Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kat napisał:

Lecznica u nas robi takie badana.  Twierdzą że gronkowiec. Dawac do innego dla pewności?

masz jakieś sztuki którym czasem komórki wzrastają? albo jakieś ze zgrubieniami na ćwiartkach wymion ?

• Like 1
Opublikowano

45 krów z zasuszonymi. Jesień zimą wiosną nie ma jakoś problemów wielkich. Latem jest gorzej.  Obora stata uwiezowa. Kilka sztuk wrażliwszych na komórki by się znalazło. Jedna ma guza na środku pomiędzy ćwiartkami. Wet kiedyś patrzył i mówił że to zwykły guz i się nie przejmować.

Wyniki to przez telefon mówią co i jak.

Opublikowano

Czemu nie jesteś pod oceną. Już być wiedział która z komórkami somatycznymi skacze. Teraz to pozostaje ci test TOK. Zbadasz jutro wszystkie podejrzane i zobaczysz które trzeba zbadać 

Tą zbadaną, oczywiście dój na końcu. 

Opublikowano (edytowane)

Z 10 lat temu jak jeszcze na rodziców było to chciałem. Ale mnie nie chcieli. Bo mało ludzi a za dużo rolników mają. Przyszedł czas że w okolicy ci co byli pod oceną zrezygnowali. Wtedy sami namawiali. Ale jakoś ja już nie chciałem. 

Edytowane przez kat
Opublikowano

Tak. Od kiedy przejąłem stado w 2018. Z zapaleniami nie szło sobie dać rady wtedy. Od wtedy do teraz nie miałem przypadków żeby krowie tuby nie pomogły i trzeba było ogólnymi zastrzykami  gorączkę zbijać.

Opublikowano
10 godzin temu, kat napisał:

Lecznica u nas robi takie badana.  Twierdzą że gronkowiec. Dawac do innego dla pewności?

Ja kiedyś dałem do badania mleko do dwóch lecznic i powychodzily im różne wyniki, więc na Twoim miejscu bym oddał zbadać gdzieś indziej dla pewności

Opublikowano
52 minuty temu, naczilu napisał:

Co polecacie zasiać na poplon po zbożu żeby zebrać na jesieni? Myślałem o mieszance gorzowskiej czy lepiej jakiś poplon ze zbożem? 

Gorzowska to jest dobra do zbioru na wiosnę kolego.

Opublikowano
59 minut temu, naczilu napisał:

Co polecacie zasiać na poplon po zbożu żeby zebrać na jesieni? Myślałem o mieszance gorzowskiej czy lepiej jakiś poplon ze zbożem? 

Futtertrio lepiej niż gorzowska teraz 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Eliot napisał:

Gorzowska to jest dobra do zbioru na wiosnę kolego.

Pierwszy raz będę siał gorzowską ale podobno jak się sieje po żniwach to można zebrać na jesień i potem na wiosnę w tym roku próbuje po zbożu i po kukurydzy i zobaczę jak się uda. 

Opublikowano (edytowane)

Po ile u was jalowki cielne?

Mam 4 sztuki jezeli ktos zainteresowany (3x HF, 1x Rw) wycielenie poczatek wrzesnia. Ewetualnie krowy i pierwiastki na wycieleniu tez. 63-300 Pleszew

Edytowane przez asus921
Opublikowano
5 godzin temu, asus921 napisał:

Po ile u was jalowki cielne?

Mam 4 sztuki jezeli ktos zainteresowany (3x HF, 1x Rw) wycielenie poczatek wrzesnia. Ewetualnie krowy i pierwiastki na wycieleniu tez. 63-300 Pleszew

Dobre sztuki wysokocielne okolice 10.

Ma ktoś może na zbyciu bele siana/sianokiszonki dobrej jakości dla mlecznych?  Z transportem 

Opublikowano
5 minut temu, lukasz2623 napisał:

Ma ktoś może na zbyciu bele siana/sianokiszonki dobrej jakości dla mlecznych?  Z transportem 

Chciałeś powiedzieć że były po 10. Jak mleko było po 3 zł i paszy w opor. Teraz jak ktoś da 7 to trzeba się cieszyć że się znalazł chętny. Cielaków handlarze nie chcą brać i to po 300-400 zł za dość ładne sztuki. Każdy się pozbywa ile tylko może 

Opublikowano

U nas już widzę ogłoszenia po 5.5tys za jalowice. Dzisiaj byłem qq obejzec to najładniejsza działka ma 2-2.2m qq I wiecha już jest i po dwie kolby zaczyna wytwarzać. Jakby padalo to może energetycznie uda się nadrobić ale masy nie będzie. Reszta to od 1-1.5m qq. 3 pokos lucern to górki nie ma nic.

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz2623 napisał:

Skad jestes 

Opublikowano

Mam pytanie poniekąd w temacie. Przez kontakt z krowami podczas dojenia mam regularne problemy dermatologiczne - głównie palące wysypki na szyi, głowie i barkach. Leczenie tego daje jakiś tam efekt, ale przez stały kontakt to regularnie nawraca. Jak zabezpieczyć te okolice?

Opublikowano

Już odpowiadam...

Sprzedaj to wszystko i wyjedź w Bieszczady...

200 za poradę i uzdrowienie sie należy...