

1. 22szt/ha

2.16/ha

3. 18/ha

Orange było pod gorzowska?

Opublikowano

Nazwy nwm bo ojciec pryskał i kupował ale pryskane było jakoś w połowie kwietnia. A i o tym nie pomyślałem to na bank przez oprysk bo jak wschodziło to było wyki od groma a teraz jest tylko miejscami. A jak jest to zaczyna się zwijać i jak wyrwałem to ma brązowy korzonek. 

Opublikowano
dantur96 napisał:

Nazwy nwm bo ojciec pryskał i kupował ale pryskane było jakoś w połowie kwietnia. A i o tym nie pomyślałem to na bank przez oprysk bo jak wschodziło to było wyki od groma a teraz jest tylko miejscami. A jak jest to zaczyna się zwijać i jak wyrwałem to ma brązowy korzonek. 

to taki rolnik że ojciec większość robi 🤔🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)

@slawek74 Ja stanę w obronie kolegi @dantur96 i powiem od siebie, że jak zdrowie rodzicom dopisuje to trzeba się cieszyć i z całego serca dziękować Bogu za taką możliwość, że jeszcze ojciec może pomagać przy pracy w gospodarstwie, bo nie oszukujmy się, w rolnictwie, a w szczególności przy bydle, gospodarstwo dobrze prosperuje, jak pracują dwa pokolenia... no ale nie każdemu dane jest to, żeby ojciec pomagał jak najdłużej, kto ma taką możliwość, że jeszcze ojciec pomaga, to musi na każdym kroku bardzo doceniać tą pomoc, bo jak nagle jej zabraknie, to wtedy doceni co miał i jak miał z tym ojcem dobrze.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to taki rolnik że ojciec większość robi 🤔🤦‍♂️

A Masz pewność że większość? Może tylko opryski🤔

Ojciec starszy to i mniej takiemu szkodzą 🤭